Η ΡΕΑΛ ΞΕΚΟΒΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ

 

Υπάρχει μια μερίδα οπαδών, ανεξάρτητα αν είναι γάβροι και βάζελοι, αεκτζήδες και παοκτσήδες, που αισθάνονται υπερηφάνεια, επειδή η ομάδα τους προκαλεί το μίσος. Επειδή οι άλλοι, οι αντίπαλοι ασχολούνται, πολυασχολούνται τη δική τους ομάδα.

Στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» μελετήσαμε πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί το φαινόμενο του οπαδισμού. Στην πράξη, όχι απλά στη θεωρία. Και σίγουρα στην κόντρα με αναγνώστες.

Μη μείνουμε στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» και τη δουλειά που έγινε εκεί, μέχρι να πείσουμε(;) ότι δεν είμαστε υπέρ μιας ή, κατά μιας άλλης ομάδας. Αφορμή γι’ αυτές τις αράδες και για το μίσος που προκαλεί η κυριαρχία του Ολυμπιακού εδώ και 18 χρόνια, είναι μια «έρευνα» ισπανικής εφημερίδας.

Ποια είναι η πιο συμπαθής και ποια αντιπαθής ομάδα στη χώρα της ταυρομαχίας. Η Ρεάλ Μαδρίτης «επρώτευσε» με 55% σαν η πλέον μισητή ομάδα της Ισπανίας. Τι πιο λογικό! Αυτή είναι η πιο ισχυρή ομάδα. Η πιο πλούσια. Με συμπεριφορά, μάλιστα, όχι απλά βασίλισσας, αλλά κοσμοκράτειρας. Με αλαζονεία, με χλιδή, που υπακούει και υπηρετεί περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στον πλανήτη, το χολυγουντιανό star system.

Η Ρεάλ, μάλιστα, σα να έπαψε πια να ενδιαφέρεται να φτιάξει ομάδα. Σα να της αρκεί η ακτινοβολία της, η παγκόσμια αναγνωρισιμότητά της. Και να λειτουργεί περισσότερο σα μια πολυεθνική εταιρεία, χωρίς ταυτότητα, χωρίς όραμα. Χωρίς να πολυσκοτίζεται αν εμπνέει τη συνέχεια με τις ρίζες της, την παράδοσή της. Την πολυσυλλεκτικότητά της σαν αγαπημένη ομάδα τόσο της αριστοκρατίας, όσο και των λαϊκών τάξεων.

Η Ρεάλ είναι πια ένα «προϊόν», όπως η Coca cola, η Mercedes, η Benetton. Όλα τα δίνει για να κρατάει υψηλά τη φίρμα, το brandname «Real», λούστρο στις μεταγραφές και στον προπονητή, πρώτο κριτήριο η διασημότητα των ονομάτων. Σταρχιδισμός αν οι παίκτες κολλάνε μεταξύ τους, μπορεί να λειτουργήσει η χημεία τους. Όλα γίνονται να κερδηθεί το στοίχημα στην «επικοινωνία», με τις αγορές της Ανατολής, Κίνας και Ιαπωνίας. Να μη ξεχαστούμε για τον Ολυμπιακό.
 
Διαβάστε ακόμα:

Ένας θρύλος στο νεκροταφείο των ζωντανών

Τι σημαίνει και γιατί υπάρχουν αντιολυμπιακοί