Η ΛΙΤΣΑ, Ο ΠΟΓΕΤ ΚΙ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ

πηγή: Intime
 

Γράφει ο Βενέδικτος Παρλαβάντζας

Γιατί λέγεται κωλοτούμπα κι όχι απλώς τούμπα. Κι αν υφίστανται και οι δυο όροι, ποια είναι η διαφορά τους; Μιλάμε για την τούμπα και την κωλοτούμπα... Ας πούμε ότι η τούμπα είναι η εναέρια. Αυτή που δεν βάζεις κώλο κάτω. Αυτή που κάνει ο Μάρας, ο Πετρούνιας, η Κομανέτσι. Η κωλοτούμπα γιατί λέγεται κωλοτούμπα κι όχι σβερκοτούμπα ή πλατοτούμπα, αφού εκτός από κώλο, το έδαφος ακουμπά διαδοχικά το κεφάλι, η σβερκάδα, η νεφραμιά, η μέση, ο κώλος και τα πόδια.

Οπως και να το κάνεις είναι ένα μυστήριο που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναρωτηθεί και αντιστοίχως κάποιος να αισθανθεί την ανάγκη να το εξηγήσει. Κάτι σαν το μπράβο στον Πογέτ μετά το ματς ΑΕΚ - Παναθηναϊκός. Προπονητάρα ο Ουρουγουανός. Μόνο εγώ είδα πως μέχρι να βάλει το γκολ ο Βάργκας από την παπαριά του Βλαχοδήμαρχου, ο Πογέτ είχε χάσει τα αυγά και τα καλάθια στο στήσιμο της ομάδας;

Ετσι είναι φίλε. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη διαδικασία. Για το πως και το γιατί. Το αποτέλεσμα συνοψίζει τα πάντα για τους περισσότερους. Ακόμα και για αυτούς που πάνε στο γήπεδο, οι οποίοι έχουν πληρώσει για να παρακολουθήσουν, υποτίθεται, όλο το πακέτο. Ο φίλος μου ο Νώντας, στο φινάλε, δεν έδωσε μια για να βρεθεί στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα, την ώρα του αγώνα ήταν σε καφετέρια του κέντρου με ένα σένιο γκομενάκι, που «χτύπησε» την προηγούμενη βραδιά σε μπαράκι στου Κολωνού (γιατί όχι στου Κολωνού, όπως λέμε στου Ρέντη). Είχε διαλέξει ο ίδιος το τραπέζι, με την πιτσιρίκα να έχει πλάτη την τηλεόραση και τον ίδιο απέναντί της να ρίχνει κλεφτές ματιές στο ντέρμπι.

«Μαλάκα, ο Πογέτ του πήρε τα σώβρακα του Στραματσόνι», μου είπε στο τηλέφωνο την άλλη μέρα και με άφησε ξερό, όχι γιατί εκ των πραγμάτων διαφωνούσα, αλλά διότι ήξερα πως ήταν με την Λίτσα (κωδική ονομασία που είχαμε μεταξύ μας για όλες τις επιθυμητές κοπελίτσες), την οποία χαλβάδιαζε επί τετραώρου την προηγούμενη. Και να σας πω κάτι. Εγώ του την έκανα πάσα, αλλά να μην ξεφύγουμε.

Και πώς το ξέρεις ωρέ Νώντα, πως ο Πογέτ έκανε τον Στραματσόνι μια χόρτα; «Στο σημείο που η ...Λίτσα μου έλεγε για μια φίλη της που πήγε σπίτι της και την ξύπνησε για να της πει πως ο Μήτσος αποδείχθηκε φλούφλης, ο γίγας ο Ουρουγουανός έβαλε τον τρομοκράτη στο παιχνίδι». Η αλήθεια είναι πως σε εκείνο το σημείο μεγαλύτερη απορία είχα για το τι μαλακία είχε κάνει ο Μήτσος, αφού κάθε ποδοσφαιρική κουβέντα έχασε την αξία της με την εισβολή του Τζιμπούρ.

Γιατί να μην πει ο Νώντας τη μαλακία του, αναρωτήθηκα όταν έκλεισα το τηλέφωνο. Τουλάχιστον αυτός έχει δικαιολογία τη ...Λίτσα. Αυτοί που είδαν το ματς από την αρχή μέχρι το τέλος, με τζατζίκι και κρεμύδι κομπλέ, τα ίδια δεν λένε; Φαντάζομαι τα μπινελίκια που θα ρίξουν στον Πογέτ, όταν θα χάσει η ΑΕΚ. Τότε θα είμαι η μοναδική ελπίδα του Ουρουγουανού. Κι όχι μόνο αυτό. Αν τον υποστηρίξω, θα μου πουν πως έκανα κωλοτούμπα! Μα γιατί τι λένε κωλοτούμπα, θα μου πει κανείς;

Διαβάστε ακόμα:

Τότι ποιότης και ακολουθεί ευκοιλιότης