ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ''ΠΡΩΗΝ''

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η λέξη ''πρώην'' χρησιμοποιείται για κάποιον που στο παρελθόν κατείχε μια ιδιότητα ή ένα αξίωμα. Για κάποιον, με δύο λόγια, ήταν ό,τι ήταν και τώρα έχει περάσει στην εφεδρεία αν όχι στην ιστορία. Πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος της Βουλής κλπ, κλπ. Παρ' όλα αυτά, το πολιτικό σύστημα επιμένει να τους θεωρεί εν... ενεργεία, και παρέχει τα ίδια προνόμια όπως και στους νυν.

Παχυλές αμοιβές, γραφεία, αυτοκίνητα, υπαλλήλους, αστυνομικούς. Ένας ολόκληρος στρατός στην υπηρεσία των πρώην, που ως πρώην, δραστηριοποιούνται σαν ... τη μάνα του Κίτσου. Κάααααθονται...

Κι αν αυτό ήταν ανεκτό στα χρόνια της ευημερίας, στις μέρες μας αποτελεί πρόκληση. Οι δύο εν ζωή 90χρονοι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας, για παράδειγμα, Σαρτζετάκης και Παπούλιας, σίγουρα θα νιώθουν το ίδιο ασφαλείς και με λιγότερους από τους 11 αστυνομικούς που έχουν στη διάθεση τους. Επίσης δεν θα έπεφτε καθόλου έξω η δουλειά τους –και είπαμε τι κρατική δουλειά κάνουν- αν είχαν στο γραφείο τους λιγότερους από τους έξι διοικητικούς υπαλλήλους που τους διαθέτει το κράτος.

Πολυπληθής η ακολουθία και των έξι πρώην πρωθυπουργών. Έξι αστυνομικοί και πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, συν γραφεία, συν αυτοκίνητα κι αν τύχει και έχουν και την ιδιότητα του εν ενεργεία βουλευτή, όπως οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, τότε γράψτε ακόμη πέντε υπαλλήλους.

Μοναξιά δεν νιώθουν ούτε οι πρώην πρόεδροι της Βουλής. Με δικό τους γραφείο στους χώρους της Βουλής, δικό τους, τουτέστιν κρατικό αυτοκίνητο και επτά υπαλλήλους να τους συνεπικουρούν.

Αν εξαιρέσεις τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που δεν είναι πρώην, αλλά τέως, και που πήρε δουλειά και για το σπίτι της, δηλαδή όλους τους φακέλους των επιτροπών που η ίδια δημιούργησε, όλοι οι άλλοι θα πλήττουν.

Ενεργός ακόμη και ο Βαγγέλης Μειμαράκης που σε κάποια φάση ήταν ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη κουστωδία. Επτά ως πρώην πρόεδρος της Βουλής, πέντε ως βουλευτής και καμιά 25αριά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι τόση η αρχοντιά του συστήματος που έχει προνοήσει ακόμη και για τους διατελέσαντες στο πολύ μακρινό παρελθόν επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Βουλής. Γ. Καρατζαφέρης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Δ. Τσοβόλας, Μ. Δαμανάκη έχουν στη διάθεση τους από ένα δημόσιο υπάλληλο.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΤΗΝ ''ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ'' ΒΡΗΚΕ ΑΝΟΙΧΤΗ... ΠΟΡΤΑ