ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΓΕΡΝ Η... ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ!

πηγή: Intime
 

Μου είπε κάποιος υπό αμφισβήτηση ποδοσφαιρόφιλος ότι δεν του άρεσε η Μπάγερν στο 5-1 επί της Άρσεναλ. Επειδή έβλεπε ένα... φλύαρο ποδόσφαιρο, πολλές αλλαγές της μπάλλας, οι περισσότερες οριζοντίως, πλαγίως αλλά και όπισθεν. Ποδόσφαιρο αργού ρυθμού, άνευρου από μια Μπάγερν που έδειχνε ικανοποιημένη απλά διότι κρατούσε τη μπάλλα. Και δεν βιαζόταν να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα.

Μιλάμε για την Μπάγερν που είναι το φαβορί του ομίλου στον οποίο συμμετέχει και ο Ολυμπιακός. Για την Μπάγερν που θεωρείται από τα φαβορί του τσάμπιονς ληγκ. Και λέμε ότι στον φίλο μου δεν άρεσε η σπουδαία Μπάγερν που έβαλε πέντε στην πολύ καλή αυτές τις ημέρες και αήττητη Άρσεναλ.

Αντίθετα, εμένα μου άρεσε η Μπάγερν, χωρίς βέβαια να βάλω στο λογαριασμό αν έκανε πέντε, οκτώ, τρία, δύο γκολ. Άσχετο αυτό. Σίγουρα. Δεν κρίνεις μια ομάδα από το αποτέλεσμα, από το πόσα γκολ βάζει. Ποτέ.

Ποιο είναι το πρώτο που αποζητά η Μπάγερν με προπονητή τον Καταλανό, τον προερχόμενο από την Μπαρτσελώνα; Αυτό που μπορεί να κάνει μια ομάδα μόνον αν έχει παικταράδες. Μπαλαδόρους που την παίζουν σαν να την έχουν ανάμεσα στα χέρια τους, όχι στα πόδια τους τη μπάλλα. Και να έχει η ομάδα παίκτες σαϊτες, να έρχονται από τους κενούς χώρους και ανάμεσα σε χαράδρες να μπορούν να πυροβολήσουν.

Νο1, λοιπόν, είναι η κατοχή της μπάλλας. Όταν η μπάλλα βρίσκεται στα πόδια των παικτών της, τότε η ομάδα κάνει την απόλυτη άμυνα. Τι άλλο πετυχαίνει η ομάδα όσο έχει τον έλεγχο της μπάλλας; Κουράζει τον αντίπαλο, σωματικά και ψυχολογικά. Οπισθοχωρώντας ο αντίπαλος θέλει, δεν θέλει το δηλητήριο μυρμηγκιάζει τη σκέψη του. «Από πού θα κτυπήσουν; Από δεξιά, από αριστερά, από τον άξονα;».

Η Μπάγερν 20 και 30 και 40 μέτρα μακρυά από τον αντίπαλο τερματοφύλακα κάνει «παιχνίδι» με συνεχείς πάσες. Δεν υπάρχει σέντρα, όπως στην Αγγλία πριν ανοίξει τις πόρτες σε ξένους παίκτες και προπονητές. Δεν υπάρχει το κλωτσάω και τρέχω στη σχολή της Μπάρτσα. Υπάρχει η «υπνοπαιδεία».

Όταν μια ομάδα κρατάει συνεχώς τη μπάλλα τότε η αντίπαλη γίνεται «παθητική» και απειλείται να την πάρει ο ύπνος. Κουράζεται να κυνηγάει τη μπάλλα από τη μία και από την άλλη αγωνίζεται κάτω από το κράτος του φόβου, από ποια γωνία, από ποια τρύπα θα μου την κάνουν.

Τι μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός με την Μπάγερν; Να κερδίσει στο Μόναχο. Να πάρει «Χ». Να χάσει, μέχρι και με πεντάρα, όπως η Άρσεναλ. Να το ξαναπούμε; Να το ξαναπούμε. Στο ποδόσφαιρο όλα μέσα είναι. Η δε Μπάγερν και κόντρα στον Ολυμπιακό δεν θα παίξει για τη νίκη. Όχι, βέβαια. Παίζει με στόχο να δείξει στην ανωτερότητά της. Παίζει και δεν σταματάει στα δύο γκολ, ούτε στα πέντε.

Διαβάστε ακόμα:

Αργησε να πάρει χαμπάρι ο Σύλβα!