ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ

ΠΗΓΗ: Intime
 

Έχοντας το γενικό προπονητικό πρόσταγμα πια ο Γιάννης Αναστασίου ανέλαβε να χτίσει τον νέο Παναθηναϊκό. Αυτή η δουλειά θέλει σχέδιο. Αντιληπτό. Όχι βλέποντας και κάνοντας. Άντε να σηκώσουμε τριόροφο και στην πορεία να δούμε ότι βολευόμαστε με διόροφο. Το σχέδιο, το αρχιτεκτονικό, είναι απαραίτητο, όπως να γνωρίζει ο κατασκευαστής, ο μηχανικός, ότι το κτίριο σηκώνεται για να αντέξει τουλάχιστον π.χ. τρία χρόνια. Αντιληπτό κι αυτό. Δεν κτίζεις καινούργιο σπίτι για λίγες εβδομάδες, ούτε για λίγους μήνες.

Με πόσα λεφτά; Αυτό είναι το πιο βασικό. Ξεκινάς από το ποσό που διαθέτεις. Θα κτίσεις έπαυλη π.χ. με πέντε εκ. ή, μια απλή μονοκατοικία ενάμισυ εκ. Εξαρτάται από την τσέπη σου. Κι όχι μόνο. Εταιρεία είναι ο Παναθηναϊκός, όχι ορφανοτροφείο, γηροκομείο, νεκροταφείο, που η κατασκευή τους αγνοεί την αγορά. Τα έσοδα που πιθανολογούνται να υπάρξουν. Άσε ότι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, μουσείο, νοσοκομείο, σχολείο, συνήθως κατασκευάζεται από δωρεές, χορηγίες.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, και ορθώς υπολογίζει τα έξοδα του ποντάροντας στα λεφτά που θα μπουν στο ταμείο του. Όχι, δηλαδή, να ανατιναχθεί το ταμείο, το οποίο ήδη είναι προβληματικό. Να γιατί το κονδύλι για τις ανάγκες του χτισίματος της νέας ομάδας ορίζει και τις επιλογές του Αναστασίου. Στα επιτρεπτά όρια από τον προϋπολογισμό του ο νέος προπονητής θα ψάξει να βρει τα αναγκαία οικοδομικά υλικά.

Η δουλειά δεν είναι εύκολη. Λέμε για το χτίσιμο της νέας ομάδας. Θέλει να την ξέρεις τη δουλειά. Δεν την αναθέτεις σε ατζαμή. Σε κάποιον που θα μάθει, αν μάθει, τη δουλειά του πρώτου, του πρώτου προπονητή στην πλάτη του Παναθηναϊκού.

Τι κάνει ο Αλαφούζος; Επιβλέπει πως πορεύεται ο Αναστασίου με τους συνεργάτες του, αφού έχει εγκρίνει το κονδύλι, αλλά και το σχεδιασμό του προπονητή. Ένα αυτό. Δύο, ο πρόεδρος έχει επιλέξει την ομάδα στελεχών που θα φροντίσουν να εμπορευθεί η εταιρεία το προϊόν της. Σ'αυτά τα δύο βασικά κομμάτια, το κατασκευαστικό και το εμπορικό, δεν παίζουν οι δημοσιογράφοι, ούτε οι οργανωμένοι φίλαθλοι. Μη χάνει, λοιπόν, ο πρόεδρος χρόνο και σκέψη και ενέργεια με άτομα άσχετα με την ανοικοδόμηση του Παναθηναϊκού.