ΜΕ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΟΡΑΚΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;

 

“Παγγελματίας...” κάποτε λέγαμε για έναν δημοσιογράφο που ήταν συνεπής, συνειδητός στη δουλειά, σε δεκαετίες που ακόμα η δημοσιογραφία η αθλητική, δεν έδινε λεφτά. “Παγγελματίας, ρε, είναι αυτός...” λέγαμε για κάποιον. Πάντα εκτιμούσα τον επαγγελματισμό του ηθοποιού, του υδραυλικού, του δασκάλου, του αστυνόμου. Μεγάλη υπόθεση να νταραβερίζεσαι με επαγγελματία, δηλαδή με κάποιον που λατρεύει τη δουλειά του, που του γουστάρει αυτό που κάνει, είτε είναι γιατρός, είτε κηπουρός. Για τον Ολυμπιακό ο λόγος, που στο ματσάκι με την Λεβάντε είχε μία αντιεπαγγελματική παρουσία. Τον έσφαξε, λέει, ο διαιτητής. Ακόμα κι αν συνέβη αυτό, ο θρύλος είναι αδικαιολόγητος. Αυτή είναι η κουβέντα μου εμένα που υποκλίνομαι στον επαγγελματία, άσχετα αν αυτός είναι τοπ ή, τιριτόπ κλάση.
Δεν ήταν μόνον κακός ο Ολυμπιακός στο 3-0, αλλά έκανε μία όχι επαγγελματική εμφάνιση. Τι σημαίνει επαγγελματισμός; Κάνω τη δουλειά μου, αυτό σημαίνει. Και μέσα στη δουλειά μου είναι και ο καριόλης διαιτητής, αυτός που δεν θα διστάσει να με χαρατσώνει, να με ματώσει όπως ο υπουργός οικονομικών.
Ήταν στημένο το κοράκι; Δεν το ξέρεις. Ακόμα κι αν ήταν, εσύ, με την αντιεπαγγελματική σου συμπεριφορά, γιατί τον αβαντάρησες; Γιατί έπαιξες το βρώμικο παιχνίδι του; Γιατί του έδωσες αφορμή να σε πηδήξει; Ο επαγγελματίας, αυτός που έχει αυτοσυγκέντρωση στη δουλειά του, στο επάγγελμά του, διαβάζει τον αντίπαλο, το ματς και, κυρίως, τον σφυρικτράκια. Τον είδες, λοιπόν, στο ένα πέναλτυ ότι δεν δίστασε να το δώσει. Κι εσύ, σα Ολυμπιακός, τι έκανες στη συνέχεια. Έπαιζες σα να είχες να κάνεις μ'άλλον διαιτητή, όχι αυτόν που με το παραμικρό έστησε τη μπάλλα στα 11 μέτρα. Να πρόσεχες! Ναι, αυτή είναι η σοβαρή η επαγγελματική κουβέντα. Να πρόσεχες. Κουβέντα του προπερασμένου αιώνα είναι να πεις ότι ο ρέφερυ τον έσφαξε τον Ολυμπιακό και να αγνοήσεις όλα τα άλλα.