ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια πρωθυπουργός που δεν σπούδασε ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη. Επίσης είναι ο πρώτος που δεν είναι ούτε δικηγόρος με οικονομικές σπουδές, ούτε ακραιφνής οικονομολόγος. Σπούδασε στο ΕΜΠ και έγινε μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο προκάτοχος του Αντώνης Σαμαράς ήταν άλλης, βέβαια, κομματικής σχολής και διαφορετικής παιδείας. Σπούδασε οικονομολόγος στις ΗΠΑ, εκεί όπου σπούδασε και ο άλλος πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ακολουθώντας αυτός τον κλάδο της κοινωνιολογίας.

Η φοιτητική πορεία του Κώστα Καραμανλή. Πρώτα σπούδασε νομικά στην Αθήνα και μετά οικονομικά στη Βοστώνη. Μόνο ο Κώστας Σημίτης, από τους πρωθυπουργούς της τελευταίας 18ετία, τ'ελειωσε νομικά και οικονομικά, σε ευρωπαικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα της Γερμανίας.

Στροφή προς την ευρωπαική οικονομική σκέψη είχε κάνει η κυβέρνηση του Σύριζα και σε επίπεδο υπουργών. Απέναντι στον Γκίκα Χαρδούβελη με την ατέλειωτη λίστα πτυχίων από αμερικανικά πανεπιστήμια, ο Τσίπρας 'εδωσε φανέλα στον Γιάννη Βαρουφάκη με σπουδές στο Λονδίνο και τον Γιάννη Σταθάκη που έχει σπουδάσει στο Νιούκαστλ. Από τους άλλους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, βρετανικής παιδείας και ο Δραγασάκης που σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Λονδίνο, ενώ ο Μηλιός σπούδασε μηχανικός στο ΕΜΠ και πήρε διδακτορικό από γερμανικό πανεπιστήμιο.

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα που γεννήθηκε σα σήμερα 28 Ιουλίου, το 1974, πρωθυπουργός ανέλαβε ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας ακόμα αμερικανοσπουδαγμένος. Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ.

Διαβάστε ακόμα:

ΝΑΝΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ