ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ 'ΝΑΙ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑΡΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

 

Ο Μέσι είναι ο Νο1 ποδοσφαιριστής στον κόσμο, όμως είναι άνθρωπος, όχι μηχάνημα. Μια στιγμή. Και ο άνθρωπος είναι μηχάνημα. Αλήθεια είναι κι αυτό. Οι κινήσεις, και οι ρυθμοί του ανθρώπινου οργανισμού υπακούουν στους κανόνες της μηχανικής. Το μηχάνημα δίποδο, όμως, είναι κατασκεύασμα από αίμα, κόκαλα και σάρκα. Το αυτοκίνητο, το κομπιούτερ, η τηλεόραση, το τραίνο, όλα αυτά τα μηχανήματα δεν είναι προϊόντα και κατασκευές με ανθρώπινο υλικό.

Επόμενο, λοιπόν, κάποια στιγμή το ανθρώπινο μηχάνημα, ο σούπερ ποδοσφαιριστης Λιονέλ Μέσι, να μπήκε σε παραγωγική και λειτουργική διαδικασία έξω από τα επιτρεπόμενα όρια. Γι’ αυτό σε κάποια φάση της καριέρας του να κινδυνεύσει να καεί. Να κυκλοφορεί με καμένα λάδια. Να, γιατί το 2013 προληπτικά σταμάτησε να παίζει. Για προλάβουν τη ζημιά. Μην καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι ξανά ούτε ο μισός σε αξία Μέσι.

Κουβέντα σήμερα για τον χωρίς συζήτηση μεγαλύτερο μπαλαδόρο της εποχής μας, με αφορμή τα γενέθλια του. Γεννήθηκε 24 Ιουνίου, το 1987. Βεβαίως και χρειάζεται από κοντά τον ψυχολόγο του ο πρώτοε στη γη Λιονελ Μέσι. Είναι πολύ βαρύ ψυχολογικό φορτίο να συνεχίζει κάποιος να είναι αυτός που ήταν, που είναι. Και από τα 26 του χρόνια π.χ, και στα 30 και στα 33. Να μη χάσει ούτε όροφο το ασανσέρ που αφρενάριστα τον ανέβασε στο ρετιρέ, κατ΄ευθείαν από το υπόγειο, το ισόγειο.

Δεν είναι τα φράγκα η αγωνία του κορυφαίου να κρατηθεί στην κορυφή του παγόβουνου. Είναι η ανθρώπινη φτιάξη μας. Δεν ισχύει το «Καλά ήταν μέχρι εδώ». Όχι, δεν το λέει αυτό ο άνθρωπος. Δεν τον έπλασε έτσι ο δημιουργός του. Πάντα θαρρεί ως... πρόωρη την απόσυρση. Να, γιατί μπαίνει στο παιχνίδι ο ψυχολόγος. Και είναι απαραίτητος. Να προετοιμάσει τον υποψήφιο για αποχώρηση, να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα. Να δεχθεί το τέλος του.

Ένα τελευταίο. Το 2014 ισπανική εφημερίδα είχε γράψει πως ο καπετάν αρχιπαικταράς της Μπαρτσελώνα Λιονέλ Μέσι είναι ούτε λίγο ούτε πολύ τσογλάνι. Παλιοχαραχτήρας. Ένα κωλόπαιδο σκέτο.
Να το ξεκαθαρίζουμε. Να μη σ’ ενδιαφέρει αν ο Μέσι, και ο κάθε παικταράς σε όποιο τομέα, έχει συμπεριφορά αλητάμπουρα. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Τον βλέπει κανείς για υποψήφιο γαμπρό στην κόρη του; Με την ευκαιρία. Καμιά έκπληξη ο πρώτος στον πλανήτη ποδοσφαιριστής να μην είναι το καλό παιδί. Το περίεργο, το εξωπραγματικό, θα ήταν ένας Μέσι να ήταν νορμάλ, άνθρωπος της διπλανής πόρτας που λένε. Δεν γίνεται αυτό.

Είπαμε. Τον πρώτο να τον χαίρεσαι και να τον κρίνεις γι' αυτό που είναι, γι' αυτό που κάνει στο γήπεδο. Μέχρι εκεί. Για τα υπόλοιπα, για τα προσωπικά του, δεν έχεις κανένα δικαίωμα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ... ΣΩΤΗΡΑ