ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Η ΛΥΣΗ!

 

Επειδή ανοίξαμε το θέμα, το πρόβλημα της αδειοδότησης του Παναθηναϊκού. Για το αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στα χαρτιά στην περίπτωση που προκριθεί από τα πλαίη-οφ για το γιουρόπα καπ. Λοιπόν. Δεν έχει κανένα νόημα να ξεκινήσουμε την κουβέντα αν προηγουμένως δεν αντιληφθείς ότι για ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες. Κι αυτή η αντίληψη, η οικονομική αντίληψη, είναι υγεία. Θρησκεία, ιδεολογία για τον οπαδό, να την έχει βάλει την ομάδα στη ζωή του όπως γουστάρει, και στην πιο μεταφυσική διάσταση , αυτό δεν αλλάζει το πώς σκέπτεται το ποδόσφαιρο η διοργανώτρια αρχή, που λέμε. ΦΙΦΑ είναι αυτή που λανσάρει το μουντιάλ, ΟΥΕΦΑ, το τσάμπιονς ληγκ, Σουπερλίγκα, το πρωτάθλημα, ΕΠΟ, το κύπελλο. Ακούω το σφύριγμα της έναρξης…
       Υπάρχουν οι ομάδες Β΄ και Γ΄ εθνικής στην Ελλάδα. Και έχουν το δικό τους συντεχνιακό όργανο, την Φουτμπωλ λίγκα, την πρώην ΕΠΑΕ.  Σύμφωνα με τα κιτάπια δυο η, τρεις και τέσσερις ομάδες, οι κορυφαίες στη βαθμολογία της Β΄ εθνικής, προβιβάζονται στη σουπερλιγκα. Δηλαδή; Κάποιες ομάδες έδειξαν αγωνιστικά ότι αξίζουν να ανέβουν κατηγορία. Να αλλάξουν μαγαζί, δηλαδή. Έτσι είναι. Άλλο μαγαζί η Β΄ εθνική, άλλο μαγαζί η Α΄ εθνική που τη λένε Σουπερ Ληγκ. Γιατί, όμως, εγώ, το ανώτερο μαγαζί, όταν δεν διαθέτει τις ΔΙΚΕΣ μου προδιαγραφές μια ομάδα να την κάνω δέκτη; Επειδή είμαι η πρωταθλήτρια της Β΄ εθνικής. Και εμένα, την Σούπερ Λήγκα, τι μ’ ενδιαφέρει;
Έρχεται ένας μετανάστης, κλεφτρόνι, απατεώνας, βαποράκι ναρκωτικών κι εγώ σαν κράτος θα του δώσω ιθαγένεια; Όχι, βέβαια. Άσε να περάσουν κάποια χρονάκια, να δω ότι είναι τίμιος, εργατικός, δεν έχει απασχολήσει το νόμο, νοικοκυρεύθηκε εδώ, παντρεύτηκε, και ΜΕΤΑ θα τον πολιτογραφήσω Έλληνα.
Είσαι Παναθηναϊκός και χρωστάς. Δεν μου κάνεις, θα σου πει η ΟΥΕΦΑ, πάρε δρόμο. Αυτό θα του πει η διοργανώτρια της Ευρώπης του Παναθηναϊκού και της κάθε ομάδας από Τουρκία μέχρι Ισλανδία, και από Μάλτα μέχρι Λιθουανία. Έχεις γήπεδο δικό σου; Όχι δεν έχω. Ε, τότε δεν μπαίνεις στο μαγαζί, ακόμα κι αν κατάκτησες το πρωτάθλημα στην πατρίδα σου. Τι μ’ ενδιαφέρει εμένα σαν ΟΥΕΦΑ, εμένα που έχω θέσει συγκεκριμένες ντιρεκτίβες, το τι μπουρδέλο είναι η Ελλάδα! Να φτιάχνετε άρθρα 44 και 99 και 666 για να γλυτώνουν βερεσέδια και κερατιάτικα οι ομάδες σας και αφού καθαρίσουν, ξανά μανά να πέφτουν στο λούκι της χρεοκοπίας.
Το πρώτο πράμα που πρέπει να κάνει η Σούπερ Λήγκ, αν αποφασίσει να φτιάξει αξιόπιστο πρωτάθλημα, είναι να βάλει λουκέτο. Δηλαδή; Να περιφράξει το πρωτάθλημα της. Δεν μπαίνει καμμιά ομάδα από την Β΄ εθνική, αν δεν πληροί τους όρους μας. Να έχει δικό της γήπεδο, να έχει αυτό το μετοχικό κεφάλαιο, να μας δώσει αυτές τις οικονομικές εγγυήσεις κ.λ.π. κ.λ.π. Δεν σκαρτεύει το πρωτάθλημα όταν κλείσει την πόρτα σε ομάδες προβληματικές. Σε ομάδες που εύκολα θα πουληθούν, θα γίνουν πουτάνα στον ισχυρό άλλης ΠΑΕ, όταν έχουν οικονομικά ζόρια.