ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ, ΣΙΓΑ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ...

 

Ουκρανοί διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του Λένιν στη μεγαλύτερη πλατεία του Κιέβου. Για μια φορά ακόμα οι λαοί έδειξαν την αδυναμία τους. Η μαγκιά είναι να καταστρέψουν το άγαλμα όταν η πατρίδα τους ήταν κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε, ναι. Όταν έγινε η αλλαγή στην ανατολική Ευρώπη, και από τότε ο κομουνισμός ουσιαστικά είναι παράνομος, δεν έχει καμιά αξία ένας τέτοιος βανδαλισμός.

Δεν γούσταραν τον Λένιν. Επειδή τους θυμίζει ότι η χώρα τους, η Ουκρανία, ήταν στο άρμα της Ρωσίας. Επειδή το προηγούμενο καθεστώς τους κράτησε πίσω.

Σύμφωνοι. Το σωστό και αξιοπρεπές είναι να βρίσκεται στη θέση του το άγαλμα, και το κάθε μνημείο προηγούμενης εποχής. Ακόμα και της καταδικασμένης από την κοινωνία και την Ιστορία εποχής. Δεν «σκοτώνεις» το άγαλμα του Λένιν, απεναντίας θέλεις να το βλέπεις. Επειδή είναι δική σου πραγματικότητα, σε εκφράζει διότι είχες κρατήσει στάση παθητική, αρνητική σε καθεστώς που δεν έκανες κέφι.

Δεν διώχνεις το παρελθόν σου, γίγαντα λαέ, επειδή κάνεις συντρίμμια το άγαλμα. Το παρελθόν είναι δικό σου και χρήσιμο είναι να σου θυμίζει ότι είχες συμβιβαστεί με μια κατάσταση που δεν σε τιμάει.

Σιγά το δύσκολο, να κομματιάσουν τον ανδριάντα του Λένιν. Η αληθινή αντιστασιακή πράξη ήταν να το αφήσουν απείραχτο, να τους θυμίζει τον εφιάλτη που πέρασαν. Δεν έσβησαν την Ιστορία, τη δική τους Ιστορία, επειδή εξαφάνισαν το άγαλμα.

Στις 24 Αυγούστου το 1991 η Ουκρανία των 50 εκατομμυρίων ξέκοψε από την πατριαρχία της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σα σήμερα 25 Δεκεμβρίου, το 1991, αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία σε έκταση είναι 4,5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ