ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΙΒΑΛΟΥ

 

Η μεταγραφή έχει ρίσκο. Είτε η ΠΑΕ αγοράσει παίκτη, είτε πουλήσει. Ακόμα και τα πιο ορθολογικά κριτήρια να ληφθούν υπ' όψιν είναι αδύνατη η 100% επιτυχία. Δεν υπάρχει ομάδα στον πλανήτη να μην την πατήσει. Γιατί έκανε πολυέξοδο συμβόλαιο σε ποδοσφαιριστή που αποδείχθηκε μάπα το καρπούζι. Από την άλλη, παίκτης που κανένας δεν υπολόγιζε, να εξελιχθεί σε αστέρι. Χρησιμότατος στην ομάδα και, τελικά, ο πάμφθηνος να φέρει χοντρά φράγκα στην παραχώρηση του.

Όση, όμως, ρευστότητα στην πρακτική του παίζει στο κεφάλαιο ''Μεταγραφές'', ποτέ δεν αγνοούνται οι βασικές προδιαγραφές του έργου. Του πιο σημαντικού έργου σε μια ποδοσφαιρική επιχείρηση, όπως τέτοια είναι η ΠΑΕ. Επειδή από τις μεταγραφές εξαρτώνται τα πάντα όλα στην ΠΑΕ, αγωνιστική διάκριση, έσοδα τηλεοπτικά και πακέτα από άλλες πηγές.

Νο 1, τι ανάγκες έχει η ΠΑΕ σε ρόστερ.

Νο 1 κι αυτό, όχι Νο 2, πόσα χρήματα διαθέτει για να αποκτήσει παίκτες.

Νο 1 κι αυτό, όχι Νο 3, λαμβάνονται υπ' όψιν τα δεδομένα (!), τα προβλεπόμενα έσοδα της ΠΑΕ. Τα οποία συνήθως δεν παρουσιάζουν διαφορά, δηλαδή δεν είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα επειδή η ομαδούλα θα πάρει την 6η κι όχι την 16η θέση στο πρωτάθλημα. Άρα, είναι αυτοκτονικό, υπονομευτικό για την ΠΑΕ να προχωρήσει σε συμβόλαια παικτών και ο πρόεδρος να κάνει επίδειξη... τσέπης.

Ο αξιόπιστος και σωστός και ικανός πρόεδρος κάνει επίδειξη αποτελεσματικής διοίκησης χωρίς να επιβαρύνει την ΠΑΕ με απρόβλεπτες στο μέγεθος τους καταστροφικές συνέπειες.

Κι όμως! Πετυχημένοι επιχειρηματίες ως αφεντικά σε ΠΑΕ δεν αποφεύγουν την τυχοδιωκτική συμπεριφορά στις μεταγραφές. Γιατί; Ψοφάνε για το χειροκρότημα της χουλιγκαναρίας. Και για να εξασφαλίσουν πρωτοσέλιδα προχωρούν σε μεταγραφές ''μπόμπες'' που σίγουρα θα αποδειχθούν φιάσκο. Κι όμως, κόντρα σε κάθε λογική θα χρυσοπληρώσουν ένα μεγάλο όνομα, καταδικασμένο εκ των προτέρων. Επειδή ο παικταράς έχει σαπίσει από τραυματισμούς. Επειδή είναι τελειωμένος, μεγάλης ηλικίας. Επειδή δεν έχει πλέον προσωπικά κίνητρα όταν από τα υψηλά ξεπέφτει στο ελληνικό κωλοπρωτάθλημα.

Δεν υπήρχε περίπτωση να παίξει στον Παναθηναϊκό ο Μάϊκλ Εσιέν, κουτσός ήρθε. Το ίδιο ο Ντιμίτερ Μπερμπάτωφ (φώτο) στον ΠΑΟΚ και ο Γιάγια Τουρέ στον Ολυμπιακό, τους έφταναν όσα είχαν κερδίσει από τη μπάλα.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΠΛΑΤΕΡ ΚΑΙ ΠΛΑΤΙΝΙ, ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΑΡΧΕΣ