ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ

πηγή: Intime
 

Είναι ωραίος άνδρας ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Πάντα ήταν γκομενικός αρσενικός. Αρχοντικός, υψηλός, στη δεκαετία του θεωρούνταν υψηλός κάποιος με περισσότερο από 1μ.85, όπως αυτός. Μέγας γκολτζής ο γεννημένος στις 10 Δεκεμβρίου το 1948 στο Μόσταρ της Βοσνίας. Παιδαράς, λοιπόν, παικταράς και μπάνικος ήταν επόμενο να διαμορφώσει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά που όλοι γνωρίσαμε εδώ στην Ελλάδα.

Τόσα χρόνια στο εγχώριο ποδόσφαιρο και πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, σεμνό άτομο, χαμηλών τόνων, έγινε ένας δικός μας άνθρωπος. Κι όχι μόνον διότι πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Όχι μόνον διότι η Ελλάδα είναι γι' αυτόν όπως η πρώτη του πατρίδα, η τέως Γιογκοσλαβία.

Γράφω τούτες τις αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα, πρώτη Ιουνίου, το 1972, ο Μπάγεβιτς έβαλε 5 γκολ στο 10-0 της εθνικής Γιογκοσλαβίας επί της Βενεζουέλας. Για τον Μπάγεβιτς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για τον Μπάγεβιτς της ΑΕΚ, και πάλι.

Ποιός είναι κάποιος, ποιός γίνεται, το κάθε τι στη ζωή του τον διαμορφώνει. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν φορ περιοχής, καλής τεχνικής, ποδοσφαιριστής συνόλου και με «τακτική σκέψη». Πέραν, δηλαδή, από το τι ζητούσε ο προπονητής του, αυτός έβαζε στο παιχνίδι και τις δικές του εμπνεύσεις. Τις δικές του πινελιές.

Αντιφατικό, θα έλεγε κανείς, το ότι ο Μπάγεβιτς, γεννημένη βεντέτα, μέσα στο γήπεδο ήταν ομαδικός. Όπως, επίσης, με συμπεριφορά ντίβας ο ίδιος, ως προπονητής δεν δεχόταν βεντετισμούς από τους ποδοσφαιριστές. Κανένας να μη σηκώνει το κεφάλι πιο υψηλά από το δικό του. Σημειώνω ακόμα ότι ως ποδοσφαιριστής απέφευγε την παρέα με συμπαίκτες, αισθανόταν καλύτερα με τον πρόεδρο, με τους ανθρώπους της διοίκησης. Στο γήπεδο μέσα, όμως, ήταν υπόδειγμα συναδέλφου, ο ορισμός παίκτη συνόλου.

Από την πρώτη ημέρα στην ΑΕΚ ο Μπάγεβιτς έγινε απόλυτα αποδεκτός. Αργός, όμως όχι μονότονος, όχι μονοκόμματος, παιδί της πάλαι ποτέ σχολής των πλαβί. Έπαιζαν τη μπάλα με τα δάκτυλα και ο καθένας έβγαζε ελευθεριότητα στην ποδοσφαιρική του έκφραση.

Με τον Μπάγεβιτς η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ το 1978, μετά από 39 χρόνια. Το πρώτο νταμπλ η ΑΕΚ το πήρε το 1939 και το τρίτο, πάλι μετά από 39 χρόνια, το έχει...παραγγείλει ο Μελισσανίδης. Το 2017, δηλαδή.

Καθαρόαιμος και μάχιμος προπονητής ήταν πάντα. Στην Βελέζ, στην ΑΕΚ, στον Ερυθρό Αστέρα, στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ, στον Άρη, στην Ομόνοια, στον Ατρόμητο. Σήμερα στην ΑΕΚ του Μελισσανίδη, του θαυμαστή του, από το 2013 έχει πόστο ξένο σ' αυτόν. «Επιτελάρχης» στα τεχνικά, προπονητικά, μεταγραφικά θέματα της ομάδας. Έχει βάλει πάλι το κεφάλι του μέσα στο στόμα του θηρίου που λέγεται «εξέδρα».

Διαβάστε ακόμα:

Πότε θα ξαναγίνει το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 8-2