ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

 

Θέμα των ημερών και η περίπτωση να κληθούν ξένοι διαιτητές, με το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στην ΕΠΟ και τον υφυπουργό αθλητισμού που έχει «διακόψει» το κύπελλο Ελλάδος. Γράφουν οι εφημερίδες και ακολουθούν οι ιστοσελίδες ότι στην Ελλάδα σφύριζαν ξένοι διαιτητές μέχρι το 1975. Λάθος. Ότι, δηλαδή, από το πρώτο κιόλας πρωτάθλημα μετά τη μεταπολίτευση, τη σαιζόν 1974-75, τα παιχνίδια διαιτητεύαν μόνον Έλληνες. Λάθος.

Από το πρωτάθλημα 1967-68 οι Έλληνες αντικατέστησαν εξ ολοκλήρου τους ξένους διαιτητές. Από το πρώτο κιόλας πρωτάθλημα επί δικτατορίας. Τι είχε συμβεί.

Επίσκεψη στο γραφείο του Κωνσταντίνου Ασλανίδη, του πραξικοπηματία συνταγματάρχη που έχει αναλάβει γενικός δερβέναγας στο αθλητισμό, ο διευθυντής τραπέζης Νίκος Βλαχόπουλος και ο εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά Θόδωρος Γιαβρόπουλος, μακαρίτες και οι δυο.

-Κύριε Γενικέ, λένε στον Γ.Γ.Α. Ασλανίδη, για ποιο λόγο να προσκαλούμε αλλοδαπούς ρέφερυ για το πρωτάθλημά μας. Υπάρχουν άξιοι Έλληνες, ο ένας καλύτερος από τον άλλο. Η λίστα είναι πλούσια και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιον, τους πλέον κατάλληλους από τους πρώτους 50...

Η καλύτερη του Ασλανίδη. Επιτόπου αποφάσισε το τέλος των ξένων διαιτητών. Και πούλησε «ελληνικότητα» και στη διαιτησία, όχι μόνο κόντρα στον... αντικομουνισμό.

Πράγματι η χούντα βρήκε διαιτητάρες το 1967. Βασίλης Διαμαντόπουλος, Δήμος Σταθάτος, Νίκος Χατζηνικολάου, Κώστας Ασίκης, Κώστας Τζίτζης, Περικλής Πούλιος από την Αθήνα. Από τον Πειραιά Αλέκος Μοναστηριώτης, Γιάννης Δασκαλάκης, Κώστας Δαμαλίτης. Μιλάμε ότι τότε ο Νίκος Ζλατάνος ήταν ακόμα επόπτης και στη Θεσσαλονίκη μεσουρανούσαν Κατσώρας και Ιωαννίδης.

Διαβάστε ακόμα:

Και ο Αλαφούζος αγοράζει ομάδα στην Αγγλία