Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

 

Δεν υπάρχει ομάδα στην Ελλάδα που να μην έκανε την πουστιά σε μεταγραφή ποδοσφαιριστή μεταχρονολογημένα. Ούτε μια ομάδα. Ούτε ένας πρόεδρος να μη χρησιμοποίησε την αξιόπιστη κρατική υπηρεσία, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η αφορμή για την κουβέντα μας είναι η τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Λέμε τι γινόταν, και είχε εξελιχθεί σε ''θεσμό''.

Μαιτρ στο κόλπο ήταν ο μακαρίτης Γιάννης Παπασταύρου, ταχυδρομικός στο επάγγελμα, για δεκαετίες έφορος στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Ανά πάσα στιγμή έκανε τη ματσαραγκιά διότι είχε άνθρωπο δικό του στο ταχυδρομείο της Καλλιθέας π.χ., των Αμπελοκήπων, του Ταύρου κ.α.

Στο φινάλε, κανένας παράγοντας δεν θεωρούσε ότι έκανε κάποιο έγκλημα, παρά μια “παρατυπία”, πάντα για να διευκολύνουν τα συμφέροντα της ομάδας τους. Πώς γινόταν η κομπίνα;

Κατ' αρχήν είναι απαραίτητη η “συνεργασία” ενός ταχυδρομικού υπαλλήλου, για να μην αμφισβητηθεί η “πλαστογραφία”. Αν δεν παίζει κάτι πονηρό η συστημένη επιστολή ή το συστημένο δέμα που θεωρείται επιστολή κάτω των 3 κιλών, πρωτοκολλείται όταν παραλαμβάνεται από το ταχυδρομείο της γειτονιάς, κάποιας περιοχής.

Ο “μιλημένος”, όμως, ταχυδρομικός υπάλληλος, επειδή ακόμα δεν είχε κλείσει η μεταγραφή, επειδή πιθανόν θα καθυστερήσει και μετά την τελευταία ημερομηνία, αφήνει στο βιβλίο παραλαβής ένα κενό, π.χ. το Νο 172. Αν οι μεταγραφές που θα κλείσει καθυστερημένα η ομαδάρα είναι δύο, τότε μένουν ασυμπλήρωτα το Νο 172 και 173.

Έρχονται τα χαρτιά της μεταγραφής κατόπιν... εορτής, αλλά ουδέν πρόβλημα. Ο ταχυδρομικός που είναι στο κόλπο δεν γράφει π.χ. το Νο 244, δηλαδή μετά τα νούμερα 239, 240, 241, 242, 243, αλλά στο κενό που ήδη έχει κρατήσει. ''Γυρίζει'' με το χέρι και τις ημερομηνίες στο “σφραγιδάκι” και είναι κύριος.

Έστω, ότι τελικά η μεταγραφή δεν έγινε. Παίκτης και ομάδα δεν θα βρήκαν. Κανένα πρόβλημα, πάλι. Στο κενό που είχε κρατήσει στο πρωτόκολλο παραλαβής ο ταχυδρομικός ρίχνει... κέτσαπ από το σάντουιτς. Να, γιατί δεν χρησιμοποίησε το Νο 172 και 173 και το επόμενο συστημένο το κατέγραψε στη θέση 174.

Το κόλπο παίζεται και σ' άλλο ταμπλώ, όχι μόνο στο μεταγραφικό. Π.χ. ο πρόεδρος της ΕΠΟ ή κάποια άλλη ποδοσφαιρική αρχή, για να αιφνιδιάζει τα σωματεία που κάνουν αντιπολίτευση, ξαφνικά τους ζητάει κάτι εντός 3-4 ημερών. Τα σωματεία καταφεύγουν στην... πατέντα με το κόλπο στο ταχυδρομείο, το γνωστό που γινόταν στις μεταγραφές.

Διαβάστε ακόμα:

Ενα ματς του Ολυμπιακού στην Ελλάδα του εμφυλίου