ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΙΟΣ, ΜΑΚΗΣ 'Η ΝΤΕΜΗΣ

 

Ο Μάκης Ψωμιάδης ήταν απατεώνας, αν δεχθούμε το βαρύ ιστορικό του με τη δικαιοσύνη. Ο Ντέμης Νικολαίδης δεν ήταν απατεώνας, άλλο ότι ως υπεύθυνος της ΠΑΕ ΑΕΚ είχε και συνεχίζει να έχει τις δικές του προσωπικές ευθύνες. Γιατί ξεκινάμε κουβέντα βάζοντας στην ίδια σακούλα δυο αφεντικά της ίδιας ομάδας; Επειδή γουστάρω συζήτηση πάνω στην κόψη καυτού μαχαιριού.

Άξιος και πανάξιος για καταδίκη αιώνια είναι αυτός ο οποίος φεσώνει μια χώρα, μια εταιρεία, έναν κοινωνικού χαρακτήρα οργανισμό, τέλος πάντων κάθε επιχείρηση την οποία φορτώνει με χρέη. Και στα τέτοια του, αν την στέλνει στη χρεοκοπία.

Φοβερό. Να γίνεται πρωθυπουργός π.χ. συγκεκριμένα την Ελλάδα, με δημόσιο χρέος 100 δις και μετά από τέσσερα χρόνια να το φθάνει 150 δις. Και είτε ο ίδιος γιατί τον ξαναψήφισαν, είτε ένας άλλος εκλεγμένος πρωθυπουργός, στην επόμενη φάση τα κερατιάτικα να τα πάει στα 200 δις. Και στα παπάρια του η ζημιά, για την οποία είναι άμεσα και αποκλειστικά ο απόλυτα ένοχος.

Μιλάνε οι αριθμοί. Το 1974 γίνεται πρωθυπουργός ο Καραμανλής, ο κανονικός, και η Ελλάδα χρωστάει στο εξωτερικό ένα δις ευρώ, μετράμε το ποσό στο σημερινό νόμισμα. Και το ένα δις σε λιγώτερο από 35 χρόνια, μέχρι το 2009, έγινε περισσότερο από 400 δις. Απίστευτο. Εφιαλτικό.

Απατεώνας, λοιπόν, ο μακαρίτης Μάκαρος, που πέθανε σα σήμερα 6 Ιανουαρίου, το 2016. Υπεξαίρεση στην ΠΑΕ, βρωμοδουλειά στα έργα στους Θρακομακεδόνες, ξέσκισμα στο ταμείο της ΑΕΚ, φυλάκα δέκα χρόνια στον ίδιον. Στην πτώχευση κατέληξε η ανώνυμη εταιρεία ΑΕΚ και με διοίκηση Ντέμη Νικολαίδη. Ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος κακοποιός, ενώ αγαπούσε την ομάδα περισσότερο απ' όσο ο άνθρωπος του υποκόσμου Ψωμιάδης.

Το ερώτημα αγκάθι. Ποιον από τους δυο να προτιμούσε ο αεκτσής για διαχειριστή διοικητικό και οικονομικό στην ομάδα. Τον Ντέμη με το λευκό ποινικό μητρώο και το τατουάζ με το δικέφαλο στο μπράτσο. Ή την μουτράκλα τον Μάκη. Μια εύκολη απάντηση στο ερώτημα είναι προτιμητέος εκείνος που έβλαψε λιγώτερο την ΠΑΕ. Η σωστή απάντηση είναι άλλη.

Ο τίμιος, ο καθαρός, ο ανιδιοτελής, όλα αυτά τα περίεργα και θολά δεν μπορούν να θεωρούνται... προσόντα. Ο Νικολαίδης ήταν η απόλυτη αποτυχία. Η καταστροφή. Αρκεί μόνο να σταθεί κανείς στο γεγονός ότι επί προεδρίας του σε 3,5 χρόνια η ΑΕΚ επιβαρύνθηκε με 80 μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Βαλκανικό ρεκόρ! Δεν λέμε παγκόσμιο ρεκόρ, διότι όταν και στα Βαλκάνια, όπου κυριαρχεί η ασυδοσία και η απουσία κρατικού ελέγχου, έγιναν 80 συμβόλαια από μια ΠΑΕ, αυτό είναι... υπερπαγκόσμια μοναδικότητα.

Κλείνουμε την ακαδημαϊκή κουβέντα μας με τη μνήμη Μάκη Ψωμιάδη. Είναι ντροπή ότι άτομα σαν τον μακαρίτη είχαν τα κλειδιά σε λαϊκά μεγέθη. Υπουργεία, τράπεζες, κανάλια, άλλα ΜΜΕ, ΠΑΕ.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ