ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

 

Το πρώτο που σε στέλνει στο νοσοκομείο είναι η ταχύτητα. Αν δεν σε στείλει στο νεκροτομείο. Όσο με μικρότερη ταχύτητα οδηγείς τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να αποφύγεις τη ζημιά. Κι έχεις χρόνο να προλάβεις να αντιδράσεις έτσι ώστε να επανέλθεις στην ομαλή διαχείριση του αυτοκινήτου σου. Κι αν τελικά πάθεις το κακό, αυτό πιθανότατα να μην έχει μεγάλο κόστος.

Αντιληπτό ότι άλλο είναι να πέσεις π.χ. σε μια κολώνα ή, σ’ άλλο αμάξι με ταχύτητα 160 χιλιόμετρα κι άλλο να τρέχεις με 80.

Η ταχύτητα. Την έχουμε βάλει μέσα στη ζωή μας. Και να μην τη βάλεις, αυτή, η ταχύτητα έχει μπει νταηλίδικα στην καθημερινότητά μας. Τρέχουμε σαν τον Βέγγο. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Κινούμεθα έξω από τις ανθρώπινες ταχύτητες. Πιο γοργά από τους κτύπους της καρδιάς. Έχουμε στήσει ζωή έξω από τα ανθρώπινα μέτρα.

Μήνες σε κώμα βρίσκεται ο Γερμανός Σουμάχερ, ο πιλότος της φόρμουλα ένα, από ατύχημα σε βουνό. Άσχετο. Λόγω ταχύτητας την πάτησε το παλληκάρι, με τα πέδιλα του σκι.

Σκοτώθηκε χθες ακριβώς διότι έτρεχε πολύ, με τη μοτοσυκλέτα που ντεραπάρισε, ο 55χρονος Ιταλός Άντρεα ντε Τσέζαρις, πρώην άσσος της φόρμουλα ένα. Στο τιμόνι είχε γλυτώσει πέντε φορές το θάνατο από δυστυχήματα σε αγώνες της φόρμουλα ένα.

Σε κώμα ο Γάλλος Ζυλ Μπιανκί, μετά το δυστύχημα μέσα στην πίστα του γκραν πρι Ιαπωνίας. Τσακίστηκε επάνω σε τροχοφόρο γερανό. Δεν μπορεί να μην τρέξει, να μην πατήσει τέρμα το γκάζι, αγώνας είναι αυτός. Κι όμως. Το μήνυμα ξαναδόθηκε στους οδηγούς όλου του κόσμου, σ’ όλους τους γιωταχήδες.

Ποιο είναι το μήνυμα; Δεν μπορείς να ξέρεις τι σε περιμένει όταν οδηγάς. Αυτό που δεν φαντάζεσαι. Ποιος μπορούσε να το φανταστεί τόσο χοντρή γκέλα. Την ώρα του αγώνα να μετακινείται ο γερανός.

Διαβάστε ακόμα:

Η κατάρα του Ελληνα στο Σικάγο