ΦΤΥΣΙΜΟ ΕΦΑΓΕ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΟΣ

 

Η Μάχη έκρινε το μέλλον της αυτοκρατορίας. Μια είναι η αυτοκρατορία, αυτή της Ρώμης. Ηττήθηκε ο μέγας, ο τεράστιος Ανίβας. Μια από τις πιο συναρπαστικές μούρες της Ιστορίας από καταβολής, και πανίσχυρος αντίπαλος. Ο νικητής επέστρεψε θριαμβευτής στη Ρώμη. Ήταν ο ήρωας. Τα πάντα όλα στα πόδια του. Ο στρατηγός, όπως όλοι οι πριν και μετέπειτα απ' αυτόν, έγινε και πολιτικός. Έφθασε μέχρι πρόεδρος της Συγκλήτου. Ο Πόπλιος Κορνήλιος Σκιπίων.
Ο Σκιπίων ο «Αφρικανός», όπως αποκαλείται μετά τη νίκη του επί του Αννίβα του Καρχηδόνιου Έτσι τον αναφέρει και η Ιστορία, ο «Αφρικανός».

Η Καρχηδόνα είναι η «πλανηταρχία» του τότε γνωστού κόσμου, στην Μεσόγειο. Η Ρώμη η ανερχόμενη δύναμη. Ο πόλεμος, οι πόλεμοι θα δώσουν την απάντηση, ποια από τις δύο κοσμοκράτειρες της εποχής θα πάρει το επάνω χέρι. Ποια θα πάρει το μαστίγιο της πλανηταρχίας. Γνωστή ιστορία από τότε που βγαίνει ο Ήλιος στη γη. Ο ανταγωνισμός των δυο υπερδυνάμεων έχει στόχο την κονόμα. Τι άλλο; Η Καρχηδόνα ή η Ρώμη θα ελέγξει το εμπόριο, τους δρόμους του εμπορίου. Και ποια από τις δυο θα προσκυνήσουν τα κράτη Β' και Γ' εθνικής.

Ο Ανίβας ο θρυλικός Καρχηδόνιος, Νο 2 στρατηλάτης όλων των αιώνων μετά τον Αλέξανδρο, ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ρώμης, απειλεί την αυτοκρατορία, έχει καταλάβει τη νότια Ιταλία. Ο Σκιπίων γεννημένος σα σήμερα 20 Ιουνίου, το 236 πριν τον Χριστό, είναι Ύπατος στην Ισπανία και κάνει την «αντικίνηση». Εκστρατεύει στην Καρχηδόνα, την ανταγωνίστρια της Ρώμης, κι έτσι μεταφέρει τον πόλεμο στο γήπεδό της Βόρειας, της «μικρής» Αφρικής.

Δεν έχει άλλη επιλογή η αρχιστρατηγάρα ο Ανίβας, επιστρέφει στην πατρίδα. Η σύγκρουση γίνεται το 202, στην κρίσιμη και αληθινά ιστορική Μάχη της Ζάμα. Πιο σύγχρονος ο στρατός του Ρωμαίου , ο οποίος έδειξε την κλάση του στην τακτική των κινήσεων και, τελικά, κέρδισε την σπουδαία παρτίδα.

Ρόλο στη μοίρα του Σκιπίωνα έπαιξε ο Αντίοχος ο Γ'. Ποιος είναι αυτός; Ψιλοάγνωστη φίρμα, αλλά όνομα βαρβάτο του καιρού του. Έλληνας είναι και κυκλοφορεί με τον τίτλο «Μέγας Βασιλιάς», όπως έτσι αποκαλούσαν μόνο τον εκάστοτε Πέρση αυτοκράτορα.

Κίνδυνος ο Αντίοχος Γ'. Ο Σκιπίων στέλνει τον αδελφό του να αντιμετωπίσει τον αυτοκράτορα των Σελευκιδών. Και ο ίδιος, μάλιστα, συμμετείχε στην εκστρατεία. Ήττα! Υποχρεώθηκε η Ρώμη να συνθηκολογήσει με τον Αντίοχο. Δεν του το συγχώρεσαν του Σκιπίωνα. Κι αυτός αυτοεξορίστηκε!
Πριν πεθάνει στις 3 Δεκεμβρίου το 183 ο Σκιπίων ο Αφρικανός, ο μεγάλος νικητής της Αφρικής, ζήτησε να τον θάψουν μακριά από τη Ρώμη, την πουτάνα, την αχάριστη Ρώμη.

Ώπα, ρε, μεγάλε! Ό,τι έκανες, από πιτσιρικάς στα όπλα, το έκανες για την πατρίδα; Κάνε μας τη χάρη, κύριε! Και γιατί; Η δική σου Ρώμη είναι η καλή του έργου και οι αντίπαλοι είναι οι κακοί. Άσε, ρε, αυτά τα σάπια για τα κορόιδα. Πολέμησες, Σκιπίωνα, νίκησες, για πάρτη σου. Δεν στέκει σε καμία λογική η ζωή του κάθε Σκιπίωνα να ορίζεται με κίνητρο την... πατρίδα, την ελευθερία, την ισότητα, την ειρήνη, τον λαό, τη κάθε τέτοια παπαρδέλα.
Ο κάθε Σκιπίωνας είναι απλά ένα όργανο, μια εντολή της ανθρώπινης φύσης. Κάνουμε αυτό που κάνουμε διότι το γουστάρουμε, διότι μας παρακινεί μια αόρατη, άγνωστη δυναμική. Όχι επειδή... πιστεύουμε σε ιδεώδη υψηλά, σε όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτά είναι μπούρδες.

Ούτε με πόλεμο, ούτε χωρίς πόλεμο γίνεται καλύτερος ο κόσμος. Των ανθρώπων ο κόσμος. Των ανθρώπων που είναι αυτοί που είναι και δεν αλλάζουν με καμία δύναμη επάνω και έξω από τη γη. Κι αν δυνάμεις πνευματικές και ανίκητες θεωρούνται οι θρησκείες και οι ιδεολογίες, κι αυτές καταδικασμένες είναι να πάνε πάσο τη βαρβαρότητα του πολέμου, του οποίου την ανάγκη και την... ηθική του και ευλογούν και ωραιοποιούν.

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΟΥΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΝΑ ΠΑΝΤΑ ΚΟΛΛΗΤΑΡΙΑ!