Η ΜΠΟΥΡΚΑ ΣΤΗ ΜΠΟΥΚΑ

 

Η κυρία συνελήφθη σύμφωνα με το νόμο. Αμερικανίδα, 37 χρονών, παντρεμένη,, μητέρα τριών παιδιών και επιστήμων, και επιχειρηματίας. Την τσακώνουν, λοιπόν, οι εκπρόσωποι και λειτουργοί του κράτους, δικαίου και ηθικής, και επιτόπου την πάνε πακέτο στην φυλακή. Σ’ ένα σκατοκελί, με φρέσκα και ξερά σκατά και δεν την γδύνουν…, όχι αυτό. Της ζήτησαν να ξεβρακωθεί μόνη της για να της κάνουν σωματική έρευνα και στη συνέχεια ακολούθησε ανάκριση. Κι όταν τέλειωσε κι αυτή η φάση του έργου την έβαλαν να υπογράψει την ομολογία της για το αμάρτημα της. Ποιο ήταν το αμάρτημα της;

Η ιστορία αυτή με την οποία ξεκίνησα το σημερινό σεντόνι είναι… σημερινή! Δεν τη σήκωσα από το αρχείο μου, ούτε αφορά πραγματικότητα περασμένων αιώνων. Μιλάω για σήμερα! Και συγκεκριμένα το εν λόγω γεγονός συνέβη τούτη την εβδομάδα. «Είσαι μια αμαρτωλή και θα καείς στην Κόλαση!» είπε στην Αμερικανίδα ο δικαστής της Σαουδικής Αραβίας, της μακράν πλέον ανδροκρατούμενης κοινωνίας στον πλανήτη. Για εκβιασμό την μπαγλάρωσαν την κυρία Τσέκου η οποία επισκεπτόταν εφημερίδα και κανάλι με DVD άσεμνου περιεχομένου.

Δεν γνωρίζω πώς τα περνάει στην φυλακή η πρώην ερωτική σύντροφος του κυρίου Ζαχόπουλου, όμως γνωρίζω τα βασανιστήρια που θα περνούσε πριν την κρεμάσουν αν έκανε τα ίδια σε χώρα ισλαμική, ιδιαίτερα προς Ιράν μεριά. Ομιλούμεν σοβαρώς. Δίχως την παραμικρή υπερβολή, δηλαδή.

Επιστροφή στην ιστορία μας. Ποιο ήταν το αμάρτημα της 37χρονης ξένης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που ναι μεν γαμεί και να δέρνει με τα απίστευτα δις πετρελαιοδολάρια λόγω του μαύρου χρυσού, όμως συνεχίζει να διαβάζει το Κοράνι όπως έκανε και πριν 1.400 χρόνια. Τι λέει η Βίβλος του Μωάμεθ; Απαγορεύεται η γυναίκα να κυκλοφορεί μόνη της. Δηλαδή; Απαγορεύεται η γυναίκα να βγει από το σπίτι της χωρίς να συνοδεύεται από τον πατέρα της, τον αδελφό της ή τον σύζυγό της. Τελειώσαμε. Κι όχι μόνον αυτό. Η γυναίκα είναι υποχρεωμένη να είναι ευπρεπώς ντυμένη. Τελειώσαμε. Δηλαδή; Σύμφωνα με τον παραδοσιακό ισλαμικό τρόπο. Ξεκαθαρισμένα πράγματα αυτά.

Βεβαίως κάποια πουστράκια στη Δύση που δεν πιστεύουν στον Αλλάχ, που δεν γνωρίζουν τι αναφέρουν οι άγιες γραφές, θέλουν να παριστάνουν τους μόδιστρους του Μωάμεθ, αν είναι δυνατόν αυτές οι αδελφές του Διαβόλου, και λανσάρουν δήθεν ισλαμική μόδα κωλομπαρίστικη, όπου συνδυάζουν τσαντόρ και μπούρκα με φούστα κοντή ή κολλητό παντελόνι, ακόμα και με τζην. Φοβερά πράγματα, Τη μαύρη μουσουλμανική μαντήλα, σύμβολο αιώνιο της θρησκείας από τότε που γεννήθηκε ο προφήτης, αδιαπραγμάτευτα απαραίτητο στη γυναικεία ενδυμασία όλων των ηλικιών, το κάνουν μόδα, με φωτεινά, με ζωηρά χρώματα για να νοιώθουν, λέει, καλύτερα, πιο ευχάριστα, πιο άνετα οι νεαρές μουσουλμάνες που θέλουν να έχουν μοντέρνα εμφάνιση. Φοβερά πράγματα, γαμώ το πολύχρωμο μυαλό τους.

Μέχρι και… μπουρκίνι λανσάρεται από κάποιους οίκους μόδας στην Ευρώπη. Όπώς λέμε μπικίνι. Έτσι κυκλοφορεί τώρα και το μπουρκίνι, δηλαδή το ολόσωμο μαγιώ, το μαγιώ που καλύπτει και το κεφάλι και το σώμα της μουσουλμάνας, όπως η μπούρκα.

ΜΠΟΥΡΚΑ. Είναι το ρούχο που δεν αφήνει εκτεθειμένο το πρόσωπο και απλά έχει ένα πολύ μικρό άνοιγμα για τα μάτια. Σε κάποιες χώρες, προς Αφγανιστάν μεριά, η μπούρκα δεν έχει άνοιγμα ούτε για τα μάτια, το «άνοιγμα» είναι ένα δίχτυ ενάμισυ δάκτυλο πάχος, όσο να μπορεί να βλέπει η γυναίκα.

ΤΣΑΝΤΟΡ. Σκεπάζει ολόκληρο το σώμα και χωρίς να αφήνει ανοίγματα για τα χέρια. Φοριέται μ’ ένα μικρότερο μαντήλι για το κεφάλι, ενώ το πρόσωπο είναι ελεύθερο.


Ποιο ήταν το αμάρτημα, το κολάσιμο και άξιο της πιο σκληρής ποινής στο οποίο υπέπεσε η 37χρονη αλλοδαπή επιχειρηματίας στη Σαουδική Αραβία; Συνελήφθη να βρίσκεται σε internet καφέ μ’ άλλους άνδρες και χωρίς την παρουσία του συζύγου της. Τρομερό το λάθος της! Η κυρία είναι στέλεχος τράπεζας και επειδή διακόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, όλο το προσωπικό μετακινήθηκε σε κοντινό internet καφέ για να έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο. Η γυναίκα, δηλαδή, δεν ήταν καμία πουτάνα, κάποια σουρτούκα, απλά για να κάνει τη δουλεία της έφυγε από το γραφείο της.

Δεν τα χάβουμε εμείς αυτά. Καλώς, λοιπόν, επενέβη η θρησκευτική αστυνομία του Ριάντ, κάτι τύποι γενειοφόροι, με λευκές κελεμπίες που ανήκουν στην πασίγνωστη Επιτροπή Διαφύλαξης της Αρετής και της Καταπολέμησης της Ακολασίας. Και ακολούθησαν όσα προηγουμένως εξετέθησαν, και ευτυχώς που ο σύζυγος της Αμερικάνας, ο οποίος επίσης ζει στο Ριάντ, έχει δική του επιχείρηση, και λόγω των υψηλών γνωριμιών του, πρόλαβε τα χειρώτερα για τη γυναίκα του.

Η χθεσινή ημέρα ήταν εξαιρετικά κρίσιμη για την Τουρκία. Όταν γράφω τούτες τις αράδες δεν γνώριζα βέβαια το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Βουλή των Τούρκων για το θέμα της Μαντήλας. Της μουσουλμανικής μαντήλας. Μάλιστα, κύριοι. Αυτό το θέμα δεν είναι μόνο τούρκικο, ούτε αφορά μόνο τον μουσουλμανικό κόσμο. Ενδιαφέρει όλη τη γη. Διότι έτσι όπως έχουν μπλέξει τα μπούτια τους όλοι οι λαοί, όλοι οι πολιτισμοί, το πρόβλημα(;) της ισλαμικής μαντήλας και διχάζει, και τρομάζει τη δύση, στης οποίας τις χώρες κυκλοφορούν, και χωρίς να οπλοφορούν ακόμα, εκατομμύρια μουσουλμάνοι, κι όχι ως τουρίστες.

ΧΙΤΖΑΜΠ. Ελεύθερο το πρόσωπο, όμως τα μαλλιά δεν πρέπει να φαίνονται, ούτε και ο λαιμός. Και είπαμε. Όλα ξεκινούν από τις λέξεις. Η λέξη, η κάθε λέξη σου μιλάει. Λες Τσεμπέρι. Τι είναι; Είναι το μαντήλι που σκεπάζει το κεφάλι της η χωριάτισσα, η αγρότισσα, η γυναίκα της υπαίθρου. Και η λέξη δεν είναι ελληνική. Προέρχεται από την τούρκικη λέξη τσεμπέρ, που δεν είναι τούρκικη, όμως μην το πάμε πιο βαθειά, πιο πίσω.

Χιτζάμπα στα αραβικά σημαίνει Κρύβομαι. Και από το Χιτζάμπα είναι το μαντήλι χιτζάμπ. Άλλο είναι το νικάμπ, το ολόκληρο ρούχο που καλύπτει από το κεφάλι μέχρι τα νύχια και αφήνει ανοικτό μόνο το μέρος του μετώπου και βέβαια τα μάτια. Το Χιμάρ είναι άλλο, είναι μαντήλα κυκλικού τύπου, και σκεπάζει μέχρι τους ώμους. Εμένα μου γουστάρει περισσότερο το Τζιλμπάμπ, που τονίζει την αινιγματικότητα της γυναικείας φιγούρας, με μαντήλα ξεχωριστή, χωμένη σε ανεξάρτητο πανωφόρι για ολόκληρο το σώμα. Μην το παρατραβήξουμε για όλα τα… στυλ της μουσουλμανικής μαντήλας, που δεν είναι πέντε και δέκα, άσε τον τρόπο δεσίματος στο κεφάλι, γίνεται με 99 διαφορετικά είδη.

Ήταν μια δυτικιά δημοσιογράφος στην Λωρίδα της Γάζας. Και έκανε την μαλακία να κυκλοφορεί χωρίς μαντήλα μουσουλμανική και σε κάποιες απαγορευμένες περιοχές, όπου και η παραμικρή παρέκκλιση ευρωπαϊκού τύπου θεωρείται ότι προσβάλλει τα θρησκευτικά ήθη. «Είσαι αδιάντροπη, είσαι ανήθικη κι αν δεν φορέσεις μπούρκα τότε θα επιβληθεί ο ισλαμικός νόμος με τη βία... » της έστειλαν μήνυμα στο κινητό της. Ποιοι της έστειλαν το SMS που την κατατρομοκράτησε; Η οργάνωση «Σπαθιά της Ισλαμικής Δικαιοσύνης». Για σκέψου. Δεν της υποσχέθηκαν μια νύχτα σε πάρτυ με ψωλές ανδρικές αλλά ένα… χορό με σπάθες λαμπερές και καυτερές που σου κόβουν κομμάτια από κρέας ενώ παραπέρα γαυγίζουν από την πείνα επτά κοπρόσκυλα.

Κουίζ. «Αν ρίξεις κρέας στο δρόμο και έρθουν να το φάνε τα σκυλιά, ποιος φταίει; Το… απροστάτευτο κρέας ή τα σκυλιά;». Αυτό είπε ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων στην Αυστραλία, ο σείχης Χιλάλι, όταν καταφέρθηκε ενάντια των γυναικών που δεν φοράνε την ισλαμική μαντήλα. Δηλαδή; Με τον τρόπο που ντύνονται κάποιες γυναίκες, εννοεί ο ιμάμης, αυτές είναι υπεύθυνες και υπαίτιες για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονται. Και ρωτάω, έχει άδικο ο ιερωμένος του Μωάμεθ; Οι γυναίκες σήμερα ντύνονται σαν πουτάνες. Λες και κάνουν πιάτσα. Έτσι δεν είναι;

Ελάτε να μας πηδήξετε, είναι σα να λένε στους άνδρες. Όσο πάει όλο και πιο στενά τα ρούχα, όλο και περισσότερο γυμνό σώμα μοστράρουν. Και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είπε ότι είναι απαράδεκτα αυτά που δήλωσε ο σείχης. Τι να έλεγε ο μαλάκας; Πολιτικός είναι, παραμύθης είναι και δεν μπορεί να εκφράζεται στα ίσα. Να πει Γαμώ τα τσεμπέρια σας ή τις μαντήλες σας.

Είπαμε. Το θέμα είναι σοβαρό. Μιλάμε για το ντύσιμο. Και το ντύσιμο ενός λαού, ενός πολιτισμού, ενός ατόμου, λέει πολλά. Δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται πολιτιστικό στοιχείο. Και μετά το ξεκίνημα των τρομοκρατικών επιθέσεων των φανατικών ισλαμιστών σε δυτικούς στόχους, πριν από 40 χρόνια περίπου, με αποκορύφωμα την πτώση των δίδυμων πύργων από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, η μπούρκα μπήκε στην μπούκα. Όπως το λέω. Δικαίως ή αδίκως η μουσουλμανική μαντήλα παραπέμπει σε απειλή.

Στην Ολλανδία με το ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους μόνιμους κατοίκους απαγορεύθηκε η μαντήλα. Κίνδυνος για τη δημόσια τάξη κρίθηκε η μπούρκα. Οι μουσουλμάνες αν θέλουν να σκεπάζουν το πρόσωπο τους ας φοράνε πέπλο δυτικού τύπου, μάσκα του σκι, ακόμα και κράνος μοτοσυκλετιστή. Κανένα πρόβλημα έτσι να πάει η μουσουλμάνα στο σουπερμάρκετ, στο πανεπιστήμιο, στην τράπεζα, στο νοσοκομείο.

Όπως εδώ και δυο μήνες στην Ελλάδα ασχολούνται με το DVD της Τσέκου έτσι και στην Αγγλία πριν από δυο χρόνια γαμηθήκανε στο δημόσιο διάλογο και στα πάνελ τα τηλεοπτικά για το τι θα κάνουν με τις μπούρκες και τις κελεμπίες τις μουσουλμανικές. Όσο κι αν έχουν εξοικειωθεί με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς του Λονδίνου οι Άγγλοι δεν νοιώθουν ακόμα απελευθερωμένοι απέναντι στην μαντήλα…

…Κι έρχομαι στη Τουρκία, όπου η μάχη της μαντήλας είναι στην κόψη του ξυραφιού. Και όπου οι στρατηγοί, που πάντα παραμένουν η απειλή για την ανατροπή της δημοκρατίας, πού πάντα έχουν το επάνω χέρι, αυτοί κι όχι οι πολιτικοί, είναι η προοδευτική, η σύγχρονη εκδοχή της σημερινής Τουρκίας. Να το ξεκαθαρίσουμε με το πιο απλό, πιο παραστατικό τρόπο. Λοιπόν.

Από τη μια είναι ο Κεμάλ, μάλλον το πνεύμα του μακαρίτη Κεμάλ Ατατούρκ, δηλαδή ο κεμαλισμός που εκφράζει τον εκσυγχρονισμό της νεώτερης Τουρκίας και από την άλλη είναι το ισλάμ, ο ισλαμισμός, δηλαδή η δύναμη της θρησκείας στον τρόπο και τη σκέψη ζωής των Τούρκων.

Τι λέει η αριστερά στην Ελλάδα; Να διαχωριστεί τυπικά και ουσιαστικά, στα χαρτιά και στην πράξη, το κράτος από την εκκλησία. Κι αυτό το λένε από το ΚΚΕ μέχρι και το ΠΑΣΟΚ. Και ήρθε η χούντα η στρατιωτική του Εβρέν το 1989 και είπε Απαγορεύεται η μαντήλα στα πανεπιστήμια! Ούτε Γκιζίκης, ούτε Παττακός της πλάκας ήταν ο στρατηγός Εβρέν, που σου λέει Να τελειώνουμε με το πολιτικό ισλάμ, ο μέγας Κεμάλ έβλεπε προς τη Δύση, ήθελε τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας.

Ποια χούντα; Μπροστά στη δύναμη της θρησκείας δεν υπάρχει άλλη δύναμη ισχυρώτερη. Αποδυτηριάκιας μιλάει. Και η μαντήλα, όπως και το τουρμπάνι στους άνδρες, εκφράζει πίστη στη θρησκεία, στον προφήτη Μωάμεθ. Δηλαδή; Χιλιάδες κορίτσια στην Τουρκία δεν πήγαιναν στο πανεπιστήμιο διότι δεν ήθελαν να βγουν στον δρόμο χωρίς τη μαντήλα στο κεφάλι.

Ο Χριστόδουλος ξεσήκωσε τον κόσμο στην Ελλάδα για να συνεχίσει να αναγράφεται στις αστυνομικές ταυτότητες το θρήσκευμα. Και σου λένε ότι ήταν νεωτεριστής. Παραμύθια. Σκοταδιστής ήταν, ήθελε τη θρησκεία να έχει λόγο στα κοσμικά, στα πολιτικά θέματα της κοινωνίας. Κι έρχεται η κυβέρνηση του Ερντογάν, η «προοδευτική» κυβέρνηση της Τουρκίας, που θέλει να βάλει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τι κάνει; Ακυρώνει την απαγόρευση επί Εβρέν της μαντήλας και την επιτρέπει πλέον στα πανεπιστήμια… Δηλαδή; Όποια φοιτήτρια θέλει να φοράει το τσεμπέρι της και να πάει να γαμηθεί ο Κεμάλ και μαζί οι πασάδες, δηλαδή οι στρατηγοί που είχαν καταργήσει την ισλαμική μαντήλα…

Τι σημαίνει μαντήλα; Να πω μόνο τούτο: Τόσο η σύζυγος του προέδρου της δημοκρατίας Γκιούλ όσο και η σύζυγος του πρωθυπουργού Ερντογάν φορούν ΜΟΝΙΜΩΣ τη μαντήλα σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους. Όπως και τα δυο τρίτα των γυναικών της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στη φυλλάδα Φεβρουάριο 2008.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΑΝ ΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ