ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟ “ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ” ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 

Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Και το πιο απίθανο. Αρκεί, βέβαια, να βάλει το χέρι του, τη χερούκλα του αυτό που στην Ελλάδα λέμε “παρασκήνιο”. Τέσσερις αγωνιστικές πριν κλείσει η αυλαία του πρωταθλήματος όλοι την έχουν καταδικασμένη την Κέρκυρα. Είναι στον πάτο, μάλιστα και με διαφορά βαθμών, άσε ότι έχει να δώσει εκτός έδρας τα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια. Κι όμως! Μπορεί να σωθεί η ομαδούλα. Λέμε τώρα.

Θυμάναι την πρώτη χρονιά, από τότε που οι ομάδες είχαν γίνει ΠΑΕ όταν ανέβηκε στην Α' εθνική από το νότο το Αιγάλεω κα από τον όμιλο του βορρά ο Απόλλων Καλαμαριάς, με πρόεδρο τον Χάρυ Κλυν. Απίστευτα πράγματα. Τελειώνει ο πρώτος γύρος και η ομάδα των Ποντίων είχε μόλις δύο πόντους. Πλακώνει τα διπλά ο Απόλλων και παραμένει στην κατηγορία πανηγυρικά.

Όλα γίνονται. Το αν δεν γίνονται σήμερα είναι διότι έχουν αποσυρθεί, έχουν συνταξιοδοτηθεί κάποιοι τύποι στο χώρο, οι οποίοι βέβαια, μεταξύ μας το λέμε, θεωρούνται ξεπερασμένοι. Να την κλείσουμε την κουβέντα, όμως.

Ο Πανιώνιος έχει 31 πόντους και οκτώ (αριθμός 8) ομάδες από κάτω του. Κι όμως! Αν χάσει και τα τέσσερα ματς ίσως να υποβιβαστεί. Δεν είναι απίθανο να ηττηθεί εκτός από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, όπως να χάσει εντός από Αστέρα και Ξάνθη. Όλα γίνονται. Λέμε τώρα. Να πέσει Β' εθνική ο Πανιώνιος και να σωθεί η Κέρκυρα. Άμα τα βάλεις κάτω όλα γίνονται. Όπως γίνεται να σωθεί ο Πανιώνιος και με τέσσερις ήττες.

Να πω ένα “μυστικό” στο ποδόσφαιρο. Το πρωτάθλημα δεν παίζεται οριζοντίως. Το αντιλαμβάνεσαι. Παίζεται καθέτως. Κάθε αγωνιστική, δηλαδή, διαμορφώνεται ένα καινούργιο σκηνικό και αναλόγως ο καθείς παίρνει τα μέτρα του, όσο μπορεί. Με όποιες άκρες ενεργοποιήσει.

Θεωρητικά, όμως, τα αποτελέσματα στους αγώνες αν κάτσουν έτσι κι όχι αλλοιώς μπορούν να δώσουν τη σωτηρία αλλά και να στοιχήσουν τον υποβιβασμό σ'όλες τις ομάδες που βρίσκονται στις τελευταίες εννέα θέσεις.