Ο ΤΡΟΧΑΝΑΣ ΦΑΡΔΥΝΕ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ... ΟΔΟΝΤΟΠΑΣΤΑΣ

 
Αγοράζει το πακέτο μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ ο Μιχάλης Τροχανάς, ο πρώην κομουνιστής, που διατηρούσε ακόμα μια περίεργη σχέση με το κόμμα, και την ίδια στιγμή παραδίδει τα αποδυτήρια στον Μελισσανίδη. Σα να μην είναι ο ίδιος αφεντικό στην ομάδα. Σα να μην άλλαξε χέρια η ομάδα. Τότε γιατί έγινε μεγαλομέτοχος ο Τροχανάς; 
Πούλησαν την ΠΑΕ στον Τροχανά οι Καρράς, Μελισσανίδης και οφ δε ρέκορντ ρώτησαν τον τίγρη τι σόι πράμα είναι αυτό το άγνωστο πουλί. Το σχόλιο, για την Ιστορία, του Κοκκινιώτη, που το έκανε με καλόκαρδο στραβό χαμόγελο:
- Καλός είναι, μόνο που μιλάει πολύ...
Ο Τροχανάς, αυτή η σπάνια περίπτωση ποδοσφαιρικού μεγαλομετόχου, ποτέ δεν σταμάτησε να μιλάει. Αμέτρητες οι συνεντεύξεις του, οι δηλώσεις του, οι προσωπικές τους παρεμβάσεις. Ακόμα κι όταν έφυγε από την ΑΕΚ. Κι αυτό έγινε όταν πούλησε την ΠΑΕ στην πολυεθνική Enic. Και ό,τι έλεγε ήταν σωστό. Πρακτικά σωστό, τόσο για την ΑΕΚ, όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ουδείς, κι όταν λέμε ουδείς εννοούμε ουδείς άλλος μεγαλομέτοχος, ενδιαφέρθηκε, προβληματίστηκε για το χώρο. 
Θα αναφέρω κάτι συγκεκριμένο, στην προσπάθεια μου να αποδείξω το πρακτικό πνεύμα του Μιχάλη Τροχανά, ενός ανθρώπου της αγοράς ο οποίος όμως εύκολα έδινε την εντύπωση ατόμου ρομαντικού, θεωρητικού. Ένα καιρό, λοιπόν, πριν φτιάξει το ΣΟΣ ήταν μάνατζερ σε μεγάλη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας οδοντόπαστας. Η σκηνή στο μεγάλο τραπέζι, παρόντες όλα τα μεγάλα στελέχη της εταιρείας και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών της. Με ψυχρό, σχεδόν αυστηρό ύφος έχοντας μπροστά του τις σημειώσεις του ο Τροχανάς, μακαρίτης από τις 5 Μαρτίου 2020, λέει:
- Κύριοι, μετά από μελέτη και έρευνα, κατέληξα στα εξής. Είναι αδύνατον να αυξήσουμε κι άλλο το μερίδιο αγοράς, όσα χρήματα δαπανήσουμε σε διαφημιστικές καμπάνιες. Επίσης, είναι αδύνατον να μειώσουμε κι άλλο το κόστος παραγωγής του προϊόντος. Όποτε, ένα μένει να κάναμε και ζητώ την άποψη σας...
Σιγή νεκροταφείου στην αίθουσα. Ουδείς περίμενε να ακούσει αυτά τα δυσάρεστα από τον αρμόδιο διευθυντή. Όλοι κρέμονται από τα χείλη του Τροχανά, που πρότεινε τη μαγική λύση:
- Κύριοι, θα αυξήσουμε τα έσοδα μας αν διευρύνουμε το στόμιο του σωληναρίου... Μόνο έτσι θα μεγαλώσουν οι πωλήσεις, διότι ο καταναλωτής χωρίς να το καταλάβει θα αγοράζει περισσότερα οδοντόπαστες, αφού με το που θα πιέζει το σωληνάριο θα εξέρχεται περισσότερη κρέμα στην οδοντόβουρτσα. Αν, π.χ. κατανάλωνε 20 σωληνάρια το χρόνο θα χρειάζεται να αγοράσει τουλάχιστον 21 με 21,5.
Διαβάστε ακόμα:

ΤΡΟΧΑΝΑΣ, ΤΟ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΕΚ...