Ο ΧΩΡΙΣ ΡΑΣΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

 

Το γράφω από την αρχή και απότομα. Ο Απόστολος Νικολαίδης ήταν αυτός που ήταν, ένας πολυαθλητής στην εποχή του, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, μια εξέχουσα φυσιογνωμία δίχως αμφιβολία στο χώρο του αθλητισμού, όμως ήταν και ...εξουσιαστής! Ο Παναθηναϊκός, δηλαδή ο ίδιος προσωπικά, στο όνομα του Παναθηναϊκού, ήθελε να ελέγχει τα πάντα.

Ήταν εύκολη υπόθεση να κινεί τα νήματα στο «παρασκήνιο» για τον Απόστολο Νικολαίδη, λόγω του ειδικού του βάρους ως άνθρωπος του αθλητισμού, ως αθλητάνθρωπος και βέβαια λόγω της επιβλητικής φυσιογνωμίας του και της ευπρέπειας της κοινωνικής του παρουσίας.

Ο Απόστολος Νικολαϊδης είναι ο πρώτος που εφάρμοσε στην πράξη την πολιτική της υποταγής των οργάνων, των ομοσπονδιών, στον Παναθηναϊκό. Στον «σύλλογο μεγάλο» γινόντουσαν δεκτοί δικηγόροι, βιοτέχνες, επιχειρηματίες που ήθελαν να ασχοληθούν με τα διοικητικά μόνον αφού ενεργούσαν σύμφωνα με το δόγμα Νικολαϊδη. «Πρώτα ο Παναθηναϊκός, μετά ο αθλητισμός».

Γεννήθηκε στο Πλόβντιβ, δηλαδή την Φιλιπούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας ο Απόστολος Νικολαϊδης, λίγους μήνες πριν ξεκινήσουν στην Αθήνα οι Α΄ ολυμπιακοί αγώνες της σύγχρονου εποχής και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα ήρθε το 1914, 18 χρονών, κι έγινε αθλητής στίβου του Άρεως Θεσσαλονίκης.
Αθλητικά, όμως, ταυτίστηκε ολοκληρωτικά με τον Παναθηναϊκό, του οποίου φόρεσε τη φανέλα σε πολλά αθλήματα! Στους ολυμπιακούς αγώνες του 1920, στην Αμβέρσα, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην διελκυστίνδα, αλλά και δεκαθλητής και ποδοσφαιριστής, βέβαια.

Στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό ήταν αμυντικό χαφ, έγινε και προπονητής του, όπως και πρόεδρος. Αυτός, άλλωστε, επέμεινε η ομάδα να ονομαστεί «Παναθηναϊκός» από Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος. Έγινε και πρόεδρος της ΕΠΟ στα 30 του χρόνια, ενώ μετείχε και σε αγώνες αυτοκινήτου, είχε διακριθεί στην Ανάβαση της Πάρνηθας.

Μετά τον πόλεμο ο ιδιοκτήτης της Softex Απόστολος Νικολαϊδης έγινε «ο Έλληνας πρωθυπουργός αθλητισμού», αφού ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ έκανε κουμάντο σ’ όλα τα αθλήματα. Πέθανε σα σήμερα, 15 Οκτωβρίου, το 1980. Μετά από μια εβδομάδα τη θέση στο συμβούλιο πήρε ο ''σωλήνας'', ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, εδώ και χρόνια πρόεδρος στην ομοσπονδία μπάσκετ.

Ο Νικολαίδης, το όνομα του οποίου δόθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου, ήταν μεταχουντικά πρόεδρος του Παναθηναϊκού μέχρι το 1979 που η ομάδα μετατράπηκε σε ΠΑΕ με μεγαλομέτοχο τον Βαρδινογιάννη.

Διαβάστε ακόμα:

Ηταν ποδοσφαιριστής, έγινε Σερ