ΕΥΚΟΛΗ Η ΜΙΖΑ ΟΤΑΝ ΤΟ VAR ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ... ΚΡΑΤΟΣ

 
Το VAR,  που πλέον χρησιμοποιείται και στο ελληνικό πρωτάθλημα, αγοράστηκε από το δημόσιο, όχι όπως θα έπρεπε με έξοδα των ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών, των ΠΑΕ. Το πρωτάθλημα, άλλωστε, είναι εμπορική δραστηριότητα επιχειρηματιών, εφοπλιστών, καναλαρχών και η χρήση του VAR καθιστά πιο αξιόπιστο το δικό τους προϊόν, το ποδοσφαιρικό θέαμα. 
 
Αυτό είναι το ένα. Το άλλο, είναι ότι το VAR κόστισε στους μαλάκες φορολογούμενους 13 τόσα εκατομμυριάκια και τη δουλειά ανέλαβε εργολαβικά η υπουργάρα του Σύριζα Νίκος Παππάς, αυτοκόλλητος του Τσίπρα. Αντιληπτό ότι πιο εύκολα βγαίνει η ''προμήθεια'' όταν η παραγγελιά, έστω και αντικείμενο ιδιωτικού συμφέροντος, γίνεται με υπουργική απόφαση. Καμιά αιχμή σε βάρος του Νίκου Παππά, ο οποίος είναι υπεράνω υποψίας. Απλά, ως παθόντες πολίτες, και για να μη ξεχνιόμαστε, το δημόσιο ταμείο νόμιμα και με δημοκρατικές διαδικασίες το έχουν ξεσκίσει, με τις μίζες τους οι πολιτικοί.
 
Το σχετικό ρεπορτάζ; Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη λειτουργία του συστήματος αυτού σε διάφορα αξιόπιστα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, έστω και πειραματικά, από τον Αύγουστο του 2016. Στη συνέχεια πιστοποιήθηκε η αξία του στο τελευταίο Mundial. Το VAR είχε πια εισέλθει για τα καλά στην ποδοσφαιρική καθημερινότητά μας.
Είπαν λοιπόν και εδώ στην Ελλαδίτσα να ακολουθήσουν τα βήματα των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών. Αποφασίστηκε η εγκατάσταση του συστήματος στα ελληνικά γήπεδα όπου διεξάγεται το πρωτάθλημα της Super League. 

Η πρώτη του εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους βέβαια είχε γίνει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τον Μάιο του 2019 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Το Video Assistant Referee, όπως είναι η διεθνής ορολογία του, το οποίο πλέον χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία, υποσχόταν να φέρει διαφάνεια στην… πολύπαθη Super League.

Να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των διαιτητών, προκειμένου να διορθώνει κάποια λάθη που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορούσε να διακρίνει.

Φευ... Σε χρόνο "dt", με μόλης επτά αγωνιστικές να έχουν παιχτεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, το VAR έχει απαξιωθεί πλήρως.

Γιατί το VAR δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε στη χώρα μας; Η απάντηση είναι διπλή:
1) Για να λειτουργήσει σωστά ένα σύστημα ελέγχου, πρέπει οι διαχειριστές του να είναι σωστοί, έντιμοι και ενημερωμένοι.
2) Η προμήθεια του συστήματος πρέπει εξαρχής να είναι σωστή, πλήρης και τεχνολογικά άρτια.
Ήρθε στην Ελλάδα… λειψό

Η απάντηση είναι λοιπόν απλή: Φταίει το γεγονός ότι ήρθε ή μάλλον για να ακριβολογούμε το έφεραν στο ελληνικό πρωτάθλημα λειψό.
Καταβλήθηκε ένα ποσό της τάξεως των 13,5 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Τόσο κόστισε η προμήθεια του Video Assistant Referee στον Έλληνα φορολογούμενο, διότι τη δαπάνη την ανέλαβε το κράτος. Πώς αλλιώς θα γινόταν ωστόσο; Για να υπάρξει «ΜΙΖΑ», πρέπει η δαπάνη να είναι κρατική. Το ξέρουν πολύ καλά οι Ιταλοί, οι οποίοι ενήργησαν εντελώς διαφορετικά. Πλήρωσαν τα μισά λεφτά για ένα τεχνολογικά άρτιο σύστημα, ενώ τη δαπάνη την ανέλαβαν οι ομάδες του ιταλικού πρωταθλήματος και όχι το κράτος. Ούτε μίζες λοιπόν ούτε και παρατράγουδα.

Στην Ελλάδα την προμήθεια του συστήματος ανέλαβαν η ισπανική εταιρεία Medialuso και η ελληνική InDigital, ιδρύοντας την κοινοπραξία που «τρέχει» το Video Assistant Referee στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Θα ανέμενε κάποιος πως τον διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος θα αναλάμβανε το Υπουργείο Πολιτισμού διά του καθ’ ύλην αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη (περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Ω του θαύματος όμως, διότι στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα τα παράξενα, τον διαγωνισμό ανέλαβε να διεκπεραιώσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο zougla.gr