ΕΝΑΣ ΓΚΑΓΚΣΤΕΡ ΣΑΛΟΝΙΟΥ

 

Αναλαμβάνει την Ολυμπίκ Μαρσέιγ και αμέσως παίρνει το πρωτάθλημα Γαλλίας. Το παίρνει και την άλλη χρονιά, και την άλλη, και την άλλη... Έχει τέσσερα και πάει για το πέμπτο σερί... Το πήρε και το πέμπτο στη σειρά πρωτάθλημα, αλλά με δικαστική απόφαση το αφαίρεσαν από τον Ολυμπιακό Μασαλίας. Επειδή η δωροδοκία διεπράχθη στη Γαλλία, η οποία δεν είναι Ελλάδα. Επειδή το έγκλημα αν κουκουλωθεί, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ακόμα κι αν ζημιώνεται ''μεγάλη'' ομάδα, γεννάει κακό προηγούμενο.

Ο γοητευτικός σαν κινηματογραφικός αστέρας της νουβέλ βαγκ επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί είναι ο πρόεδρος της Μαρσέιγ το 1988 και ο θριαμβευτής τεσσάρων πρωταθλημάτων σερί. Μάιο του 1993 η ομάδα παίζει εκτός έδρας με την Βελανσιέν και την κερδίζει 1-0. Μετά από μια εβδομάδα ο Ολυμπιακός του γαλλικού λιμανιού κατακτά και το ευρωπαϊκό, το τότε κύπελλο πρωταθλητριών. Αποδεικνύεται ότι ποδοσφαιριστές της Βελανσιέν τα είχαν πάρει από το πορτοφόλι του Ταπί, μέσα σ' αυτούς και οι διεθνείς Αργεντινοί Μπουρουσάγκα, Γκλασμάν.

«Μοιάζω με κάποια που θα έκανε ποτέ παρέα με τον Ταπί;». Η ατάκα από την 64χρονη σνομπ Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο σήμερα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν την είπε ως υπουργός οικονομίας της Γαλλίας (2007-11) της κυβέρνησης Σαρκοζί. Επειδή το όνομα της μετέπειτα (2011) και για οκτώ χρόνια γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, μπλέχτηκε σε οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον Μπερνάρ Ταπί. Τελικά, μη λέμε πολλά, με δικαστική απόφαση το 2008 ο Ταπί υποχρεώθηκε- έτσι κι έπραξε- να επιστρέψει στο δημόσιο 404 εκ. ευρώ. Όχι παίζουμε.

Η κουβέντα είναι πως κάποιοι αλεπουδιάρηδες, ακριβώς διότι έχουν κάνει πολλά πίσω από την κουρτίνα, όσα χρόνια και να περάσουν, κάποια στιγμή όλο και θα βγαίνουν στον αφρό. Και να εξαφανιστεί από την πιάτσα ο Μπερνάρ Ταπί, οι βρωμοδουλειές του δεν τον αφήνουν σε ησυχία. Τι θυμήθηκα;

Ο Μπερνάρ Ταπί έχει δωροδοκήσει την ΑΕΚ. Ποιον και μέσω ποιου δεν χρειάζεται να αναφέρω. Το 'φερε η κουβέντα σήμερα. Γιατί το 'χα θαμμένο μέσα μου; Δεν γράφονται όλα. Στην αληθινά αποκαλυπτική δημοσιογραφία δεν βγαίνουν όλα στη φόρα, όποιος το καταλαβαίνει είναι προχωρημένος. Η κάθε αποκάλυψη, άλλωστε, έχει τη δική της στιγμή που την αποφασίζει ο γνωρίζων. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, δεν έτυχε να βγει στον αέρα η εν λόγω λεπτομέρεια.


Λέγαμε για τον Μπερνάρ Ταπί, τον οποίον είχα συναντήσει στα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Ωραία φάτσα, παρουσιαστικό ζεν-πρεμιέ, σώμα αθλητικό. Καλοδιάθετος, προσιτός. Γκάγκστερ σαλονιού. Κάτι τέτοιους τύπους αξίζει να τους διπλαρώσει ο δημοσιογράφος με τρέλα, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να καταφέρει στο ουίσκυ επάνω να του πουν, έστω και τα μισά που έχουν κάνει, είναι υπεραρκετά. Και απ' εκεί και πέρα, ο σωστός άλλα απ' αυτά τα ανομολόγητα που έμαθε τα θάβει, άλλα τα καταγράφει στο αρχείο σου, άλλα στην ατζέντα σου προς άμεση χρήση.

Ο Ταπί γεννήθηκε το 1943, σα σήμερα 26 Ιανουαρίου, και μετά την περιπετειώδη και παράνομη δραστηριότητα στο ποδόσφαιρο, μπλέχτηκε και με την πολιτική. Έγινε και υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΟΛΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ