ΜΑΙΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ

 

Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος σήμερα. Κάποτε, πριν από τη χούντα, αλλά και μετά, στη μεταπολίτευση, τρέχανε κάποιοι και το λέγανε ο Μαραθώνας της Ειρήνης, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο καθένας ό,τι γουστάρει, λέει. Τι δουλειά έχει η ειρήνη και η φιλία και η αλληλοκατανόηση των λαων κι άλλες τέτοιες μπούρδες με το νόημα του γεγονότος που ενέπνευσε το αγώνισμα του μαραθώνιου;

Ήρθε το σκοτάδι της Ανατολής, το 490 πριν τον Ιησού, εναντίον του Φωτός της Δύσεως, της Ελλάδος. Κέρδισαν οι Αθηναίοι τη Μάχη του Μαραθώνα κι ένας δρομέας έτρεξε να αναγγείλει το θρίαμβο στην Αθήνα.

Ο Γάλλος φιλέλληνας Μισέλ Μπρεάλ πρότεινε στον βαρώνο ντε Κουμπερντέν να συμπεριληφθεί ο δρόμος 40 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στους Α’ Ολυμπιακούς αγώνες, το 1896. Μετά, στους βαλκανικούς αγώνες, καθιερώθηκε στα 42.195μ. η κλασική διαδρομή.

Το 1896 έτρεξαν 17, τερμάτισαν πέντε. Πρώτος ο Σπύρος Λούης, που κάποιοι επιμένουν, Έλληνες είμαστε, ρε, ότι είχε κόψει δρόμο και αλεπουδιάρικα μπήκε πρώτος στο Στάδιο.

Διαβάστε επίσης:

Το φεγγάρι είπε «Όχι» στους Σπαρτιάτες