ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

 

Η πιο βαρειά ήττα που γνώρισε ο Παναθηναϊκός από τότε που οι ομάδες είναι ΠΑΕ. Στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα 1979-80 έγινε η μεγάλη ντροπή. Την 14η αγωνιστική στο Καυταντζόγλειο ο Ηρακλής κατανίκησε, σχεδόν με ευκολία τον Παναθηναϊκό με 6-0.

Μετά από ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα ήταν επόμενο να γεννηθούν θεωρίες συνωμοσίας, απίθανες και γαργαλιστικές, οι οποίες όμως ποτέ δεν βρήκαν γήπεδο στη δημοσιότητα. Οι ψίθυροι απλά παρέμειναν ψίθυροι…, και στην Ιστορία καταγράφηκαν ως «φήμες».

Για παράδειγμα. Ο Ηρακλής, λέγεται, είχε δωροδοκήσει παίκτες του Παναθηναϊκού, μάλιστα η αμοιβή ήταν 30.000 δραχμές για κάθε γκολ. Η διοίκηση του Ηρακλέους, δεν περίμενε να κερδίσει η ομάδα με έξι γκολ κι αρνούνταν να πληρώσει 6Χ30.000, στη σούμα 180.000 δραχμές. «Σεβόμενη» τη συμφωνία θα έδινε 30.000 δρχ. μονάχα για… τρία γκολ. Το πακέτο θα το παραλάμβανε μία ηθοποιός, πάντα σύμφωνα με τη φημολογία.

Με αφορμή το 6-0 στο Ηρακλής- Παναθηναϊκός, που συνέβη στις 30 Δεκεμβρίου σα σήμερα, το 1979, εκείνο που αξίζει να επισημανθεί είναι τούτο: Όλες οι ομάδες, και οι μικρές, όχι μόνον οι μεγάλες, είχαν στην ατζέντα τους τη σκέψη να δωροδοκήσουν. Ποδοσφαιριστές! Αυτό που δεν συμβαίνει σήμερα, όπου η αγωνία είναι μόνον να «ματιαστεί» το κοράκι.

Το 1-0 έγινε από τον Χατζηπαναγή στο 23 δευτερόλεπτο. Ήταν η «απάντηση» του Ηρακλέους στις προσπάθειες τότε, όχι και τόσο ορθόδοξες, του Παναθηναϊκού να αποκτήσει με μεταγραφή τον ομογενή παικταρά από την Τασκένδη.

Το 2-0 έκανε ο Δραμινός Χατζηελευθερίου στο 22 και στο 37 ο Γκέσιος το 3-0. Καλαμπάκας, άλλος σπουδαίος παίκτης αυτός, και ο Ξανθόπουλος το πήγαν 5-0, με γκολ στο 47 και 60. Με απ’ ευθείας φάουλ στο 82 ο αμυντικός Βούλγαρης έκλεισε το λογαριασμό στο 6-0.

Προπονητής του Ηρακλέους ήταν ο πρώην παίκτης του Ηρακλέους, πρώην και του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Μπέλης, τον οποίον αποδοκίμαζαν οι οπαδοί της ομάδας επειδή δεν ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Λάκη Παπαϊωάννου, που είχε υποπέσει σε πειθαρχικό παρπτώματος,. Ο Παναθηναϊκός στον πάγκο είχε τον Αργεντίνο Μπρούνο Πεζάολα. Να, με ποιους έπαιξαν οι δύο αντίπαλοι:

ΗΡΑΚΛΗΣ: Τ. Παπαδόπουλος, Μαυροδουλάκης, Βούλγαρης, Καραίσκος, Ορφανίδης, Ξανθόπουλος, Χατζηπαναγής, Καλαμπάκας, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (65’ Παπαϊωάννου), Γκέσιος (73’ Χρυσαφίδης).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Μπανάσας, Καψής, Ελευθεριάδης, Κίζας, Λιβαθηνός, Ρότσα, Τερζανίδης, Κατσιάκος, Υφαντίδης, Κουρόπουλος.


Διαβάστε ακόμα:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΖΟΡΙ ΜΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΕΚ