ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΙΣ

 

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και οφείλω να σας προειδοποιήσω μη τυχόν και δεν συμπεριφερθείτε όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη ημέρα, η οποία δεν είναι όποια κι όποια. Παρακαλώ. Να ξέρουμε πού βαδίζουμε και τι κάνουμε. Όλες οι άλλες Δευτέρες του χρόνου είναι βρώμικες…, και μόνο τούτη που είναι μια Δευτέρα – κλειδί έχει αποφασισθεί να παραμείνει καθαρή, αλλά κι εσείς, είχατε υποχρέωση να ξεκινήσετε την σημερινή ημέρα με καθαρό σώμα και καθαρή ψυχή.

Το λέει το όνομά της. Καθαρά Δευτέρα. Μόνον αυτή. Άρα, οι άλλες 51 Δευτέρες δεν είναι καθαρές. Λοιπόν. Τελείωσαν οι απόκριες και το ξεφάντωμα και από αύριο, πάλι βέβαια σε τραλαλά κατάσταση, από κεκτημένη ταχύτητα, μπαίνει μπροστά η νηστεία. Στοπ το κρέας. Είπαμε. Δεν είπαμε; Όλα τα λένε οι λέξεις. Η γιορτή είναι η απόκρεως. Δηλαδή; Η αποχή από το κρέας. Όπως η λέξη καρναβάλι προέρχεται από τις λατινικές λέξεις carne που σημαίνει κρέας και lavare, που σημαίνει αίρω. Το αίρουμε το κρέας, το αποσύρουμε, το μαζεύουμε, δεν μας χρειάζεται διότι ουσιαστικά με την Καθαρή Δευτέρα ξεκινάει η σαρακοστή, δηλαδή η προετοιμασία για το Πάσχα, για τη Σταύρωση του Ιησού.

Σου λέει ο παραμύθης πολιτικός Εμείς θα κάνουμε κάθαρση. Δεν είναι παραμύθης ο άνθρωπος, ούτε απευθύνεται σε μαλάκες. Όταν λέμε κάθαρση δεν εννοούμε ότι θα πάρουμε τη σφουγγαρίστρα για να καθαρίσουμε την τουαλέτα και το υπόγειο και το κλιμακοστάσιο. Όχι, βέβαια. Κάθαρση σημαίνει ότι καθαρίζουμε το κράτος από τους απατεώνες, από τους βρώμικους, τους διεφθαρμένους. Όπως πας στο νοσοκομείο να σου καθαρίσουν το στομάχι, να σου κάνουν πλύση στομάχου ή να σου εκκενώσουν τα άντερά σου αν έχεις το πρόβλημα. Αυτό γίνεται με φάρμακα, με καθαρτικά, με καθάρσιο.

Δεν τρέχει τίποτα αν δεν είναι καθαρές όλες οι άλλες Δευτέρες του έτους. Στα παπάρια μας. Ένα είναι το Πάσχα. Μια φορά τα Χριστούγεννα. Όλα είναι μια φορά. Έτσι και η Καθαρά Δευτέρα μας φθάνει η μια όλο τον χρόνο για να κάνουμε τη δουλειά μας. Είπαμε. Έχει τεράστια σημασία η Καθαρά Δευτέρα διότι ο καλός χριστιανός καθαίρεται. Καθαρίζει, δηλαδή, και σωματικά και πνευματικά. Φοβερά πράγματα. Επειδή είσαι παλιόπουστας και δεν μπορείς μόνος σου να μπεις στη διαδικασία της κάθαρσης, του εξαγνισμού, κάνουμε τον κόπο να έρθουμε εμείς να σου πούμε πώς και πότε θα γίνει αυτό.

Καθαρή Δευτέρα, λοιπόν. Και το έθιμο σε θέλει να βγεις στην ύπαιθρο, μακριά και έξω από την πόλη, που είναι γαμημένη στη βρωμιά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και χωρίς λόγο. Τα έχουμε πει αυτά. Έχουμε δουλέψει αιώνες για να φτιάξουμε τη δουλειά. Λοιπόν. Την επιθυμία για κάθαρση την εκδηλώνεις όταν αμολιέσαι στη φύση. Φοβερά πράγματα.

Πιάνουμε το σφυγμό του μαλάκα. Έτσι το θέλει. Έτσι το βλέπει. Πώς το χωριό παραπέμπει στην αφέλεια, στην αγνότητα, στη φυσικότητα, ενώ η πόλη σημειολογικά εκφράζει παλιανθρωπιά, αμαρτία, επιτήδευση, πονηριά. Και, βέβαια, για να μη ξεχνιόμαστε, Καθαρά Δευτέρα σημαίνει μακριά από την κρεατοφαγία. Σημαίνει ότι ξεκινάει η νηστεία. Όχι στα γαλακτοκομικά, και τα αυγά. Ακόμα και το ψωμί να’ναι νηστήσιμο, άζυμο,χωρίς προζύμι, μιλάμε για τη λαγάνα.

Ο αποδυτηριάκιας είναι καθαρολόγος. Καθαρός, πεντακάθαρος ο λόγος του αποδυτηριάκια. Κι όταν αυτοπροσδιορίζομαι ως καθαρός, ως καθαρολόγος, εννοώ ότι κάποιοι άλλοι είναι ασαφείς, μας τα λένε μπερδεμένα, θολά. Δεν μπορείς, λοιπόν, να λες Καθαρά Δευτέρα και να μην εννοείς ότι αυτή ειδικώς η Δευτέρα είναι καθαρά, άρα να υπονοείς ότι οι άλλες δεν είναι καθαρές, ότι είναι μιαρές, αμαρτωλές, μολυσμένες, ένοχες, ρυπαρές.

Σε κάποιους περασμένους αιώνες ο κόσμος όχι ακριβώς ότι ήταν μαλάκας, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε πώς μασούσε ό,τι του έβαζες στο στόμα. Σκέτο παπαγαλάκι ήταν ο κόσμος. Του έλεγες πετάει ο γάιδαρος και συμφωνούσε ότι πετάει. Διότι αυτό του είπε ο κύριος με την κελεμπία, με το ράσο, με την κάπα, είχε κι ένα μακρύ ξίφος, κι αν δεν το κρατούσε ο ίδιος, κρεμότανε από τη μέση κάποιων νταγλαράδων που αποτελούσαν την ακολουθία του έτσι.

Σου έλεγε, λοιπόν, ο έτσι Αφήστε στην άκρη αυτά που ξέρατε από τους αρχαίους και ειδωλολατρικούς λαούς, τώρα τα κόζα αλλάζουνε και για να μη λέμε πολλά την εν λόγω Δευτέρα την κανονίζουμε να ‘ναι Καθαρή. Ποιος να τους σχολιάσει Μα αν το κάνατε αυτό, τότε κηλιδώνετε και δυσφημείτε τις άλλες Δευτέρες. Λόγος υπήρχε κι όχι αντίλογος. Να πάνε να γαμηθούν οι διαφωνίες και μαζί οι άλλες Δευτέρες.

Λες Ιερά Εξέταση. Τι είναι αυτό; Είναι ότι αυτή ειδικώς είναι ιερή εξέταση και οι άλλες δεν είναι ιερές. Δεν θα παίζουμε με τις λέξεις. Δεκτές και αναγκαίες οι άλλες εξετάσεις, αστυνομικές και δικαστικές, στρατιωτικές και διοικητικές, όμως όχι ιερές. Μόνον η δική μας εξέταση, της δικής μας θρησκείας η εξέταση είναι Ιερά. Και την ευλογημένη από τον Θεό Εξέταση την Ιερά ξεκωλιάσαμε τους… Καθαρούς. Φοβερά πράγματα. Πριν από χίλια χρόνια κάποιοι χριστιανοί στην Γαλλία είπαν ότι Εμείς τη ψάξαμε τη δουλειά και καταλήξαμε σε τούτο και σ’ εκείνο. Και επειδή το παπαδαριό το έχει παραξεφτυλίσει, έχει γίνει ανήθικο και έχει ξεφύγει από τη διδασκαλία του Χριστού, γι’ αυτό κι εμείς αποφασίζουμε να αποκαλούμεθα Καθαροί. Δηλαδή; Εμείς είμαστε οι καθαροί, οι αγνοί χριστιανοί και γι’ αυτό όσοι θέλετε να σώσετε τη ψυχή σας γυρίστε την πλάτη στο Βατικανό.

Οι άνθρωποι προκαλούσαν, δηλαδή,. Ήταν δυνατόν να τους αφήσει έτσι ο πάπας ο Ινοκέντιος ο περιβόητος; Επιτόπου διέταξε σταυροφορία! Φοβερά πράγματα. Παπική σταυροφορία όχι εκτός Ευρώπης, ούτε ενάντια στους άπιστους μουσουλμάνους, αλλά εναντίον των Καθαρών και σε γαλλικό έδαφος, συγκεκριμένα στην Προβηγκία.

Άρχισαν να μιλάνε μια διαφορετική θρησκευτική γλώσσα για το καλό και το κακό οι Καθαροί και μάζευαν κόσμο στις τάξεις τους. Ότι το καλό βρίσκεται στο πνεύμα, στη ψυχή, ενώ το κακό έχει σχέση με το σώμα, με την ύλη, κι άλλα τέτοια, με συνέπεια να πέφτει ανταγωνισμός με το κεντρικό μαγαζί, με το Βατικανό. Επειδή, όμως, οι Καθαροί ήταν κάργα στη φανατίλα και ξέρανε πόσο καθάρματα ήταν οι παπικοί γι’ αυτό πήραν τα μέτρα τους. Όσοι πρόλαβαν, δηλαδή. Μαζικά άρχισαν να την κοπανάνε απ’εκεί που ήντουσαν για να γλυτώσουν από το ιερό ξίφος των σταυροφόρων.

Οι μπινέδες! Οι αρχιμπινέδες!!! Τη Δευτέρα τη λένε Καθαρά. Το ξύλο πάνω στο οποίο μαρτύρησε ο Χριστούλης το λένε τίμιο. Έγινε, δηλαδή, τίμιο επειδή κρεμάστηκε ο αρχηγός του χριστιανισμού. Όχι, δηλαδή, ότι οι Ρωμαίοι μαζΊ με τους εβραίους διάλεξαν το τίμιο ξύλο από κάποιο τίμιο δένδρο, από κάποιο τίμιο δάσος. Το ξίφος γιατί δεν το λένε τίμιο; Όχι όποιο κι όποιο, αλλά εκείνα τα ξίφη που κάρφωναν τους αιρετικούς Καθαρούς. Heretici τους γράφανε στα κιτάπια της Ιερής Εξέτασης. Α, μη το ξεχάσω!

Η Ιερά Εξέτασις, η οποία δεν ήταν μόνον Εξέταση, ήταν και βασανιστήρια, με τον αποδυτηριάκια έχετε να κάνετε, όχι κάποιον βρωμύλο, κάποιον τυχαίο και της πλάκας. Λέω, λοιπόν, ότι η Ιερά Εξέτασις, έργο χριστιανικό, πιο σωστά παπικό, πρωτοστήθηκε ακριβώς για να ξεκωλιάσουνε τους συγκεκριμένους Καθαρούς. Αυτούς τους πολύ περίεργους που δεν ήταν της σχολής Πίστευε και μη Έρευνα, αλλά μελετούσαν, μελετούσαν, δεν σταματούσαν να μελετάνε τις ανατολικές διδασκαλίες των Γνωστικών και Μανιχαϊστών κι είχαν φτιάξει μια δική τους πνευματική ιεραρχία, δηλαδή όχι αξιωματούχων και πιστών.

Τι θα πει επίσκοπος και καρδινάλιος; Τι θα πει χωρίζουμε τις περιοχές σε ενορίες και μητροπόλεις; Αυτά είναι μαφιόζικα πράγματα. Αυτά τα κάνουνε οι γκάγκστερ, όλοι όσοι κινούνται στην παρανομία. Είναι δυνατόν εμείς, οι άνθρωποι του Θεού, που πιστεύουμε στον Χριστό, και πιστεύουμε με τον πιο καθαρό και άδολο τρόπο, να κυκλοφορούμε με μερσέντες και ''ιερατικές'' ράβδους, για να επιβληθούμε σε ποιους, για να φοβίσουμε ποιους, για να ασκήσουμε εξουσία σε ποιους. Εμείς; Οι πνευματικοί άνθρωποι, οι πιστοί που όχι με υλική, όχι με ακίνητη περιουσία, αλλά με την κίνηση του χριστιανικού μας πνεύματος προσπαθούμε να φθάσουμε στην βασιλεία των ουρανών.

Λοιπόν. Γιατί Ιερά Εξέταση λες τη δουλειά της ανάκρισης, σε ρωτάει ο αποδυτηριάκιας, και δεν μου λες Ιερά Βασανιστήρια αυτά που κάνατε στους δήθεν αιρετικούς; Κανείς πούστης, από τον Αδαμάντιο Κοραή μέχρι τον Ούμπερτο Έκο, δεν το είπε αυτό. Ότι είναι πουστιά της καθολικής εκκλησίας που πέρασε επικοινωνιακά το κόλπο ότι… Εξετάζουμε. Δεν καίμε ανθρώπους στη φωτιά. Δεν τους βασανίζουμε μέχρι θανάτου για να προσκυνήσουν τον Θεό με τον τρόπο που εμείς καταλαβαίνουμε κι όχι με το δικό τους τρόπο.

Μόνον ο τροχός είναι Ιερός; Και τα παλούκια, τα σφυριά, τα καρφιά, ό,τι σιδερικό υπήρχε στο θάλαμο βασανιστηρίων των ιεροεξεταστών κι αυτά είναι ιερά. Και η φωτιά που τους καίγανε ζωντανούς κι αυτή ιερή είναι.

Έτσι που λες. Παίζουν με τις λέξεις. Καθαρά Δευτέρα. Άγιον Πάσχα, όχι σκέτο Πάσχα. Τίμιο ξύλο, όχι σκέτο ξύλο. Ιερά Εξέτασις, όχι σκέτη εξέταση. Και είπαμε. Πρωτοσυστάθηκε για να κυνηγήσει τους καθαρούς, που για τον πάπα, δεν ήταν καθαροί, αλλά αιρετικοί. Τι θα πει Αιρετικός; Αυτός που λέει ότι είναι δικός μας, αλλά ανοίγει δικό του μαγαζί. Αυτό είναι η Αίρεση. Ο κύριος την κάνει αίρω, δηλαδή αποτραβιέται, διαχωρίζεται. Και γιατί να μη θεωρείται αίρεση αυτό που πιστεύει, δηλαδή αυτό που εμπορεύεται το Βατικανό, και να είναι αίρεση ό,τι διαφορετικό την έχουν δει οι εκατοντάδες(!) διαφορετικές εκκλησίες του χριστιανισμού;

Και κατηγορούν τον Χίτλερ και τον Στάλιν, το κάθε κάθαρμα της Ιστορίας, που όσα αίσχη κι αν έκανε είναι μικρότερου βαθμού σε σύγκριση με τη βαρβαρότητα των… ιερών θρησκευτικών δογμάτων. Είσαι η Αλήθεια της πίστεως. Έτσι θαρρείς. Συμφωνώ, διαφωνώ μαζί σου, έχεις κάθε δικαίωμα να ακολουθείς τη μαλακία σου. Γιατί τον κυνηγάς τον άλλον επειδή αυτός ο άλλος τη βλέπει αλλοιώς τη δουλειά; Αν είναι έτσι, τότε και ο άλλος να πάρει φωτιά και τσεκούρι και να σε κοπανάει και εσένα, όπου σε βρει.

Καθαρά Δευτέρα, ρε, και τι είναι αυτά που μας λες, ρε αποδυτηριάκια; Άνοιξες το στόμα σου και λες τα δικά σου, επειδή στο επιτρέπει η ημέρα, εσύ που από παράδοση χαρακτηρίζεται με την αισχρολογία, την αθυροστομία. Και που κολλάει η Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη μετά τις απόκριες, που ευαγγελίζεται τον καθαρμό, τον εξιλασμό, τον εξαγνισμό, όλα αυτά τα σπέσιαλ κόλπα, λέω, που κολλάει με την σατυρολογία, την πορνογραφία, με τα σεξουαλικού περιεχομένου υπονοούμενα που ταιριάζουν σε τούτες τις ημέρες; Να, γιατί έμεινε η έκφραση Του τα έσυρε εξ αμάξης. Επειδή στα καρναβαλικά άρματα επάνω, στ' αμάξια της καρναβαλικής παρέλασης ο καθένας ό,τι ήθελε έλεγε εναντίον οποιουδήποτε. Τολμηρά, δίχως λογοκρισία, τα έλεγες χοντρά…

Λοιπόν. Πώς κολλάει η προστυχολογία των αποκρεών με την χριστιανικού πνεύματος Καθαρά Δευτέρα; Οι άνθρωποι, οι κατασκευαστές δογμάτων, δεν είναι μαλάκες. Δηλαδή; Δεν αγνοείται η παράδοση. Τέτοια εποχή όλοι οι αρχαίοι λαοί το ‘ριχναν έξω. Γι’ αυτό και οι χριστιανοί το κωλομπαρέψανε. Το μπερδέψανε. Το έφεραν απ’ εδώ, το έφεραν απ’ εκεί, μπουλκουμέ η δουλειά. Και οι ειδωλολατρικές εκδηλώσεις της αποκριάς και οι χαρταετοί της Καθαράς Δευτέρας από τη μια και από την άλλη η νηστεία της Σαρακοστής.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ 2010