ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ 1970

 

Ποδόσφαιρο, ο βασιληάς των σπορ. Έτσι το λέγανε, και έτσι συνεχίζουνε να το λένε. Παραμύθια. Ο βασιληάς, ο αυτοκράτορας, ο τσάρος πασών των αθλητικών εκδηλώσεων, ο ηλιάτορας κάθε show, ποδοσφαιρικού κι όχι, είναι η τηλεόραση. Όλα άλλαξαν με την τηλεόραση. Παγκόσμια βιομηχανία θεάματος εξελίχθηκε το ποδόσφαιρο με τη... βοήθεια της «μικρής οθόνης» η οποία όλο και γιγαντώνει με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Το καλοκαίρι του 1970 με τα παιχνίδια του παγκόσμιου κυπέλλου από το Μεξικό ο κόσμος του ποδοσφαίρου στη χώρα μας δέχεται στην πραγματικότητα το πρώτο έντονο σοκ της αποκάλυψης της γηπεδικής μαγείας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταδίδεται ζωντανά το δημοφιλέστερο θέαμα του πλανήτη, το μουντιάλ. Οι αγώνες του 1966, από την Αγγλία δινόντουσαν από τη νηπιακή ακόμα κρατική τηλεόραση με μία μέρα καθυστέρηση και την περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.

1970, το έτος ορόσημο της μαζικής πια επαφής των Ελλήνων με το διεθνές ποδόσφαιρο, λόγω τηλεοράσεως. Είναι η περίοδος που ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει το απίθανο, την πορεία προς το Ουέλμπλεϋ. Στην Ελλάδα ακούγεται μυθικό το όνομα Ουέμπλεϋ. Ο Ναός. Το τέμενος.

Ουέμπλεϋ, 1970. Ο πρώτος τελικός κυπέλλου Αγγλίας που μεταδίδεται ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Δεν τα είχαμε ξαναδεί αυτά τα πράγματα. Γήπεδο εκκλησία. Παρούσα η βασίλισσα της Βρετανίας. Οι οπαδοί της Ληντς και της Τσέλσυ να τραγουδούν τον ύμνο της ομάδας τους. Στις κερκίδες και γέροι, ζευγάρια συνταξιούχων. Όχι, δεν τα ξέραμε αυτά, ούτε τα φανταζόμασταν.

Ένα αλησμόνητο παιχνίδι, που το έχουμε ακόμα στη μνήμη μας, τελειώνει 2-2 και μετά από δύο ημέρες, στις 29 Απριλίου, σα σήμερα, το 1970, όχι στο Wembley η καντεμιάρα Ληντς χάνει από τους μακρυμάλληδες της Τσέλσυ 2-1. Για την Ιστορία να αναφέρω και τούτο: Πρώτος αντίπαλος της Τσέλσυ στο κύπελλο κυπελλούχων ο Άρης. Η λονδρέζικη ομάδα κατέκτησε το κύπελλο Ευρώπης 1971 στο Καραϊσκάκη μετά από διπλό τελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Διαβάστε ακόμα:

Γιορτή μπάλλας αυτοί, ντέρμπυ καταστροφής εμείς