ΑΝΤΙΟ ΜΟΥΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΑ

 

Γράφει ο Βενέδικτος Παρλαβάντζας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μουρίνιο το έχει παραχέσει. Προπονηταράς είναι, όμως, θα το φάει το κεφαλάκι του. Να μου το θυμάστε. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία, κλείνει ο προπονητικός κύκλος του, σε κορυφαίες ομάδες. Γκαραντί στο λέω, για να μην πέσεις από τα σύννεφα όταν συμβεί. Να κάτσεις εκεί πάνω και να είσαι νοιασμένος γι' αυτά που πρόκειται να γίνουν.

Ακου πως έχει η δουλειά. Με την Τσέλσυ φέτος τον έχει κερδίσει και η κουτσή Μαρία. Γιατί; Τα πράγματα είναι απλά. Μια γκέλα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, όμως αν δεν την κουλαντρίσεις κατά πως πρέπει, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ο Μουρίνιο με το που του κάτσανε δυο τρεις πανικοβλήθηκε.

Ο καθρέφτης του, τον ενημέρωσε πως δεν είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Ουτε καν δεύτερο τρίτος... Ο πούστης (μιλάμε για τον καθρέφτη) ανέφερε τον Γκουαρδιόλα, τον Κλοπ παρότι άνεργος ως τώρα, ακόμα και τον Μάρκο τον Σίλβα του Ολυμπιακού. Δεν τόλμησε να ξεστομίσει το όνομα του Βενγκέρ για να μην μαζεύει τα χίλια κομμάτια του από το πάτωμα (μιλάμε πάντα για τον καθρέφτη).

Ποιο είναι το πρόβλημα του Ζοζέ, του αρχιμάγιστρου της επικοινωνίας; Πως για πρώτη φορά δεν έχει επιχείρημα. Οι βιβλικές αναφορές του δεν πιάνουν. Καθότι αιρετικός, κράτησε από τις ατάκες του Ιησού μόνο το «Εγώ ειμί το φώς...», την ώρα που μπούκαρε στα δικά του Ιεροσόλυμα με Μπέντλεϊ κι όχι με γαϊδούρι. Στην αρχή οι Ιουδαίοι ψήθηκαν και οι Ρωμαίοι συμφώνησαν. Τώρα, όμως; Εχουν σκυλοβαρεθεί την έπαρσή του τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από κάποιο θαύμα. Ούτε ένας τυφλός δεν είδε, ούτε ένας κουφός δεν άκουσε, ούτε έστω ένα διπλό στο Σεντ Τζέιμς Παρκ δεν ήρθε. Αρκετοί, λοιπόν, θέλουν να τον στείλουν για σταύρωση μια ώρα αρχύτερα.

Το χειρότερο; Ναι, υπάρχει και χειρότερο. Πάντα υπάρχει χειρότερο. Παρένθεση: Είχανε μπαγλαρώσει τον Χότζα και τον πηγαίνανε για να τον κρεμάσουνε. Στο δρόμο έλεγε συνέχεια: «Μη χειρότερα, μη χειρότερα, μη χειρότερα...». Τσαντίζεται ένας φρουρός με το παραλήρημά του και τον ρωτάει: «Ρε μάστορα, τι μη χειρότερα λες; Εδώ σε πάμε για κρέμασμα. Τι χειρότερο μπορεί να προκύψει;». Πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του, καταφθάνει, τρέχοντας, ένας ξελιγωμένος και ενημερώνει: «Φιρμάνι από τον βασιλιά. Πριν τον κρεμάσετε, να τον γδάρετε»!!! Ο δικαιωμένος Χότζας γυρίζει στον φρουρό και του λέει: «Να τα χειρότερα»! Ετσι και για το Ζοζέ, υπάρχει και χειρότερο από το χουνέρι που του κάνει ο καθρέφτης του.

Οι παίκτες. Ε, τι οι παίκτες; Δεν καταλαβαίνεις; Δεν τον πιστεύουν πια αρκετοί παίκτες του. Αυτό είναι το τελειωτικό κτύπημα. Μιλάμε για τον προπονητή που είχε ως βασικό ατού το ψηστήρι των ποδοσφαιριστών να παίζουν για πάρτη του. Μην μου πείτε ότι ο Μουρίνιο προσέφερε κανένα επαναστατικό σύστημα, γιατί θα πέσω από την καρέκλα επί τόπου και το μάρμαρο θα λιανίσει τα κωλομέρια μου.

Ο Μουρίνιο είναι μεγάλος προπονητής γιατί ψήνει τους παίκτες του να εφαρμόζουν τις -ακόμα και συμβατικές- τακτικές κατά γράμμα. Εκεί είναι οι διαφορές του, όχι στις εμπνεύσεις. Ιδέες καλές -ίσως καλύτερες- έχει και ο κυρ Νίκος, ποιος όμως δεν έχει το μυαλό του στη χωριάτικη που λείπει, όταν τις παρουσιάζει (τις ιδέες) με μυρωδάτα κεφτεδάκια.

Γι' αυτό σου λέω. Μην εκπλαγείς αν συντόμως ο Μουρίνιο μείνει έξω από την πιάτσα των κορυφαίων ομάδων. Αυτή τη στιγμή ότι κάνει και λέει, χρησιμοποιείται εναντίον του. Δεν θα ασχοληθώ με τον υποτιθέμενο σεξισμό του στην υπόθεση Καρνέιρο. Η ιστορία εδώ είναι πως πούλησε ένα συνεργάτη του κι όχι ότι συνέβη επειδή αυτός ο συνεργάτης δεν κατουράει όρθιος.

Η Καρνέιρο έχει όλα τα δίκια με μέρος της, για την αποπομπή της. Επέλεξε να το παίξει σουφραζέτα. Οι δικηγόροι της θεώρησαν ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό. Ομως, όπως σας ανέλυσα ήδη, το κεφαλάκι του ο Μουρίνιο δεν θα το φάει από την Καρνέιρο. Κι αν δεν συμβεί όπως τα γράφω, να μην με λένε Παρλαβάντζα...

Διαβάστε ακόμα:

Η πραγματική ιστορία του Ιντέγε