ΕΚΑΝΕ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ

 

Άμα σε θέλει…Τζογαδόρος είσαι, παίζεις σωστά, προσεκτικά, μελετημένα, αλλά αν δεν σε θέλει, θα χάσεις. Κι αν σε θέλει, και λάθη να κάνεις στο παιχνίδι, και να παρασυρθείς ανοήτως, τελικά θα κερδίσεις.

Μπαίνει στο μικρό αεροπλάνο, επιβάτες άτομα πέντε, να πάει να παρακολουθήσει ματς της εθνικής Γερμανίας, της Δυτικής, Φεβρουάριο του 1985, πριν την ενοποίηση, ο τότε 33χρονος αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου. Άδειες οι περισσότερες θέσεις, αυτός καθόταν σε απόσταση από τους άλλους και χωρίς να δεθεί με το λουρί ασφαλείας.

Να το ξαναπώ, άμα σε θέλει… Τον πήρε ο ύπνος, ξύπνησε όταν το αεροσκάφος συνετρίβη, όλοι νεκροί, γλύτωσε μονάχα αυτός. Ο άδετος. Ο κοιμισμένος. Ο παικτράς Ούλι Χένες της μεγάλης Μπάγερν και της μεγάλης Γερμανίας, που γεννήθηκε το 1952, σα σήμερα 5 Ιανουαρίου.

Επειδή η κουβέντα ξεκίνησε για το φάρδος και τη γκίνια, αναφέρω δυο ακόμα περιστατικά. Τελικός μουντιάλ 1974 Ολλανδία-Δυτική Γερμανία. Στο 75 δευτερόλεπτο του αγώνα ο Ούλι Χένες ανατρέπει τον μέγα Γιόχαν Κρόυφ και με πέναλτυ προηγείται η Ολλανδία 1-0. Στη φώτο ο Κρόυφ με τη μπάλα, ανάμεσα σε Μπέρτι Φόγκτς (αριστερά) και Χένες, στο βάθος ο Γκερντ Μύλερ.

Στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης το 1975 ο Χένες τραυματίζεται στο γόνατο, με συνέπεια μετά από τρία χρόνια, να εγκαταλείψει πρόωρα, στα 27 του. Του έλειψε το ποδόσφαιρο, σαν παίκτης, γιατί ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τα γήπεδα. Από 27 χρονών έγινε αθλητικός διευθυντής στην Μπάγερν και για μια δεκαετία (2009-2019) πρόεδρος του κλαμπ.

Στον τελικό του Ευρώ 1976 στο Βελιγράδι το ματς κρίνεται στη διαδικασία των πέναλτυ. Στο τέταρτο και τελευταίο αστοχεί ο Χένες και πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδεικνύεται η Τσεχοσλοβακία (2-2 κανονικός αγώνας, 5-3 στα πέναλτυ).
Πήγε φυλακή ο Χένες, ως πρόεδρος της Μπάγερν, διότι καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή, δεν δήλωσε κέρδη εκατομμυρίων της αλλαντοβιομηχανίας του. Κι όταν επέστρεψε από τη φυλακή ο φοροφυγάς συνέχισε να είναι ο πρόεδρος της Μπάγερν. Δεν έφυγε ποτέ από την ομάδα, που την έχει σαν οικογένεια του. Πρόεδρος μέχρι τον Αύγουστο του 2019, στα μέσα και στα έξω, πάντα στην ομάδα.

Γιος χασάπη ο Ούλι Χένες, ασχολήθηκε επιχειρηματικά με τα κρέατα, παράλληλα με τη μπάλα. Πήρε πρωταθλήματα με την Μπάγερν, ευρώ και μουντιάλ με την εθνική ομάδα. Με τα χρήματα που κέρδισε από το ποδόσφαιρο έφτιαξε αλλαντοποιία. Τα δυο παιδιά του πουλάνε λουκάνικα, άρρωστος τζογαδόρος αυτός παίζει χαρτιά και χρηματιστήριο.

Είναι γνωστό ότι βοηθάει οικονομικά παλιούς συμπαίκτες του, που έμειναν άφραγκοι. Το 2001 ο οπαδός της Άγκελα Μέρκελ Ούλι Χένες είχε χαρακτηρίσει ''αχάριστους'' τους Έλληνες, επειδή ζούσαν με δανεικά, με χρήματα ξένα. Χαρτόμουτρο είναι και τον συγχώρεσα, το είπε λίγο μετά αφού ένα βράδυ καντέμικο τον είχαν ξεράνει, δεν του άφησαν ευρώ στην τσέπη.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ