ΑΘΗΝΑ 1922, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ..

 

Ο Απόλλων Σμύρνης. Ο γνωστός Απόλλων Αθηνών, που έχει έδρα τη Ριζούπολη. Ιδρύθηκε το 1891, στη Σμύρνη. Στην ελληνική Σμύρνη, που ήταν πολύ πιο προχωρημένη σε κάθε τομέα σε σύγκριση με την Ελλάδα την προπολεμική και πριν τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ο Απόλλων ήταν ένας από τους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους της Σμύρνης.

Οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα όταν ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους, πρωτόπαιξαν σ’ ένα χώρο κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. (Στη φώτο η ομάδα όταν προπονιόταν εκεί). Κατάφερε ένα χρόνο μετά, το 1923, ο σύλλογος να νοικιάσει οικόπεδο στο Ρουφ και σ’ αυτή τη συνοικία να φτιάξει γήπεδο.

Στην περιοχή του Ρουφ αποφασίστηκε να γίνει η λαχαναγορά, με συνέπεια να μετακινηθεί ο Απόλλων στην άλλη άκρη της Αθήνας, στη Ριζούπολη.

Το 1922, σα σήμερα 16 Οκτωβρίου, στο Ποδηλατοδρόμιο, έγινε ένας αγώνας που αξίζει να αναφέρουμε, παρ΄ ό,τι τον αγνοεί η επίσημη Ιστορία, ποδοσφαιρική και πολιτική. Αντίπαλοι οι Μικτές ομάδες Αθήνας και Πειραιά. Του Παναθηναϊκού, του ΣΠ Γουδί και Αθηναϊκού από την Αθήνα, του Πειραϊκού Συνδέσμου, του Ομίλου Φιλάθλων και της Πειραϊκής Ένωσης από τον Πειραιά.

Τη διεξαγωγή του φιλικού αγώνα αποφάσισε η Ποδοσφαιρική  Ένωσις υπό την προστασία του βασιλέως και της Επαναστατικής Επιτροπής, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία από την Σμύρνη. Για την Ιστορία, πρώτη επίσημη εμφάνιση του Απόλλωνα έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1923, για το πρωτάθλημα Ελλάδος. Στο Ποδηλατοδρόμιο, 2-2 με τον Αθηναϊκό.

Διαβαστε ακομα:

Η ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΜΑΤΣ