ΤΟΤΕ ΟΙ ΜΠΑΛΑΔΟΡΟΙ ΓΕΝΝΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ

πηγή: Intime
 

Δυο λόγια ξερά και στεγνά όπως ταιριάζει να μιλάει κάποιος για τον Κώστα Δαβουρλή, στη μνήμη του οποίου απλώνουμε τούτες τις αράδες. Θαρρώ, κι αν υπάρχουν ειδικοί του ποδοσφαίρου στον τόπο μας θα συμφωνήσουν, ότι με το τέλος του πολέμου γεννήθηκε η πρώτη και σπουδαία φουρνιά των Ελλήνων μπαλαδόρων. Ποτέ άλλοτε σε μια δεκαετία δεν ξεπετάχτηκαν τόσοι πολλοί και σχεδόν από κάθε περιοχή της Ελλάδος ποδοσφαιριστές «αυτοδίδακτοι». Με τα φυσικά χαρίσματα που θέλει το παιχνίδι και από τεχνική ό,τι τους χάρισε η γειτονιά, η αλάνα.

Ένας απ' αυτούς ήταν ο Πατρινός Κώστας Δαβουρλής, από την Αγυά, ο πρώτος της ομάδας του στην Ιστορία που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής, πριν ακόμα η Παναχαϊκή αρχίσει να συμμετέχει στην Α' εθνική, το 1969, χρονιά ανόδου της στο μεγάλο πρωτάθλημα. Πού είναι η Παναχαϊκή; Πού είναι οι άλλες επαρχιακές ομάδες που είχαν γράψει Ιστορία. Η απάντηση είναι μία. Δεν υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα! Δεν υπήρξαν ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια. Παίκτες υπήρχαν. Παικταράδες. Και χάρη σ' αυτούς μπήκαν στο χάρτη οι ομάδες τους. Οι ομαδίτσες τους.

Λέμε, με την ευκαιρία της ημέρας της γέννησης του Δαβουρλή, σα σήμερα 4 Ιανουαρίου το 1948, ότι δεν υπήρχαν, ούτε υπάρχουν ακόμα και σήμερα οι ομάδες στην ποδοσφαιρική πιάτσα, επειδή η έννοια κλαμπ, καθαρά βρετανική κι όχι απαραίτητα ποδοσφαιρική, είναι άγνωστη στην πατρίδα μας. Κυκλοφορούν ΠΑΕ στον αέρα, χωρίς παράδοση, χωρίς δομές, χωρίς συνέχεια με το Χθες, χωρίς επί της ουσίας λαϊκή συμμετοχή, δηλαδή μέλη που έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους το ποδόσφαιρο. Επειδή αγαπάνε το γήπεδο, όχι ανακαλύπτουν το οπαδιλίκι για να ''χρησιμοποιήσουν'' την ομαδάρα τους προκειμένου να ξερνάνε εμετό τα άρρωστα εσώψυχα τους.

Κρατάω μια κουβέντα που μου είπε ο μακαρίτης Πάνος Μάρκοβιτς. «Ο Κώστας Δαβουρλής ήταν από τους ελάχιστους που είχε την ικανότητα να ξεκινήσει μια φάση από το μηδέν και να τη φθάσει μόνος του μέχρι το δέκα. Και να σκοράρει, δηλαδή». Ήταν γκολτζής. Πρώτος σκόρερ στην Β' εθνική με 39 γκολ το 1968, 34 το 1969. (Φώτο, στο κέντρο, αγκαλιά με τον Καλαματιανό Σπεντζόπουλο ο Δαβουρλής σηκώνει το αριστερό χέρι). Στα 26 του χρόνια πήγε στον Ολυμπιακό και έμεινε μόνον τρία χρόνια.

Επέστρεψε στην Παναχαϊκή το 1977. Δίχως «αστική» κουλτούρα δεν μπόρεσε, δεν το επέτρεπε ο επαρχιωτισμός του, ο χαρακτήρας του, να προσαρμοστεί σε μια ομάδα «λεγεωνάριων», όπως τότε ήταν ο Ολυμπιακός του Γουλανδρή. Ό,τι καλό υπήρχε στην πιάτσα το αγόραζε τότε ο Ανδριώτης εφοπλιστής.

Ο Δαβουρλής στα 16 του από ομάδα γάμα κατηγορίας της Πάτρας βρίσκεται στην Παναχαϊκή. Αριστεροπόδαρος με σουτ βολίδα. Σπεσιαλίστας στα κτυπήματα φάουλ, 22 γκολ κατ' ευθείαν, ρεκόρ που κατέρριψε ο Κώστας Φραντζέσκος. Πήγε από έμφραγμα στις 23 Μαΐου, το 1992.

Η Παναχαϊκή του Δαβουρλή και των άλλων παικταράδων, είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που απέκλεισε αντίπαλο σε κύπελλο Ευρώπης. Την αυστριακή Γκρατς, το 1973.

Διαβάστε  ακόμα:

Από την Τήνο μια φτωχή οικογένεια