ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΜΙΣΗ

 

Πριν από 200 χρόνια περίπου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα η δυνατότητα να βγάζει φωτογραφίες ο άνθρωπος. Μια επιθυμία από την αρχαιότητα, όπως και η άλλη, το τηλέφωνο, αυτή ήταν επιτυχία προέκυψε πριν από 150 χρόνια. Το κάθε τι, καινούργιο και παλιό, έχει το παρελθόν του. Και το κάθε νέο, άγνωστο μέχρι χθες, αλλάζει αποφασιστικά τη ζωή μας. Την καθημερινότητα μας.

Αλήθεια, ποιος σκέπτεται σήμερα τον αιώνα μας χωρίς αυτοκίνητο, διαδίχτυο, ποδόσφαιρο;
Όσο για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, έκανε τα πρώτα βήματα, ξεπετάχτηκαν οι πρώτες ομάδες, άρχισε να οργανώνεται με το έμπα του 20ου αιώνα. Το football και εμείς το είπαμε ποδόσφαιρο. Πως αλλοιώς να το ονομάτιζαν οι Άγγλοι; Με τις λέξεις ''πόδι'' και ''μπάλα''.

Επετειακό το κείμενο. Εποχή που ακόμα η Ελλάδα είναι η μισή, το 1863, σα σήμερα 26 Οκτωβρίου, ιδρύθηκε στην Αγγλία η ομοσπονδία στο Soccer, για να μετονομαστεί στη συνέχει φούτμπωλ, αφού διαχωρίστηκε από το ράγκμπυ. Αγγλικός όρος το «soccer», όπως αποκαλείται σήμερα το αμερικάνικο φούτμπωλ, το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ.

Social Ceremony, κοινωνική εκδήλωση, απ’ αυτές τις δύο λέξεις προήλθε η αρχική ονομασία soccer για το ποδόσφαιρο στην Αγγλία. Έτσι πρέπει να το λέμε και στην Ελλάδα. Σόκερ. Για κάποιους τους Έλληνες δεν είναι ποδοσφαιρική εκδήλωση, είναι ''κοινωνική''. Δεν το έχουν ως αθλητικό γεγονός, ως διασκέδαση, αλλά σαν ένα κοινωνικό φόρουμ, όπου βγάζουν τα απωθημένα τους. Εκεί, εκεί στο γήπεδο.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ... ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ!