ΜΕ ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΕΓΙΝΕ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Δεν γίνεται διαφορετικά. Ο λαός λέει ότι είσαι μαλάκας αν στη ζωή σου πηγαίνεις με το σταυρό στο χέρι. Πρέπει να 'σαι πονηρός. Να σκέπτεσαι και πλάγια, πρώτον, και δεύτερον, να μην αγνοείς την απειλή να σε φάει στη γωνία που σε περιμένει ο άλλος.

Το λέμε με την ευκαιρία. Γιατί ο Ολυμπιακός έγινε αυτός που ξέρουμε. Και ο Παναθηναϊκός. Γιατί ξεχώρισαν αυτές οι δύο κι όχι σαν κι αυτές κάποιες άλλες ομαδίτσες στην εποχή τους, στην Αθήνα και τον Πειραιά. Δεν θέλει ρώτημα. Επειδή οι παράγοντες, οι ιδρυτές αυτών των ομάδων ήταν περισσότερο κωλοπετσωμένοι. Πιο ικανοί, πιο γάτοι, πιο βρωμιάρηδες.

Τελειώνει ο πόλεμος και δέκα χρόνια μετά αρχίζει το πρώτο κύπελλο Ευρώπης, «των πρωταθλητριών», με τη συμμετοχή μιας ομάδας, της πρωταθλήτριας κάθε χώρας. Η Ρεάλ στην πουστιά ήταν πιο μπροστά απ' όλους. Μια ομάδα που φτιάχθηκε το 1902, με λιγώτερες διασυνδέσεις απ' ό,τι η Αθλέτικο Μαδρίτης επι δικτατορίας του Φράνκο, όμως μεταπολεμικά τους έπιασε όλους στον ύπνο. Έστησε Παράγκα στην Ισπανία και έκανε...εξαγωγή της, με διαφορετική πατέντα. στην UEFA.

Και τα πέντε πρώτα κύπελλα πρωταθλητριών τα πήρε η Ρεάλ!!! Ο μέγας σεφτές για την τροπαιοθήκη της στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Το 1956, το 1957, το 1958, το 1959 και το 1960. Πέντε στα πέντε η ευρω-Ρεάλ που έγινε «η βασίλισσα».

Είπαμε. Δεν είπαμε; Δεν γίνεται διαφορετικά. Η πρωτιά βέβαια απαιτεί να έχεις ομαδάρα. Παικταράδες. Στο ποδόσφαιρο, όμως, που είναι τόσο ρευστό δεν φθάνει μονάχα η ανωτερότητα. Χρειάζεται κι αυτό που λέγεται παρασκήνιο. Τουλάχιστον ένα 5% παραπάνω, που σημαίνει δέκα τα εκατό η διαφορά! Εσύ 55% , ο αντίπαλος 45%.

Σα σήμερα, 18 Μαΐου, το 1960, στο πιο χορτάτο ποδοσφαιρικά τελικό, που τον παρακολούθησαν 135.000 θεατές, ρεκόρ τα 127.621 εισιτήρια στην Γλασκώβη, η Ρεάλ Μαδρίτης κατανίκησε με 7-3 την Άιντραχτ Φραγκφούρτης. Έπρεπε να περάσουν 54 χρόνια για να ξαναπάρει στη σούμα άλλα 5 πρωταθλητριών, που σήμερα το λέμε τσάμπιονς ληγκ.

Διαβάστε ακόμα:

Δωροδοκήθηκε ο διαιτητής στον τελικό του κυπέλλου Ευρώπης