ΕΤΣΙ ΤΣΑΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ

 

Είναι γνωστό ότι τη λέξη λαμόγιο την καθιέρωσε ο αποδυτηριάκιας από τη στήλη του στην εφημερίδα. Γνωστή λέξη το λαμόγιο, όμως όχι όπως εξελίχθηκε σε πολυμεταχειρισμένη. Την άκουγες μόνο σε ειδικούς χώρους, όχι στο σινεμά, όχι στην επιθεώρηση στα θέατρα. Ούτε θα την διάβαζες σε εφημερίδα.

Να σου πω, λοιπόν, ποιο ήταν το λαμόγιο. Αυτός που γήπεδο του είχε τις παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, που κάποτε, μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν περισσότερες από χίλιες στην Αθήνα, μόνον. Σε καφενεία και σε σπίτια. Και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν θα δούλευαν μόνο για μια -δυο νύχτες, ακόμα και σε διαμερίσματα.

Η κυρία Μελπομένη το αποφάσισε, δεν πάει άλλο. Ο άντρας της το έχει παρατραβήξει με τα χαρτιά. Σχεδόν κάθε βράδυ πάει σ’ένα «σπίτι» που παίζουν, και ο άχρηστος χάνει τα λεφτά του. Έτσι, λοιπόν, όπως η κυρία Χαρίκλεια, τράβηξε κι αυτή ντουγρού στο τμήμα.

«Τον αξιωματικό υπηρεσίας, παρακαλώ! Το χαρτόμουτρο ο άντρας μου, ο προκομμένος ξενυχτάει σε ''λέσχη'', να, ορίστε η διεύθυνση! Να τους κλείσετε, παρακαλώ! Δεν έχουμε να φάμε!».

Λες και η αστυνομία δεν ήξερε. Δεν είναι μαλάκες οι μπάτσοι να την κάνουν αβαβά την καταγγελία της κάθε κυρίας Σουλτάνας με τον κάθε αχαίρευτο άντρα της να τα ''παίζει'' στα χαρτιά. . Έτσι ειδοποιείται ο λεσχιάρης ότι απόψε θα κάνουμε ντου, κανόνισε την πορεία σου. Κάποιους πρέπει να τους συλλάβουμε, να υπάρχουν και τίποτα ψιλά στα τραπέζια.

Ενημερώνονται οι καλοί πελάτες ότι απόψε μην κάνετε τον κόπο να έρθετε, το μαγαζί έχει ρεπό. Σε δύο τραπέζια ψευτοπαίζουν τέσσερα λαμόγια, τέσσερις στημένοι από τον λεσχιάρη, που θα βγάλουν εύκολο χαρτζηλίκι. Το ξέρουν ότι θα συλληφθούν από τους... αδιάφθορους μπάτσους και την επομένη θα περάσουν αυτόφωρο.

Πήρες χαμπάρι; Η αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της, το καθήκον της απέναντι στην κοινωνία. Ο ιδιοκτήτης της λέσχης ψιλοξοδεύτηκε με τα μεροκάματα στα λαμόγια, και το πρόστιμο που τους έβαλε ο δικαστής. Δυο-τρεις νύχτες «έκλεισε» το καφενείο, μετά το ... απρόβλεπτο ''ντου'' της αστυνομίας, και ξανάνοιξε κανονικά.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΦΟΥ ΕΔΩ ΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ...