Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΙΜΠΡΑΗΜ ΠΡΩΤΟΣ ΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

 

Το καλοκαίρι του 1962 ήρθε στην ΑΕΚ ο 20χρονος Μίμης Παπαϊωάνου από τη Νέα Νικομήδεια Βέροιας και έγραψε τη δική του σπουδαία Ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, που το κατέκτησε η ΑΕΚ, το πρώτο της επί Α΄ εθνικής, νέος επίσης ποδοσφαιριστής στην ομάδα ήταν... κάποιος Ιμπραήμ, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Είναι αυτός ο πρώτος αλλοδαπός που έπαιξε στην ΑΕΚ.

Τότε απαγορεύονταν οι μεταγραφές ξένων, άλλωστε ούτε καν προσπαθούσαν οι ομάδες να παρουσιάσουν μαϊμού Έλληνες από το εξωτερικό, όπως έγινε την επόμενη δεκαετία. Ο Ιμπραήμ, μόνος του, χωρίς μάνατζερ, άλλο άγνωστο έργο την εποχή εκείνη, αυτοπροτάθηκε. Ήταν ποδοσφαιριστής της Αλ Αχλί Συρίας και στην Αθήνα βρέθηκε διότι σπούδαζε νομικά στο πανεπιστήμιο. Και, άγνωστο πως, είχε ελληνικό διαβατήριο ο γεννηθείς το 1939 Ιμπραήμ Μουκράμπι,

Σα σήμερα 27 Σεπτεμβρίου, το 1962, στο πρώτο ματς πρωταθλήματος η ΑΕΚ με προπονητή τον Ούγγρο Γιένε Τσάκναντι (1924-2001) κερδίζει 7-2 το Αιγάλεω. Στην πρεμιέρα του και ο Ιμπραήμ κάνει χατ-τρικ! Να το πούμε κι αυτό: Άγνωστος όρος ήταν τότε το χατ-τρικ για τον παίκτη που έβαζε τρία γκολ.

Μόνο στα χαρτιά ήταν το επίθετο του τελικά Παλαιστίνιου (!) Μουγκράμπι, εφημερίδες και συμπαίκτες τον ήξεραν μόνο ως Ιμπραήμ. Δεν έμεινε έως το τέλος της σαιζόν, δεν πανηγύρισε το πρωτάθλημα στην επιτυχία του οποίου είχε συμμετοχή. Πέτυχε 7 τέρματα σε 22 παιχνίδια. Επέστρεψε στην Συρία και εκεί δούλεψε δικηγόρος, ενώ παράλληλα συνέχισε να παίζει μπάλα.

Στη φώτο, ο Ιμπραήμ ανάμεσα στα ιερά τέρατα της ΑΕΚ, Κώστα Νεστορίδη και Μίμη Παιωάννου

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η... ΚΟΛΤΣΕΣΤΕΡ