ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕ...

Πηγή: INTIME
 

Διαίρει και κονόμησε. Αυτό πρεσβεύει το νέο πρωτάθλημα Εθνών που ομοφώνως ενέκριναν οι 54 ομοσπονδίες της UEFA; Ας ρίξουμε μια ματιά στα στάνταρ.

Πρώτον, η κίνηση είναι εμπορική. Υπάρχουν χορηγοί που θέλουν να ρίξουν τα λεφτά τους στο ποδόσφαιρο και πρέπει να χωρέσουν στο εμπορικό πλάνο. Προφανώς, δεν φτάνουν οι τρεις διοργανώσεις της UEFΑ (Γιούρο, τσάμπιονς ληγκ και γιουρόπα) να ικανοποιήσουν τους πελάτες που θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους στην μπάλλα.

Δεύτερον, οι παίκτες υψηλού επιπέδου έχουν σκάσει από τα συνεχόμενα παιχνίδια και η ποδοσφαιρική ζωή τους μειώνεται συνεχώς. Κι εδώ μπαίνει το χρήμα στη μέση. Σε πληρώνουμε κύριε, θα παίξεις μέχρι να σκάσεις.

Αυτά είναι τα δεδομένα, τα στάνταρ που λέγαμε, ενόψει μιας διοργάνωσης που έρχεται να αντικαταστήσει τις ημερομηνίες των φιλικών αγώνων, να χωρίσει τις 54 ομάδες σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τη βαθμολογία τους (η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη), να κάνει ομίλους και να φτιάξει μικρά πρωταθλήματα Γ` Εθνικής με τελικό προορισμό ένα φάιναλ φορ που θα δίνει έπαθλο την πρόκριση στο επόμενο Γιούρο. Κάπως έτσι.

Ενας αστάθμητος παράγων είναι ο πελάτης του πελάτη, του χορηγού. Ο κόσμος, δηλαδή. Θα ανταποκριθεί; Δεν είναι σίγουρο. Τι θα πρωτοδεί από την τηλεόραση; Σε πόσα ματς θα πάει γήπεδο. Προσωπικά, έχω παρατηρήσει πολλά γήπεδα με άδειες εξέδρες στα προκριματικά του Γιούρο και έχω διαβάσει για χαμηλές τηλεθεάσεις.

Δεύτερος αστάθμητος παράγοντας οι ιδιοκτήτες των παικτών. Οι ομάδες. Οι ΠΑΕ. Σε αυτές ανήκουν οι παίκτες, αυτές τους πληρώνουν και αυτές θα την πληρώσουν αν το περιουσιακό στοιχείο τους υποστεί ζημιά. Τι μερίδιο θα πάρουν από την πίτα; Στο ομόφωνο «ναι» δεν συμμετείχαν οι Μαρινάκηδες, αλλά μόνο οι Σαρρήδες. Πολλές λεπτομέρειες παίζουν.

Δεν βλέπω να τσουλάει με επιτυχία αυτή η έμπνευση. Μη λησμονήσω βέβαια ότι η πρόταση αυτή έχει και πολιτικό χαρακτήρα. Ο Πλατινί είναι μανούλα στο να μαζεύει ψήφους, υποσχόμενος μια δεύτερη ή, τρίτη ευκαιρία σε αυτούς που δεν βλέπουν γιούρο ούτε με το κιάλι. Το έκανε με το τσάμπιονς ληγκ χωρίζοντας τους προκριματικούς σε αυτούς των πρωταθλητών και σε εκείνους των μη πρωταθλητών. Το δοκιμάζει τώρα με τις εθνικές ομάδες.

Διαβάστε ακόμα:

Κάρλος Σαντάνα, όχι Ελτον Τζων