ΕΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ...

 

Γιορτάζει σήμερα η ΑΕΚ. Έχει τα γενέθλια της, κοντά στον αιώνα γράφει η ιστορική της διαδρομή. Σα σήμερα 13 Απριλίου, το 1924, γεννήθηκε η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, μόλις δυο χρόνια μετά την πιο μαύρη σελίδα του νεοελληνισμού, τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Η ΑΕΚ ''της Κωνσταντινουπόλεως'', όχι απλά των Κωνσταντινουπολιτών. Των Ελλήνων της πάλαι ποτέ βασιλεύουσας, της πρωτεύουσας των χαμένων πατρίδων.

Κωνσταντινουπολίτες της Αθήνας σε κατάστημα αθλητικών ειδών στην οδό Βερανζέρου αποφάσισαν να φτιάξουν ένα ακόμα προσφυγικό σωματείο, την ΑΕΚ που σύντομα εξελίχθηκε περισσότερο δημοφιλές από τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα Αθηνών, επίσης με ρίζες από τα ίδια χώματα. Και τον ΠΑΟΚ, τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών, αυτός ιδρύθηκε το 1926.

Πρώτο ματς της ΑΕΚ τον Οκτώβριο του 1924 με αντίπαλο τον Ατρόμητο Αθηνών, ήταν μια φιλική συνάντηση που τελείωσε 1-1. Το 1930 η ομάδα μπήκε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, το 1932 πήρε το κύπελλο Ελλάδος και το 1939 το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος.

Η ΑΕΚ έχει τους περισσότερους οπαδούς στην Ελλάδα μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Έμβλημα ο δικέφαλος αετός της βυζαντινής αυτοκρατορίας, χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Στη φώτο το υπό κατασκευή γήπεδο ''Άγια Σοφιά'' στην ιστορική έδρα της Νέας Φιλαδέλφειας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Σήμερα, αυτό που λέγεται ΑΕΚ, ομάδα, σύλλογος, ΠΑΕ, Ιστορία, ό,τι νοείται ΑΕΚ, βρίσκεται στα στιβαρά και σίγουρα χέρια του Μελλισσανίδη.

Τον ''ύμνο'' της ΑΕΚ συνέθεσε ο Στέλιος Καζαντζίδης (1931-2001), σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη (1922-1999). Το πρωτοτραγούδησε ο... Μίμης Παπαϊωάννου, όταν συμμετείχε ως τραγουδιστής σε τουρνέ στην Γερμανία με τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Εμπρός της ΑΕΚ παλληκάρια
Σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια
Τα δίχτυα σκίστε, τη δόξα κατακτήστε
Νικήστε, νικήστε, νικήστε...

Διαβάστε ακόμα:

ΚΛΕΙΣΤΕ, ΡΕ, ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!