ΣΕ ΣΤΕΚΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΠΑΡΕΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΩΝΑ

 

Το Μουσείο της Μπαρτσελώνα είναι το πρώτο ποδοσφαιρικό που έχω επισκεφθεί. Πρώτα, βέβαια, περνάς μέσα από την μπουτίκ της ομάδας. Η εταιρεία που εμπορεύεται το κλαμπ το έχει στήσει έτσι το πράμα, ώστε μη... λησμονήσει ο επισκέπτης και δεν αγοράσει κάτι, έστω ένα απλό σουβενίρ που να παραπέμπει στην Μπαρτσελώνα. Και να θυμίζει ατον τουρίστα το πέρασμά του από την Βαρκελώνη.

Πριν μπω στους χώρους όπου κυριαρχεί το γήπεδο, και βρίσκεται το Μουσείο, είδα τα χαραγμένα ονόματα, σε τοίχο με κόκκινα ντηζαϊνατα τούβλα, όλων των ποδοσφαιριστών οι οποίοι έτσι ή αλλοιώς έχουν μια σχέση με την ιστορική πορεία της ομάδας. Συγκινητικό. Νοσταλγικό. Ολότελα τιμητικό γι’ αυτούς που έχουν πεθάνει.

Όπως έχει συμβεί σχεδόν σ΄όλες τις ομάδες, όπου γης. Από ένα λαϊκό μαγαζάκι, σε μια γωνία κάπου στην Βαρκελώνη μια παρέα που έπινε, πλακωνόντουσαν στις μάπες και στα αστεία, ξεκίνησε η ίδρυση της ομάδας. Σα σήμερα 29 Νοεμβρίου, το 1899. Στο μουσείο θα δεις σε κούκλες τους θαμώνες στο παραδοσιακό ταβερνείο, και τον ιδιοκτήτη- σερβιτόρο με την ποδιά στη μέση και τον πάγκο γεμάτο από ποτά.

Όλα αυτά σε αναπαράσταση το στέκι των φίλων που σε εποχή αλλοτινή αποφάσισαν να φτιάξουν μπαλαδόρικη ομάδα, τελικά μακράν την πρώτη στην Καταλονία. Ίσως και την πιο αγαπημένη στον κόσμο από τους λάτρεις του μπαλαδόρικου ποδοαφαίρου.
Στη φώτο, έκοεμα στο Μουσείο της Μπαρτσελών, παπούτσια ποδοσφαιρικά τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΒΟΛΕΥΕ ΤΟ 2-2 ΤΟΤΕΝΑΜ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ