ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΜΑΧΟΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΖΟΥΝ;

πηγή: Intime
 

Ημέρα Ευρώπης σήμερα, το λένε και δεν ντρέπονται. Η Ευρώπη μας μάρανε. Δεν κυττάνε τα χάλια τους, τα μαύρα χάλια τους, και μιλάμε για τις ομάδες βιτρίνας του ντόπιου πρωταθλήματος και το παίζουν ευρωπαιομάχοι. Γιατί όχι, όμως!

Κάποτε, όχι πλέον σήμερα, η Ευρώπη, αυτό που εννοούσαμε Ευρώπη, ήταν κάτι μεγάλο και σπουδαίο, ξένο και μακρινό από τα δικά μας μέτρα. Παίζει σήμερα π.χ. Ολυμπιακός και ΑΠΟΕΛ για το γιουρόπα καπ. Όσο... Ευρώπη είναι ο Ολυμπιακός, άλλο τόσο είναι και η ομάδα της Κύπρου.

Όσο ευρωπαϊκό παιχνίδι είναι αυτό μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, άλλο τόσο είναι και το αποψινό με κάποια τσέχικη Σλοβάν.

Ευρώπη υπάρχει. Όχι μόνον στο ποδόσφαιρο, η έννοια Ευρώπη πολιτιστικά ορίζει τον πλανήτη. Η «γηραιά» ήπειρος έχει χάσει εδώ και κάποιους αιώνες τα πρωτεία στην παγκόσμια οικονομία, όμως πολιτικά και κοινωνικά παραμένει στην πρωτοπορία.

Και στο ποδόσφαιρο, στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου η Ευρώπη έχει την... αποκλειστικότητα. Τα πρωταθληματα της Αγγλίας και της Ισπανίας, όπως και της Γερμανίας δεν έχουν ανταγωνισμό.

Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί εδώ στην Ελλάδα, η οποία παραμένει σταθερά εκτός πνεύματος ευρωπαϊκού. Επειδή ποδόσφαιρο σημαίνει πρώτα το πρωτάθλημα, όχι η ομάδα μας, όχι οι ομάδες μας. Όταν έχεις ομάδες που δεν δουλεύουν επαγγελματικά, που δεν οργανώνονται επιχειρηματικά, τότε το πρωτάθλημά σου είναι για απόσυρση.

Ποιος Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός; Όση καλή θέληση να 'χεις δεν μπορείς να τις δεις ως ομάδες ευρωπαϊκές. Δεν τις κάνει «ευρωπαϊκές» η συμμετοχή τους στα κύπελλα Ευρώπης, στα οποία παίζουν και ομάδες πατσαβούρες, από άλλες ποδοσφαιρικά…τριτοκοσμικές χώρες. Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι που πάσχει και γι’ αυτό δεν βοηθάει τις ελληνικές ομάδες να έχουν απαιτήσεις και δυναμική στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα:

Την πίεση την έχει ο γάβρος, άσε τον Μπέντο