Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 

Αυτό που διέπραξε η Γερμανία ήταν ποτέ σε θέση να το καταφέρει η Ολλανδία; Η Ισπανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Πολωνία. Ποια χώρα της Ευρώπης, ποιος λαός με αρχηγό τον Χίτλερ θα αιματοκύλιζε τον κόσμο και δεν σταματούσε αν δεν συμμαχούσαν στρατιωτικά πανίσχυρες χώρες της δύσης και της ανατολής. Είναι αυτό ερώτημα- εφιάλτης για τη συνείδηση του λαού που ξεκίνησε δυο παγκόσμιους πολέμους.

''Στόχος να καταστραφεί η πολεμική μηχανή της χιτλερικής Γερμανίας''. Αυτό είπε ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (1890-1969), υπέρτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, την παραμονή της περιλάλητης ''Απόβασης στην Νορμανδία'', που πέρασε στην Ιστορία ως D-Day, σα σήμερα 6 Ιουνίου, το 1944. Δεν πήγαινε άλλο με τον Χίτλερ, η απόφαση ήταν μονόδρομος και ζήτημα χρόνου. Με καθυστέρηση και αναβολές, επιτέλους ξεκίνησε η πολεμική επιχείρηση O.O., (Opetation Overlord), η Απόβαση στην Νορμανδία. Η μεγαλύτερη μπούκα από θάλασσα και αέρος και έγινε στην Γαλλία, με προγεφύρωμα την Αγγλία.

Ποτέ άλλοτε τόσα πολλά πλοία δεν συμμετείχαν σε πολεμική επιχείρηση, στο σύνολο 2.700. Η δουλειά ξεκίνησε 16 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6ης Ιουνίου. Ο πολύς Έρβιν Ρόμελ είχε την ευθύνη να περιφρουρεί τις γαλλικές ακτές και βρισκόταν στην Γερμανία για τα γενέθλια της γυναίκας του. Ο στρατηγός επίσης Έριχ Μέρξ διασκέδαζε στην κατακτημένη Γαλλία σε πάρτυ για τα γενέθλια του. Αρχηγός των γαλλικών στρατευμάτων ο με ύψος μπασκετμπωλίστα (1 μ. 96) Σάρλ ντε Γκωλ (1890-1970), ο οποίος μόλις πριν τρεις μέρες είχε αναλάβει και πρωθυπουργός προσωρινής κυβέρνησης στην πατρίδα του.

Η Γερμανία των ναζί ήταν αντίπαλος σκληροτράχηλος. Η Απόβαση στην Νορμανδία θεωρείται η αρχή του τέλους του Χίτλερ, αλλά το τέλος δεν ήρθε σε λίγες μέρες, ούτε σε κάποιες εβδομάδες. Μεγάλες οι απώλειες των συμμάχων μέχρι να ελέγξουν την κατάσταση και να αρχίσει ο χρόνος να μετράει ανάποδα για τους Γερμανούς. Ο Χίτλερ δεν ήξερε τι σημαίνει παράδοση, ήταν ορκισμένος στους θεούς του να το τραβήξει μέχρι το δίχως όρια τέλος. Αλήθεια, ποιος είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα, ''Αν κέρδιζε ο Χίτλερ;... '', ''Αν δεν έχανε ο Χίτλερ;... ''.

Ο πόλεμος τελείωσε κι όλα μπήκαν σε καλό δρόμο. Ο Χίτλερ ψόφησε, ο Ντε Γκωλ έγινε κυβερνήτης στην Γαλλία, ο Αϊζενχάουερ έκανε πρόεδρος στις ΗΠΑ για μια οκταετία, στην Ελλάδα είχαμε ανάγκη από εμφύλια σφαγή, και στην ανατολική Ευρώπη ανοίχτηκαν οι πύλες του παραδείσου για τους λαούς...

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΟΥΕΜΠΛΕΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ