ΠΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ... ΕΚΠΛΗΞΗ!

 

Το κείμενο που ακολουθεί το υπογράφει η εξοχότητα μου, που είμαι στη δουλειά μισό αιώνα. Γραφιάς είμαι, όχι προπονητής, ούτε πρώην ποδοσφαιριστής. Γράφω για μπάλα. Μεταφέρω επί λέξει τι μου είπε ο πιο σημαντικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει στο ποδόσφαιρο. ΠΡΙΝ την ήττα της Γερμανίας από τα κορεατάκια:

- Η Γερμανία έχει τις περισσότερες πιθανότητες να το πάρει, αλλά δεν το λέμε! Στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις τι μέρα ξημερώνει. Γιατί θα το σηκώσει η Γερμανία; Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να την τοποθετήσουμε ένα κλικ πιο πάνω απ’ όλες τις άλλες ομάδες.

Η κουβέντα, επαναλαμβάνω, έγινε ΠΡΙΝ το ματς. Ο σεμνός και απόλυτα ποδοσφαιρικός φίλος μου ΜΕΤΑ το ματς ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ, λέω εγώ. Να, όμως, τι μου είπε μετά την ήττα της Deutscland Uber Alles, που στη Ρωσία προέκυψε Deutscland… Unten Alles:

- Όπως στα έλεγα! Στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις τι θα γίνει. Κανείς δεν ξέρει. Γι' αυτό απαγορεύονται τα προγνωστικά. Η Γερμανία είναι η πιο αξιόπιστη, η πιο σοβαρή ομάδα της ποδοσφαιρικής Ιστορίας. Αυτή είναι η αντικειμενική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ εκτίμηση, όχι η ΤΖΟΓΑΔΟΡΙΚΗ αξιολόγηση. Εγώ μιλάω ποδοσφαιρικά, δεν ξέρω στοίχημα, γι’ αυτό δεν παίζω στοίχημα. Το ότι η Γερμανία έχασε ΔΕΝ αλλάζει με τίποτα τη στέρεη άποψη μου γι’ αυτήν που η ίδια με υποχρεώνει να την σέβομαι. Και σε πείσμα του πρόωρου αποκλεισμού της συνεχίζω να την τοποθετώ στην κορυφή.σε επίπεδο αξιοπιστίας και υποδομών.

Να προσθέσω και τη δική μου γνώμη. Όταν λέμε πως στο ποδόσφαιρο ουδείς γνωρίζει πως θα κάτσει η μπίλια, τουλάχιστον εγώ προσωπικώς, μέσα σ' αυτούς που δεν ξέρουν, που δεν μπορούν να ξέρουν, συμπεριλαμβάνω και τον θεό. Τον κανονικό, όχι τον άλλον θεό της μπάλας.

Τι θα πει έκπληξη; Το μεγαλείο του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Αν δεν έσκαγε μύτη αυτό που νοείται, που αποκαλείται έκπληξη, τότε το ποδόσφαιρο δεν θα ήτανε βασιλιάς. Ο τρομοκράτης βασιλιάς.

Η Ρωσία ποδοσφαιρικά, όχι στοιχηματικά, έδειχνε ότι δύσκολα να περνούσε στους ''16''. Μήπως πάρει την κούπα. Το λέμε; Ποτέ. Λέμε το άλλο. Ότι τίποτα δεν αποκλείεται.

Στο σινεμά το σενάριο το φτιάνει ο μάστορας από τα πριν. Αν θέλουν να εκβιάσουν τη συγκίνηση του θεατή, και το σηκώνει βέβαια το στόρυ, κωτσάρουν και μια κηδεία. Στέλνουν φυλακή αθώο, πλουτίζουν παλιάνθρωπο, ρίχνουν κάποιον από τον όγδοο όροφο και προσθέτουν αγωνία μέχρι να τον σώσουν οι γιατροί, τελικά.

Σινεμάς είναι, ό,τι γουστάρουν στήνουν. Στο ποδόσφαιρο μέχρι που ποινικοποιήθηκε η έκπληξη. Σικέ ήτανε, λένε. Το πουλήσανε. Ποιο ήτανε το σενάριο στο Κορέα – Γερμανία 2 – 0; Το πήρε το σκοτάδι.


Διαβάστε ακόμα:

ΧΟΝΤΡΗ ΚΟΝΟΜΑ ΟΙ ΜΠΟΥΚ ΛΟΓΩ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ