ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΚΟΨΕ ΤΟ... ΚΑΠΝΙΣΜΑ

 

Όταν στη ζωή βάζει τον τζόγο πρώτη προτεραιότητα, έστω δεύτερη, τότε είναι καραμπινάτος εξαρτημένος. Ασθενής. Αλκοολικός. Δεν ελέγχει τον εαυτό σου.

Σχετική μελέτη από γερμανικό πανεπιστήμιο. Ποια συμπεριφορά εκδηλώνει ο παθολογικά εθισμένος με τον τζόγο. Γνωστά πράγματα. Καλό, όμως, είναι ο καθένας να «δει» τον εαυτό του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ως καθρέπτη τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας. Το σημειώνω διότι δεν είναι σίγουρο πως όλοι αντιλαμβάνονται το βαθμό πόρωσης με τα ''τυχερά παιχνίδια''.

Φοβερό. Να είναι παθιασμένος τζογαδόρος και να θαρρεί πως κρατάει σχέση τουριστική με το κουμάρι. Να θέλει ένα μπουκάλι ουίσκυ στην καθησιά και να μην περνιέται για μπεκρής. Να μη ξέρει κάποιος ποιος είναι, δηλαδή. Είναι σα να μη γνωρίζει το όνομα του εκείνος που είναι πρεζάκιας, αλλά θαρρεί πως δεν έχει ανάγκη τη δόση του. Με την ευκαιρία, τι θυμήθηκα. Ένας φίλος γιατρός, μανιώδης καπνιστής, αποφάσισε επιτέλους να το κόψει. Μετά από μια εβδομάδα τον τρακάρω να ποτίζει τον κήπο του με το τσιγάρο στο στόμα.

- Γιατρέ, το ξανάρχισες.

«Όχι! Το ‘χω κόψει…». Δεν μου έκανε πλάκα. Ένοιωθε ότι το πολέμησε το τσιγάρο. Ότι το μείωσε. Τέλος πάντων είχε μια αυτοπεποίθηση ότι ΘΑ το κόψει. Και με την αίσθηση του νικητή, ότι το έχει ήδη καταφέρει, έστω ότι ΘΑ το καταφέρει, ήταν περήφανος και... ειλικρινής: «Το ‘χω κόψει!».

Εξαρτημένος στον τζόγο είναι αυτός που έχει μειωμένη απόδοση στην εργασία του, διότι σχεδόν όλη την ημέρα έχει στη σκέψη το βάσανο του. Ακόμα, όταν παραμελεί την οικογένειά του. Όταν φαντάζεται ότι θα ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής με τα λεφτά που... θα κερδίσει στον τζόγο, στο όποιο στοίχημα που όμως είναι πάντα χαμένος. Όταν δεν μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι, να το μειώσει έστω. Όταν αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς και τα λεφτά τα σπρώχνει στο αλκοολίκι του.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΝΤΟΥΦΕΚΙ ΠΟΛΕΜΑΣ ΣΤΡΑΤΟ