ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Και μόνη η υπογραφή του μνημονίου, μαζί με την έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν την αθανασία στον ΓΑΠ. Η ιστορία θα γράψει με τα πιο μελανά χρώματα τις απίστευτες γκάφες του. Δεν του έφθανε αυτό, όμως. Τώρα ετοιμάζεται να γίνει αθάνατος, αντικαθιστώντας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Λάμπη Νικολάου, ο οποίος κλείνοντας τα 80 του χρόνια παραδίδει υποχρεωτικά τη σκυτάλη.

Χρόνια τώρα ο ΓΑΠ λάνσαρε το πρότυπο του πολιτικού που πάλευε για τις ξεχασμένες ανθρώπινες αξίες. Τον αθλητισμό, την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη. Ως πρωθυπουργός, όμως, μόλις που πρόλαβε να μας δείξει τις ικανότητες του στο κανό, τις αστοχίες του στην ποδηλασία και την επιβεβαίωση της ρήσης λεφτά υπάρχουν με την δημιουργία πανάκριβων γυμναστηρίων εντός των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά την πολιτική, η αποτυχία του ήταν τόσο παταγώδης που τον έδιωξαν και από τον πάγκο των αναπληρωματικών. Τελική κατάληξη η συνταξιοδότηση του από την πολιτική. Κάνει λάθος, πάντως όποιος πιστεύει ότι απαραίτητη προυπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος της ΔΟΕ είναι η σχέση με τον αθλητισμό.

Ο Γερμανός πρόεδρος της Τόμας Μπαχ, που εξελέγη προ διετίας μετά από πολλές κόντρες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν οι σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο. Απόδειξη ότι μετά την εκλογή του εκείνος που δεχόταν τα συγχαρητήρια ήταν ο σείχης του Κουβέιτ Αλ Σαμπάχ. Αντίθετα, ο θρύλος του άλματος επί κοντώ Σεργκέι Μπούμπκα μόλις και μετά βίας είχε συγκεντρώσει τέσσερις ψήφους.

Τα 108 μέλη που αποτελούν σήμερα τη ΔΟΕ είναι μέλη των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών των χωρών τους, όμως σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη δεν εκπροσωπούν τις χώρες τους στη ΔΟΕ αλλά τη ΔΟΕ στις χώρες τους. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, οι «πρεσβευτές» της. Με αυτόν τον τρόπο η ΔΟΕ δεν δίνει «λογαριασμό» σε εθνικές κυβερνήσεις, μολονότι μια χώρα, αν δεν διαθέτει Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν μετέχει στη ΔΟΕ. Επιπλέον, η ίδια η ΔΟΕ εκλέγει τα μέλη της από πρόσωπα τα οποία θεωρεί ικανά να μετάσχουν σε αυτή. Λειτουργώντας αριστοκρατικά, θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα είδος «Γερουσίας».

Η αυτοεκλογή των μελών της και η αντεστραμμένη εκπροσώπηση είναι η δύναμη της ΔΟΕ. Δείχνει όμως σήμερα, 103 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Κουμπερτέν (στις 23 Ιουνίου 1894 στο Παρίσι), και τα όριά της ­ τα οποία γνωρίζουν καλά όσοι την διοικούν, γι' αυτό και προσπαθούν να διευρύνουν το ιδεολογικό της περιεχόμενο, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν την αριστοκρατική της δομή.

Την «αθανασία» επιθυμούν να διεκδικήσουν και δύο μέλη του ελληνικού ολυμπιακού κινήματος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν έδιωξαν από το Θιβέτ τον αποδυτηριάκια