ΠΙΘΗΚΑΚΙΑ ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ

 

Έτσι που τον βλέπω να χαμογελάει μου ‘ρχεται να συμφωνήσω με την θεωρία του Δαρβίνου. Αυτού του μαλάκα που είχε υποστηρίξει ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο. Συγκεκριμένα, ο Ντάρβιν ανέπτυξε τη θεωρία ότι τα ζωικά είδη επί της Γης υπόκεινται σε βαθμιαία εξέλιξη από το ατελέστερον προς το τελειότερον. Μάλιστα. Το σκέπτομαι να την κάνω σήμερα ή να μην την κάνω για κυριακάτικο σεντόνι. Να ρίξω καμιά μπουγάδα στη σκάφη, χωρίς αυτόματο πλυντήριο, και να σε τρελάνω, να σε στείλω. Να θυμηθώ τα νειάτα μου, και να σας σκαλίσω όλους εσάς που μου την πέφτετε να βάλω μπροστά τις μηχανές και να απλώσω σεντονάρα, όπως τους καλούς χρυσούς καιρούς.

Έλεγα, λοιπόν, ότι όταν βλέπω αυτόν το τύπο να χαμογελάει, δικαιώνεται η θεωρία του Δαρβίνου, που πέθανε στις 19 Απριλίου το 1882. Όχι ότι ο έτσι προέρχεται από πίθηκο ή χιμπατζή. Σίγουρα αν ισχύει η θεωρία του Δαρβίνου αυτός υπήρξε γάτος σε προηγούμενη ζωή του. Σου λέω ότι έτσι όπως χαμογελάει σουρώνει την μύτη του όπως ένας γάτος που είναι έτοιμος να ανέβει στα κεραμίδια με την σκέψη ότι σήμερα γαμάω.

Και δεν είναι μόνον ότι από φάτσα δίνει την εντύπωση ότι το ανθρώπινο γένος είναι εξέλιξη ενός κατώτερου ζωικού είδους, όπως έλεγε ο διάσημος Άγγλος φυσιολόγος και φιλόσοφος Δαρβίνος, που γεννήθηκε σα σήμερα 12 Φεβρουαρίου, το 1899, δηλαδή μιλάμε για φρέσκο άνθρωπο, όχι για κανέναν που πέταξε μια μαλακία πριν 500 και 800 χρόνια. Λοιπόν. Κι άλλοι άνθρωποι, για να περιοριστούμε στη δική μας πιάτσα, τους βλέπεις και λες, ρε, μήπως πράγματι ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε άνθρωπος; Βλέπεις τον πρόεδρο της ομοσπονδίας για παράδειγμα. Τι λες; Τι ζώο να θυμίζει.

Τέλος πάντων, μιλάμε σοβαρά τώρα, δεν χαμηλώνουμε το επίπεδο της κουβέντας. Πράγματι, είναι μερικοί μερικοί που σου δίνουν την εντύπωση πως έρχονται κατ’ ευθείαν από την κάμπια, το κουνέλι, το γουρούνι.

Και εγώ αέρα πατέρα μπορώ να υποστηρίξω, όπως ο Δαρβίνος είπε το δικό του, ότι ο άνθρωπος αποτελεί εξέλιξη του αέρος ή του βουνού και του τσαγιού. Γιατί, όχι; Μάλιστα, κύριοι. Από τον αέρα εξελίχθηκε κι έφτασε να γίνει άνθρωπος. Ή ξεκίνησε από την πέτρα, τη θάλασσα, την άμμο, την πορδή του αλόγου, το σάλιο του χταποδιού ή το σαλιγκάρι και το σπανάκι. Άντε, έλα εσύ να καταρρίψεις την θεωρία μου. Μπορείς; Με τι επιχειρήματα; Μήπως εγώ έχω επιχειρήματα όταν ισχυρίζομαι ότι ο άνθρωπος έκανε την αρχή της εξέλιξης του από ποντίκι, και στη συνέχεια από μπεκάτσα και ροφό έγινε άνθρωπος;

Έτσι είναι. Είναι λάθος να κάνεις αντιπαράθεση σε μια θεωρία που δεν στηρίζεται επί της ουσίας σε μια π.χ. επιστημονική παρατήρηση. Αν το κάνεις αυτό, δεν καταρρίπτεις την θεωρία, δηλαδή τη μαλακία, αλλά την τρέφεις, τη συντηρείς. Ενώ αν την αγνοήσεις την όποια απίθανη παπαριά που αμολύσει κάποιος, την θάβεις.

Τώρα θα μου πεις άλλο είναι να ισχυριστεί ο περιπτεράς στην γωνία ή η κοπέλλα που πουλάει τις μπουγάτσες, ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο και ο πίθηκος μπορεί να προέρχεται από τον σκαντζόχοιρο κι ο σκαντζόχοιρος έγινε από την σαύρα. Ας το πει αυτό ο περιπτεράς ή ο φουκαράς που πουλάει ξυστό στον δρόμο, θα κουνήσεις το κεφάλι σου και θα τον κτυπήσεις με κατανόηση στην πλάτη. Το είπε ο Δαρβίνος, όμως. Κι όταν το είπε, έγινε ο σεισμός στον κόσμο. Σάλος τεράστιος.

Βέβαια, την θεωρία του Δαρβίνου δεν την είπε πρώτος αυτός. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αναξίμανδρος είχε πει «…Κατ’ αρχάς εξ αλλοειδών ζώων ο άνθρωπος εγεννήθη…, τον δε άνθρωπον ετέρω ζώον γεγονέναι, τουτέστιν ιχθύν παραπλήσιον…». Ο άνθρωπος, δηλαδή, προήλθε από τα ψάρια. Από πού ήρθαν τα ψάρια αυτό δεν μας το λέει κανένας. Τέλος πάντων, σου λένε ότι το ψάρι μετά 'εγινε αμφίβιο και σε επόμενη φάση τέλειο χερσαίο θηλαστικό.

Να κλείσουμε το θέμα. Ο Δαρβίνος έγραψε το βιβλίο «Η καταγωγή του ανθρώπου» και υποστήριξε ότι ο άνθρωπος προήλθε διά της εξελίξεως από άλλα κατώτερα όντα και συγκεκριμενοποίησε τη συγγένεια του ανθρώπου με τον πίθηκο. Και η εν λόγω παπαριά για μισό αιώνα αναστάτωσε όλη την επιστήμη, όλη την ανθρώπινη διανόηση και, βέβαια, την θρησκεία.

Το ίδιο περίπου είχε πει με τον Δαρβίνο και ένας άλλος φιλόσοφος, πολύ πιο μπροστά, ο Ιταλός Βανίνι το 1615. Τι έγινε μ’ αυτόν; Τον καταδικάσανε ως άθεο και τον κρεμάσανε πάνω από φωτιά. ''Δεν υπάρχει άλλη θεότητα από την φύση και ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο''. Αυτά είπε ο Βανίνι και του πηδήξανε την μάνα. Το ίδιο είπε και ο Δαρβίνος αλλά αυτός γλύτωσε, διότι όταν το είπε δεν υπήρχε πλέον Ιερά Εξέταση, να τον περιποιηθουνε οι ρασοφόροι στο υπόγειο.

Φοβερά πράγματα. Κανονικά ο άνθρωπος πρέπει να είναι δυστυχισμένος που από πίθηκο έφτασε να εξελιχθεί σε άνθρωπο, δηλαδή, έφτασε να γίνει χειρώτερος. Κουφάλες, άντε μην πω και την δική μου θεωρία.

Κι αντί να νοιώθει δυστυχισμένος ο μαλάκας ο άνθρωπος που έγινε άνθρωπος, το παίζει οργισμένος όταν οι διάφοροι Βανίνι και Δαρβίνοι κι Αναξίμανδροι απλώνουν την θεωρία της εξέλιξης των όντων, απ’ τα κατώτερα στα ανώτερα, στα τελειότερα. Ποια κατώτερα, ρε αλήτες, και ποια ανώτερα και πιο τέλεια. Σημασία έχει πόσο βλάπτεις την φύση, δηλαδή το σπίτι σου. Σε τι ενοχλεί τον αέρα, τη γη, τα δέντρα και τα βουνά και τις ζούγκλες ο φουκαράς ο πίθηκος; Σε τίποτα.

Αντίθετα, ο καταραμένος ο άνθρωπος δεν έχει ησυχία. Τι να το κάνω εγώ που γράφει φιλοσοφίες και ποιήματα και μουσικές και δουλεύει με τα κομπιούτερ και τα σοφτγουέρ. Σημασία έχει, κι αυτό για μένα μετράει, ότι ο άνθρωπος μόνο ένα πράγμα ξέρει, μόνο ένα πράγμα κάνει. Να βλάπτει, να καταστρέφει, να ασεβεί στη φύση. Τέλος.

Με ποιο δικαίωμα ο κάθε περίεργος κάνει συγκρίσεις και εκτιμήσεις και αποτιμήσεις για τα κατώτερα, λέει, όντα και τα ανώτερα. Τι είναι αυτά, ρε. Κανονικά οι πίθηκοι είναι αυτοί που πρέπει να είναι στεναχωρημένοι που έγιναν άνθρωποι και δεν έμειναν πίθηκοι. Απλά πράγματα. Κι όχι μόνο οι πίθηκοι. Ό,τι κυκλοφορεί στον πλανήτη, περπατάει, πετάει, σούρνεται, κολυμπάει, ρε παιδί μου, ό,τι υπάρχει στην γη θα ήταν μια χαρά χωρίς τον πούστη τον άνθρωπο.

Δεν το έχω καταλάβει ακόμα, γιατί υπάρχει άνθρωπος. Γιατί εξελίχθηκε ο πίθηκος σε άνθρωπο. Θα φύγω από αυτή την πουτάνα την ζωή χωρίς να πάρω την απάντηση εκεί που θα πάω. Ειλικρινά, από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου το ψάχνω, γιατί να υπάρχει ο άνθρωπος. Δείξε μου ένα πλάσμα στον πλανήτη που να ανατρέπει οικολογικά την φύση, να δηλητηριάζει το περιβάλλον. Μόνο ο άνθρωπος το κάνει αυτό.

Σοβαρά μιλάμε τώρα. Δεν κάνουμε πλάκα. Δεν θα ήταν καλύτερο να ήμουν ένα πιθηκάκι και εσύ που με διαβάζεις τώρα ένα άλλο πιθηκάκι και να βρισκόμασταν στη ζούγκλα και ανεβαίνουμε στα δέντρα και να παίζουμε, χωρίς να ακούμε αεροπλάνα, χωρίς να έρχονται να μας βλέπουν τουρίστες, που οι μαλάκες πληρώνουν και εισιτήριο. Τι είναι αυτά, ρε.

Με ποια λογική είναι καλύτερο να κυκλοφορείς ως άνθρωπος, να ξυπνάς το πρωί για να πας στη δουλειά, να τρέχεις με τα μηχανάκια και να γκαζώνεις και να κάνεις ένα σωρό άλλες μαλακίες και αλητείες.
Πολύ στραβά, ρε, την έχετε δει τη δουλειά. Πάρα πολύ στραβά. Νομίζετε ως άνθρωποι ότι είσαστε κάτι το ανώτερο, επειδή βρήκατε θεούς και κάνατε πολέμους και εργοστάσια και κυβερνήσεις και νόμους. Βρε, μαλάκες, χωρίς νόμους και κοινοβούλια και αστυνομίες και δικαιοσύνες όλα τα ζώα τη βγάζουν μια χαρά. Άντε να χαθείτε στο φινάλε.


Διαβάστε ακόμα:

ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΧΡΙΤΗ