ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ, ΟΧΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

 

Για μια φορά ακόμα η Ελλάδα θα συναντηθεί σε μουντιάλ με αφρικάνικη χώρα. Με την Ακτή Ελεφαντοστού, που κι αυτή αιμοδοτεί με ποδοσφαιριστές της ευρωπαϊκές ομάδες.

Η Αφρική, η «μαύρη ήπειρος», τόπος καταγωγής των Βραζιλιάνων, η μεγάλη πατρίδα των γενοκτονικών πολέμων, γεννάει ταλέντα, φυσικά ταλέντα, με αρετές σωματικές, όχι και ψυχικές. Όλα λέγονται όταν εκφράζουν πραγματικότητα και δεν αποτελούν προϊόν εμπάθειας.

…Είναι πολύ καλοί επαγγελματίες οι μαύροι ποδοσφαιριστές, όχι μόνον οι φιρμάτοι, αξίζουν μέχρι δεκάρας τα λεφτά του συμβολαίου τους, δεν θα πουλήσουν την ομάδα τους, όμως δύσκολα ποντάρεις επάνω τους ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως εθνική ομάδα, μια γροθιά, όπως ο Ευρωπαίος.

Ο Αφρικανός είναι επαγγελματίας, έγινε καριερίστας, τα δίνει όλα για την οικογένειά του και μέχρι εκεί. Δεν είναι μέσα του φωλιασμένη η εθνική συνείδηση. Και πού να τη βρει; Μη λησμονούμε ότι ο Αφρικανός διεθνής ποδοσφαιριστής τούτης ή, της άλλης χώρας, που αυτός κι ο πατέρας του έχουν βιώσει εφιαλτικά εμφύλιους με ποτάμι το αίμα εκατομμυρίων αμάχων, θα φοράει φανέλλα ίδια με τον συμπαίκτη του που ανήκει σ’ άλλη φυλή, αντίπαλη μέχρι θανάτου.

Διαβάστε ακόμα:

Υποπτος όποιος δεν είναι λαμόγιο