ROLLING STONES ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ!

 

Δέκα χρόνια θα χρειαστεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να συνέλθει. Ποιος το λέει αυτό; Ένας σχολιαστής. Είναι μια σοβαρή δουλειά ο σχολιαστής στην Αγγλία. Απαραίτητη στο ποδόσφαιρο. Όπως γίνεται κριτική για μια παράσταση στην όπερα, στο θέατρο, για μια ταινία στο σινεμά, έτσι παίζει σούπερ επαγγελματικά, δηλαδή όχι λεχριτικά όπως στην Ελλάδα, αυτό που λέγεται σχόλιο στο ποδόσφαιρο, στην πατρίδα του, στην Αγγλία.

Από το 1983 ο αποδυτηριάκιας μιλησε για την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος του κόμματος δεν κάνει εκτιμήσεις έγκυρες, ούτε κριτική υπεύθυνη, μόνο βρίζει τον αντίπαλο. Το ίδιο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς είμαστε καλύτεροι, οι άλλοι είναι ξευτύλα. Αυτό δεν λέγεται κριτική, αυτό είναι διαλεκτικός χουλιγκανισμός.

Δέκα χρόνια, είπε ο σχολιαστής, θα χρειαστεί η Μάντσεστερ για να ξεκινήσει το νέο κύκλο σε υψηλό επίπεδο. Υπογραφή Ντάνυ Μιλς, πρώην ποδοσφαιριστής, 17 φορές διεθνής, όχι φίρμα, που όμως θεωρείται σούπερ στις επισημάνσεις του στο BBC.

Ελληνόπουλα εμείς, είπαμε να μπούμε στη δουλειά, στην αθλητική δημοσιογραφία, που στα χρόνια μας, ήταν μια ιστορία της πλάκας. Επίπεδο γλάστρας. Ερχόντουσαν Άγγλοι δημοσιογράφοι στο Καραϊσκάκη, με την ευκαιρία κάποιου φιλικού αγώνα με Ίπσουιτς, με Κόβεντρυ κ.α. και βλέπαμε πώς δούλευαν οι ξένοι “συνάδελφοι”.

Ανάμεσα στους Άγγλους δημοσιογράφους έπαιζε ένας καραμπινάτος “ρατσισμός”, θα ελεγε σήμερα κάποιος της lifestyle πολιτικής. Οι “πανεπιστημιακοί” sport writers, οι σπουδαγμένοι, δεν χώνευαν τους “ποδοσφαιρικούς”, αυτούς που υπήρξαν ποδοσφαιριστές.

Να προσθέσω εδώ ότι αγόραζα από το 1969, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το αγγλικό εβδομαδιαίο “Shoot”, όπου είχαν μόνιμες στήλες οι μακαρίτες Μπόμπυ Μουρ, αρχηγός της Αγγλίας και της Ουέστ Χαμ και ο Άλαν Μπωλ της Έβερτον, τότε. Θέλω να πω ότι στην Αγγλία λαμβάνουν υπ' όψιν, θέλουν την κριτική από πρώην ποδοσφαιριστές που εργάζονται επαγγελματικά ως αρθρογράφοι.

Όπως χρειάζεται χρόνος για να κτιστεί μια ομάδα, έτσι όταν κάνει την αναμενόμενη κοιλιά δεν θα ξαναγίνει ομάδα πατώντας τα κουμπιά. Κτίζω ομάδα σημαίνει τοποθετώ την κατάλληλη πέτρα πάνω στην άλλην, δίπλα στην άλλην και έχω σπέσιαλ λάσπη για να δέσει το σήκωμα του τοίχου.

Ο Μιλς δεν είναι ο γραφικός Γκάρυ Νέβιλ, ο πρώην ξυλοκόπος της Μάντσεστερ, που με τα σχόλιά του απευθύνεται στη φανατίλα. Και τι είπε ο άνθρωπος, σε ελεύθερη μετάφραση αποδυτηριάκια; Κυλιόμενες πέτρες, Rolling Stones, είναι σήμερα από ένα πρώην συμπαγές τείχος, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Διαβάστε ακόμα:

Να μάθουν κι οι Ρώσοι τι κουμάσι είσαι