ΑΛΑ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΓΗΠΕΔΟ, ΟΧΙ ΓΗΠΕΔΟ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πηγή: INTIME
 

Ο Μελισσανίδης φτιάχνει το γήπεδο της ΑΕΚ και το βάπτισε «Αγία Σοφία». Ένας ποδοσφαιρικός και εμπορικός χώρος, που θα μοιάζει με εκκλησία. Κι αν η ΑΕΚ, φάε τη γλώσσα σου αποδυτηριάκια, ξαναυποβιβαστεί, δεν τρέχει τίποτα. Το γήπεδο στη Φιλαδέλφεια που θα μοιάζει με εκκλησία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκκλησία. Δεν κάνω πλάκα.

Στην Αμερική εδώ και δέκα χρόνια κτίζονται «ποδοσφαιρικές» εκκλησίες. Δεν κάνω πλάκα. Καμμία σχέση με τα τζαμιά που ξέρουμε το τζαμί στο Λος Άντζελες. Γιγαντιαίο. Γιατί; Μη βιάζεσαι.

Οι προτεστάντες σήκωσαν έναν καθεδρικο ναό, μάλιστα κρυστάλλινο, στο Γκάρντεν Γκρόουβ της Καλιφόρνιας, το βλέπεις και παθαίνεις. Θηριώδη. Γιατί; Μη βιάζεσαι.

Πιτσιρικάδες πηγαίναμε στις μπουάτ της Πλάκας. Κάποιες χωρούσαν 10-15 άτομα. Όπως στο λέω. Με 20 δραχμές παράγγελνες ένα βερμούτ, άγνωστο τότε το ουϊσκυ και η βότκα, και άκουγες Λάκη Παπά στον «Κυρ. Μιχάλη μου» του Μάνου Χατζηδάκη.

Όταν οι μπουατικοί έγιναν περισσότεροι, επί εποχή τραγουδιών του «Νέου Κύματος», οι αίθουσες ήταν μεγαλύτερες.

Στην Αμερική ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία. Φανατικά. Κι είναι επόμενο, διότι στην εκκλησία οι Έλληνες θα συναντήσουν Έλληνες, οι Κενυάτες τους δικούς τους πατριώτες, οι Ισπανοί, οι Ούγγροι, οι Νιγηριανοί, το ίδιο.

Έτσι, λοιπόν, οι χριστιανικές εκκλησίες, τα βουδιστικά κέντρα, οι συναγωγές, τα τζαμιά, οι ινδουϊστικοί ναοί στις ΗΠΑ όλο και κτίζονται μεγαλύτεροι. Να χωράνε 10-15 χιλιάδες κόσμο. Σα γήπεδα, δηλαδή.

Υπήρχαν κάποτε πολυκατοικίες; Όχι, βέβαια. Ούτε σουπερμάρκετ, εμπορικά κέντρα. Ο γιγαντισμός έπιασε και τις εκκλησίες. Δεν γίνεται διαφορετικά. Στο Νιου Τζέρσυ, λίγα χιλιόμετρα από την Νέα Υόρκη, σε μια περιοχή, στο Ιγκλγουντ, με 26.000 κατοίκους υπάρχουν 45 ενορίες διαφόρων δογμάτων. Μια θρησκευτική κωμόπολη.

Δεν θα ήταν καλύτερα αντί π.χ. να υπάρχουν δέκα εκκλησίες χωρητικότητας χιλίων πιστών η κάθε μια να ήταν μια γηπεδική, αλά Αγίας Σοφίας του Μελισσανίδη, 10.000 ανθρώπων;