ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Περίοδος μεταγραφών. Η ώρα των τελικών αποφάσεων στις υποθέσεις που εκκρεμούν. Οι ΠΑΕ να γνωρίζουν σε ποιους ποδοσφαιριστές θα πουν αντίο και στο καλό, και ποιους θα φέρουν στην ομάδα εν όψει της νέας σαιζόν. Κάθε χρόνο, αλλά και στις μεταγραφές του Ιανουαρίου, κόσμος φεύγει, κόσμος έρχεται. Συνηθισμένο σκηνικό στον οπαδό, του οποίου τα συναισθηματικά για την ομάδα του δεν επηρεάζονται καθόλου. Επειδή κάποιοι αγαπημένοι κι όχι φεύγουν. Επειδή κάποιοι άγνωστοι, των οποίων το όνομα πρώτη φορά ακούνε.

Οι ποδοσφαιριστές είναι αναλώσιμοι. Το ίδιο και οι πρόεδροι. Για τον οπαδό υπάρχει μόνο η φανέλα. Μ' αυτήν είναι δεμένος. Και με το όνομα της ομάδας. Παραμύθια. Ποια φανέλα και ποιο όνομα; Άλλο είναι αυτό που οριστικά και αιώνια χαράσσεται μέσα στη ψυχή του οπαδού. Αυτό που θαρρεί ότι εκπροσωπεί η δική του ομάδα. Και το οποίο ούτε και ο ίδιος ο οπαδός ξέρει τι διάολο είναι αυτό.

Εμπορική επιχείρηση είναι η ΠΑΕ. Όχι για τον οπαδό. Γι' αυτόν η ομάδα μοιάζει με εκκλησιαστική εικόνα. Τόσο δυνατά και βαθειά είναι συνδεδεμένος μαζί της. Και δεν το ψάχνει τι πραγματικά είναι αυτό που τον κάνει να πεταρίζει η καρδιά του και να ανησυχεί η σκέψη του για την πορεία της ομαδάρας του.

Οι παίκτες και ο προπονητής κερδίζουν και χάνουν. Μαλακίες. Δεν υπάρχουν αυτοί, μόνο η ομαδάρα υπάρχει. Το πόσο ζυγίζει αγωνιστικά εξαρτάται και από τον μεγαλομέτοχο, πόσα θα ξοδέψει. Μαλακίες. Είπαμε. Η ΠΑΕ είναι μπίζνες, όχι η ομαδάρα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Με οικονομικά αλισβερίσια μπερδεύεται καθημερινά και η Εκκλησία που υπηρετεί θρησκεία, αλλά για τον πιστό το όποιο οικονομικίστικο και τραπεζικό νταραβέρι δεν λαμβάνεται καν υπ' όψιν. Δεν επηρεάζει την πνευματική σχέση του με το θείο. Υπεράνω όλων είναι η πίστη, δηλαδή η τύφλα. Η απόλυτη τύφλα. Και είπαμε. Όπως ο οπαδός, έτσι και ο πιστός δεν κάνει καν τον κόπο να ψάξει τι ακριβώς αναφέρουν τα κιτάπια της θρησκείας. Γιατί πιστεύει αυτά που (υποτίθεται) στην τύφλα του πιστεύει.

Στη φώτο ο Ροντρίγκο Σοάρες, που έκανε συμβόλαιο να παίξει στον ΠΑΟΚ, χωρίς την υποχρέωση να υπηρετήσει τα ιδεώδη της ομάδας.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ