ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ

 

Γεννήθηκε την ημέρα που γινόταν ο μαραθώνιος δρόμος στους ολυμπιακούς αγώνες του Λός Άτζελες, το 1932. Ποιος; Ο περισσότερο εμβληματικός μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Ένας άγνωστος χωριάτης, γιος τσομπάνη, από την Αιθιοπία, με το όνομα Αμπέμπε Μπικίλα. Μια φιγούρα που έγινε αγαπημένη σ’ όλον τον πλανήτη όταν ξυπόλητος(!) έτρεξε και κέρδισε τον μαραθώνιο στους ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης, το 1960, σα σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώτος Αφρικανός μαραθωνοδρόμος που κρέμασε το χρυσό ολυμπιακό στο λαιμό του. Πήρε το χρυσό ο Αμπέμπε Μπικίλα και στους ολυμπιακούς του Τόκυο, το 1964, όπου έτρεξε παπουτσωμένος αυτή τη φορά. Εκπολιτίστηκε; Το παλληκάρι δεν ήταν να τρέξει το 1960, την τελευταία στιγμή πήρε την θέση αλλουνού, μάλιστα δεν είχαν βρεθεί παπούτσια στο νούμερό του.

Έπαθε ζημιά στους ολυμπιακούς του Μεξικό, το 1968, τραυματίστηκε και εγκατέλειψε στο 17ο χιλιόμετρο. Η ζωή είχε αποφασίσει να τον στείλει στην κατηφόρα. Μ’ ένα σκαραβαίο, αυτοκίνητο που του έδωσαν ως πριμ ολυμπιονίκη, έπεσε σ’ ένα χαντάκι, έμεινε παράλυτος το 1969, και μετά από 4 χρόνια, στα 41 του, πήγε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Πριν την Ρώμη του 1960, ήταν μέλος της φρουράς του βασιληά της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ. Σ' ένα αποτυχημένο πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον Σελασιέ, καθάρισαν άπαντες στην αυλή του εκτός από τον Αμπέμπε, επειδή ήταν ήδη ολυμπιονίκης.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Αντολφ Χίτλερ και ο Αντολφ Ντάσλερ