ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 2020, ΟΧΙ ΤΟ 1960

 

Την ώρα που ο πρωθυπουργός πουλάει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Πολυτεχνείο, ο Αμερικανός πρεσβευτής τον αδειάζει, αποκαλύπτοντας ότι ο Τραμπ υποστηρίζει διακαώς «το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και ως προαγωγού των αμερικανικών συμφερόντων στην Ένωση»! Αν μπορούσε ο Άρης θα αυτοκτονούσε και δεύτερη φορά.
Και θα αυτοκτονούσε όχι μόνο γιατί η, κατά δήλωσή της, πρώτη φορά αριστερά μετατράπηκε στο άψε σβήσε σε υπηρέτη των αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα, αλλά και γιατί με μεγάλη ευκολία μετατρέπεται και σε Δούρειο Ίππο των συμφερόντων αυτών μέσα στην καρδιά της Ευρώπης.

Αν ζούσαμε στην μεταπολεμική εποχή, η θέση αυτή της Ελλάδας δεν θα ήταν ασυμβίβαστη με την ευρωατλαντική, αντισοβιετική, σύμπνοια της εποχής. Θα ήταν ασυμβίβαστη με την κατ όνομα αριστερή φυσιογνωμία του πρωθυπουργού και του κόμματός του. Αλλά, δεν ζούμε στα 1960. Και η ΕΕ με τις ΗΠΑ έχουν να χωρίσουν πολλά και σημαντικά σε εμπορικό, ενεργειακό, νομισματικό, γεωργικό και κυρίως Οικολογικό επίπεδο. Για την ακρίβεια, είναι σφοδροί ανταγωνιστές.

Παράλληλα, τα ελληνικά συμφέροντα στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο δεν ταυτίζονται με των ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαφορές της με την Αλβανία, ενώ οι ΗΠΑ προωθούν την Αλβανία σε βλάβη των ελληνικών απαιτήσεων όσον αφορά στα θαλάσσια σύνορα, στη διαχείριση των ενεργειακών πηγών στην περιοχή, στο θέμα των Βορειοηπειρωτών, στο παρακείμενο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ελλάδα απειλείται από τον Μακεδονισμό των Σκοπίων, την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα, κατ εντολή και κατά γράμμα, εφαρμόζει τη γραμμή που εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατιωτικά συμφέροντα σε βάρος της Ρωσίας. Σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμών και όχι κατευνασμών.

Είναι τέτοια η πρεμούρα των ΗΠΑ να εδραιωθούν στα Βαλκάνια «των Ρώσων», που ο νέος...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο Liberal.gr